Info

 

Četvrti onkološki simpozijum održan u Beogradu 10-11.10.2014. godine

11. oktobar 2014.

Četvrti onkološki simpozijum održan je 10. i 11. oktobra 2014. godine u Beogradu. Na skupu su predstavljena najnovija saznanja i iskustva drugih zemalja kao i trenutna situacija u Srbiji po pitanju prevencije, dijagnostike i lečenja raka dojke i raka pluća.

Organizatori simpozijuma su bili Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Beograd i Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica uz podršku predavača iz Memorial Sloan Kettering centra za rak iz Njujorka, SAD uz koorganizaciju Fondacije Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine.

Na dvodnevnom simpozijumu, na kome je učestvovalo preko 400 učesnika,  predavanja su održali istaknuti stručnjaci, među kojima su prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, prof. dr Dragana Jovanović, specijalni savetnik Ministra zdravlja i direktor Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije, prof. dr Nevena Sečen, zamenik direktora Instituta za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica, prof. dr Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica, dr Srmena Krstev, predsednik Nacionalnog komiteta za borbu protiv pušenja, Ministarstva zdravlja Srbije, stručnjaci Institut za medicinu rada Srbije „Dr Dragomir Karajović”, Beograd, kao i mnogi drugi stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Izlaganje u vezi realizacije programa organizovanog skrininga karcinoma dojke u Srbiji, iznela je prim.dr Verica Jovanović, šef  Kancelarije za skrining raka. Prve tri konferencij održane su 2008., 2009. i 2012. godine i bile su posvećene skriningu i dijagnostici raka dojke i u njima je učestvovalo preko 500 lekara iz čitave zemlje. Ove godine teme su proširene i na oblast karcinoma pluća. Simpozijum je namenjen lekarima i zdravstvenom osoblju iz kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja iz cele Srbije.

 

Program skupa i prezentacija šefa Kancelarije za skrining raka se nalaze u prilogu:

- Program skupa

- Prezentacija prim. dr Verice Jovanović

- Zahvalnica Princeze Katarine

 

 

 

Kancelarija za skrining raka