Info

 

“Nađi vreme dobro je znati”

14. oktobar 2014.

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, zdravstveni radnici, stručnjaci iz oblasti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i pravilne ishrane Instituta za javno zdravlje  Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” učestvovali su  na promotivnoj akciji u petak, 10. oktobra u atrijumu šoping mola Delta City.

Akciju pod nazivom “Nađi vreme dobro je znati” organizovalo je Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ u cilju edukovanja javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda.

Kako bi ukazali na značaj preventivnih i redovnih pregleda, značaj psihološke podrške, sa posebnim osvrtom na faktore rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati, kao što su fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost, doprinos akciji dali su  prim dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za skrining raka dojke i dr Jelena Kašanin, specijalista higijene i pravilne ishrane  iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, Miomirka Kovačević, psiholog, kao i članovi plesnog kluba „Beo dens“.

Takođe, edukativnu akciju podržale su i brojne poznate ličnosti - Lena Bogdanović, Minja Miletić, Aleksandra Gudelj, Nada Macura, Suzana Mančić, Snežana Dakić, Nemanja Velikić i Dr Feelgood, koji su bili gosti Udruženja „Budimo zajedno“ i ovom prilikom jos jednom ukazali na značaj brige o zdravlju i odlasku na preventivne preglede.

Žene treba da znaju da se rak dojke ne može sprečiti, ali se može dijagnostikovati još u početnoj fazi, dok je manji od 1 cm, i tada je bolest izlečiva u preko 90% slučajeva. Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi ženi daje velike šanse za izlečenje, brzi oporavak, smanjenje invalidnosti, kao i bolji kvalitet života. Nažalost, zbog kasnog otkrivanja u oko 50% slučajeva ženama se mora uraditi mastektomija, odnosno amputacija dojke. Kroz ovakve akcije želimo  da podstaknemo žene na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć.

S obzirom na to da je oktobar mesec posvećen borbi protiv raka dojke, obeležimo ga i dajemo svoj doprinos podizanju nivoa svesti o ovoj bolesti koja se može uspešno lečiti.

 

 

                                                                 

Kancelarija za skrining raka