Info

 

Izveštaj o učešću na XXVIII stručnom sastanku “Dani preventivne medicine Timočke krajine” koji je održan od 22.04.- 25.04.2015. godine u hotelu Đerdap u Kladovu

24. april 2015.

U okviru trodnevnog stručnog skupa jedan deo je posvećen sesiji Epidemiologija javnog zdravlja. U tom delu prezentovana su dva rada iz Kancelarije za skrining raka. Prvi rad sa temom “Značaj skrining mamografije za rano otkrivanje raka dojke” prezentovala je  prim. dr Ljiljana Lazić. Drugi rad  sa temom “Analiza modela organizovanog skrininga kolorektalnog karcinoma u Srbiji i zemljama Evrope”, prezentovao je dr Marko Veljković.

Radovi su prezentovani usmenom prezentacijom.

Cilj nam je bio da prezentujemo početak sprovođenja   Nacionalnog programa organizovanog skrininga raka u našoj zemlji sa osvrtom na iskustva drugih zemalja koje već dugi niz godina sprovode ovu vrstu preventivnih pregleda ranog otkrivanja malignih bolesti. Takođe akcenat je stavljen na značaj adekvatne organizacije, planiranja i sprovođenja ovih programa, kao i učešče zdravstvenih radnika instituta/zavoda za javno zdravlje.

 

 

 

Kancelarija za skrining raka