Info

 

Izveštaj o učešću na okruglom stolu i šetnji “Race for the Cure” u Sarajevu

02. oktobar 2015.

U okviru promotivnih aktivnosti posvećenih oktobru, međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, u Sarajevu je organizovan okrugli sto na temu “Rano otkrivanje i uznapredovali karcinom dojke”. Okrugli sto je organizovalo Udruženje građanki “Renesansa” iz Sarajeva. Učešće su uzeli prim dr Ljiljana Lazić, predstavnica Kancelarije za skrining raka, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, predstavnici Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” iz Beograda, Udruga “Sve za nju” iz Zagreba, zdravstveni radnici iz primarne zdravstvene zaštite iz Sarajeva i predstavnici Novartisa.

Na okruglom stolu je bilo reči o problemima ranog otkrivanja raka dojke i iskustvima iz zemalja u okruženju, kao i o problemima žena sa uznapredovalim karcinomom dojke. Takođe, bilo je reči o radu udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke, njihovim aktivnostima na promotivnim skupovima kao i u okviru programa ranog otkrivanja raka dojke, koji se sprovode u državama regiona. Takođe, govorilo se o pomoći ženama sa uznapredovalim karcinomom dojke u delu psihološke podrške, fizikalnih programa do podrške u toku samog lečenja.

Cilj okruglog stola je bio razmena iskustava u radu udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke u regionu, bolje povezivanje kroz zajedničke akcije i programe, kao i razmena informacija o aktivnostima zdravstvenog sistema u zemljama regiona u oblasti organizacije i sprovođenja preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

Zaključeno je da je neophodno regionalno povezivanje nevladinih organizacija, zdravstvenog sistema i vladinih institucija u cilju razmene iskustava na prevenciji, ranom otkrivanju i lečenju od raka dojke.

Takođe, zaključeno je da je neophodno regionalno povezivanje samih udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke u cilju zajedničkog delovanja na istim programima za rano otkrivanje raka dojke, kao i na programima podrške ženama obolelim od raka dojke.

Učesnici okruglog stola su zajedno sa svojim domaćinima iz Udruženja „Renesansa“ uzeli učešće na manifestaciji “Race for the cure - Šetajmo zajedno u borbi protiv raka dojke“. Manifestacija je održana na šetalištu Vilsonovo, 3. oktobra 2015. godine u Sarajevu.

Na ovoj manifestaciji okupilo se nekoliko hiljada osoba iz 30 gradova iz BiH uz podršku i prisustvo predstavnika ambasada, vlade i javnih ličnosti. Manifestaciju su podržala brojna udruženja iz skoro svih država u okruženju. Cilj ovogodišnjeg događaja, koji je već postao tradicionalan u BiH, jeste podizanje svesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, kao i skretanje pažnje javnosti o značaju sprovođenja preventivnih aktivnosti u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

 

 

 

Kancelarija za skrining raka