Info

 

Edukacija radiologa za skrining mamografiju (29-30.06.2015. godine)

29. jun 2015.

 

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u organizaciji Kancelarije za skrining raka sprovedena je prva edukacija u ovoj godini, za 15 specijalista radiologije za obavljanje poslova u oblasti skrining mamografije (poslovi prvog i drugog tumačenja mamografije) i supervizije.

Kancelarija za skrining raka je u saradnji sa republičkom stručnom komisijom za praćenje sprovođenja organizovanog skrininga raka, podkomisijom za skrining raka dojke, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, realizovala prvi dvodnevni teorijski kurs (29. i 30 juna 2015. godine). Program kursa je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

 

 

Nastavu u okviru kursa realizovali su prof. dr Zorica Milošević, rukovodilac podkomisije za skrining raka dojke,   uz pomoć profesora Univerziteta Beograd i Novi Sad, Instituta Vinča i Kancelarije za skrining raka.

Teorijski deo nastave je obavljen 29/30. juna 2015. godine u Institutu „Batut“, a organizacione poslove uz podršku prof. dr Zorice Milošević sprovela je Kancelarija za skrining raka.

Završetkom kompletne obuke specijalista radiologije predviđene programom, ustanove koje učestvuju u sprovođenju organizovanog skrininga imaće dodatnih osam radiologa za prvo i drugo tumačenje mamografija u organizovanom skriningu raka dojke i dodatnih sedam supervizora.

Ovaj kurs je pohađalo ukupno 15 radiologa iz sledećih ustanova: OB Zaječar, DZ Rakovica, OB Smederevo, OB Čačak, ZC Užice, DZ Obrenovac, DZ Palilula, DZ Stari grad, KBC Dragiša Mišović, OB Subotica, DZ Pančevo, OB Loznica i DZ Požarevac.

 

 

Kurs je posebno obeležen brilijantnim izlaganjima iz oblasti radilogije prof. Univ. dr sci. med. Zorice Milošević, prof. dr Dragane Bogdanović Stojanović, prof. dr Sanje Stojanović, Ass. dr sc. med. dr Mirjan Nadrljanski, kao i sadržajnim predavanjima mr. sci. med Snežane Mijalković, dr sci Olivere Ciraj Bjelac, prim. dr Ljiljane Lazić i prim. dr Verice Jovanović.

Najveći doprinos organizovane kontinuirane medicinske edukacije, za skrining mamografiju biće u unapređenju kapaciteta kadrova za efikasniju realizaciju populacionog organizovanog skrininga raka dojke u Srbiji.

 

 

Kancelarija za skrining raka