Info

 

Zdanje Starog dvora, Palata „Albanija” i Most na Adi biće obojeni zelenim svetlom povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

26. januar 2016.

Andrea Radulović: Apel ženama da vode računa o svom zdravlju

Zdanje Starog dvora, Palata „Albanija” i Most na Adi biće obojeni zelenim svetlom povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, izjavila je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

- Grad Beograd se priključuje brojnim evropskim prestonicama u kampanji podizanja svesti o ovom važnom problemu, pa će svetla na Starom dvoru biti uključena jedan dan, dok će na ostalim znamenitostima osvetljenje biti tokom cele nedelje. Najvažnije je da svaka žena ima svest o tome koliko je bitno ići na redovne ginekološke preglede. Zbog toga apelujem na sve žene da vode računa o svom zdravlju i budu odgovorne prema sebi - istakla je ona.

Prema njenim rečima, Grad Beograd i domovi zdravlja u prestonici aktivno učestvuju u akcijama i kampanjama borbe protiv raka grlića materice, pa se tako u tim zdravstvenim ustanovama organizuju pregledi žena od 25 do 64 godine.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, svake godine se u našoj zemlji registruje oko 1.400 novoobolelih žena, a u proseku 450 žena umre od karcinoma grlića materice. Ovi podaci ukazuju da svakoga dana u Srbiji obole četiri žene, a jedna izgubi bitku sa ovom malignom bolešću. Karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok u oboljevanju i peti u smrtnosti od svih malignih tumora kod žena u Srbiji. Nacionalna Kancelarija za skrining raka koordinira i organizuje preglede, koje u domovima zdravlja sprovode izabrani ginekolozi.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od danas do 31. januara.

 

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1731480

 

 

Kancelarija za skrining raka