Info

 

Edukativni seminar o raku dojke pod nazivom “Nađi vreme, dobro je znati”

29. septembar 2014.

Predstavnici kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” su učestvovali na  seminaru koji se  održao u Beogradu  19. i 20. septembra 2014. godine u hotelu Best Western Šumadija  kao Edukativni seminar o raku dojke pod nazivom “Nađi vreme, dobro je znati”, u organizaciji Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” iz Beograda.

Cilj seminara “Nađi vreme, dobro je znati” je da predstavnicima pacijentskih organizacija, koje okupljaju osobe obolele i lečene od raka dojke iz Srbije i regiona, predstavi savremene pristupe u lečenju karcinoma dojke, kao i značaj učešća samih organizacija u sprovođenju skrining programa u cilju prevencije i ranog otkrivana raka dojke.

 

Prvog dana seminara je o osnovnim principima dijagnostike i hirurškog lečenja raka dojke govorio je Ass.dr.sci.med.Ivan Marković, hirurg.,o sistemskoj terapiji raka dojke govorila je Prim.mr sc.med.dr Ljiljana Stamatović, a o ulozi radioterapije u lečenju karcinoma dojke govorila je Prim.mr.sc.med.dr Jasmina Mladenović.

U nastavku Seminara prim.dr Ljiljana Lazić, Koordinator za rano otkrivanje raka dojke Kancelarije za skrining raka govorila je o mestu i ulozi udruženja obolelih od raka dojke u sprovođenju organizovanog skrininga.

Drugog dana seminara govoreno je o psihološkoj podršci ženama obolelim od raka dojke. Takođe drugog dana predstavljen je rad udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke iz zemlje i regiona (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija) i iznete ideje kako unaprediti rad zdravstvene zaštite u cilju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja žena od raka dojke.

 

Kancelarija za skrining raka