Info

 

Konferencija za novinare povodom Devete evropske nedelje prevencije raka grlića materice

27. januar 2015.

 

Povodom obeležavanja IX Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” organizovali su konferenciju za medije,  27. januara 2015. godine.

 

 

Na konferenciji su govorili doc. dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, prim. dr sc. med. Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, prof. dr Vesna Kesić, predsednica Saveta ESGO (The European Society of Gynaecological Oncology), Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju i rukovodilac potkomisije za rano otkrivanje karcinoma grlića materice u Republičkoj stručnoj komisiji za praćenje sprovođenja programa ranog otkrivanja malignih bolesti u Srbiji.

Na konferenciji se govorilo o karcinomu grlića materice - javnozdravstvenom problemu u Evropi i Srbiji, značaju prevencije, o značaju mera za unapređenje prevencije, skrininga i drugim aktivnostima za rano otkrivanje raka grlića materice.

Studenti IFMSA Serbia - Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine, zajedno sa Kancelarijom za skrining raka učestvuju u svim aktivnostima IX Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, bili su prisutni na konferenciji za štampu.

IX Evropska nedelja (od 25. do 31. januara) prevencije raka grlića materice se obeležava u velikom broju zemalja Evrope. Tokom ove nedelje će se održavati aktivnosti čiji je zajednički cilj podizanje svesti žena o značaju prevencije raka grlića materice, faktorima rizika i načinima prevencije. Nosilac aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice (ECCA).

 

Prilog TV Pink sa konferencije:

 

 

 

 

 

Kancelarija za skrining raka