Инфо

 

Први дан пролећа, 20. март, у знаку борбе против рака дојке

20. март 2014.

Још један почетак пролећа обележен је у духу наде и вере у истрајну и упорну борбу против једне од честих болести данашњице. Национални дан борбе против рака дојке, у организацији Фонда Б92 и компаније Авон, уз подршку  Канцеларије за скрининг и Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, обележен је низом активности чији је циљ јачање свести о значају превенције у борби против рака дојке,  с обзиром да је ова болест која је и даље један од водећих узрока смртности међу женама у Србији излечива ако се открије на време.

          

             Др Драган Илић, директор , са представницима

             Института „Батут“ и  аташе Америчке амбасаде Drew Giblin

 

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у  Републици Србији је током 2011. године оболело 4.616 жена од карцинома дојке, док је у истој години умрло 1.647 жена. У односу на жене у Европи, наше жене налазе се у средњем ризику оболевања од карцинома дојке и у високом ризику умирања од ове врсте малигног тумора.

Главни догађај је одржан на Калемегдану, испред павиљона “Цвијета Зузорић”, где је постављена специјално дизајнирана жардињера у облику врпце, симбола борбе против рака дојке. Организатори, активисти невладиних организација, жене које су победиле рак дојке, познате личности и представници Института за јавно здравље Србије послали су са овог места своје поруке охрабрења женама којима је дијагностикован рак дојке, али и заједнички апел женама свих генерација  да одвоје време за превентивне прегледе које им могу спасити живот. Акција је настављена постављањем необичних цветних аранжмана на неочекиваним градским локацијама како би порука о значају превенције стигла до што већег броја људи. Са истом идејом, најрепрезентативнији градски објекти осветљени су у розе вече уочи и на сам Национални дан борбе против рака дојке.

 

 

 

Видео снимак поводом Националног дана борбе протв рака дојке можете погледате на линку:

 

 

 

Канцеларија за скрининг рака