Info

 

Savremeni pristup u prevenciji zaraznih i nezaraznih bolesti

14. novembar 2014.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd  organizovao je  25. put Stručnu konferenciju DANI ZAVODA, koja je održana u petak, 14. novembra 2014.godine u Beogradu u Hotelu  „M“,  Bulevar oslobođenja 56/a. Tema ovogodišnje konferencije je „Savremeni pristup u prevenciji zaraznih i nezaraznih bolesti“, u fokus interesa stavljeno je dvostruko opterećenje bolestima savremenog društva: zaraznim i hroničnim nezaraznim bolestima.

Na konferenciji je predstavljen rad o mogućnostima i efikasnosti upotrebe geografskog informacionog sistema (GIS) u analizi prostorne distribucije bolesti žena od raka grlića materice u Beogradu: "Primena geografskog informacionog sistema u sagledavanju prostorne distribucije obolevanja od raka grlića materice u Beogradu ", autora Nevenke Pavlović , Uroša Rakića , J. Ristić i K. Vojvodić.  

Dr sci Uroš Rakić iz Kancelarije za skrining raka  je izložio mogućnosti GIS-a u javnom zdravlju, sa posebnim akcentom na koristi u  istraživanju raka "Geografski informacioni sistemi u javnom zdravlju" . GIS treba značajno da poboljša kontrolu nad bolestima i doprinese prilagođavanju programa prevencije u određenoj zajednici.

Stručna konferencija „Dani Zavoda 2014“, ukazala je na nezaobilaznu ulogu Instituta i Zavoda za javno zdravlje koji su kao značajne zdravstvene ustanove u sistemu, itekako odgovorne za niz delatnosti u oblasti javnog zdravlja.

 

Kancelarija za skrining raka