Info

 

NAJAVA DOGAĐAJA - 20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

18. mart 2016.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ - Kancelarija za skrining raka u nedelju, 20. marta 2016. godine od 12.00 do 14.00 časova, na platou Cvetni trg u Beogradu organizuje promotivnu akciju povodom obeležavanja 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. 

U promotivnoj akciji učestvovaće i predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA Serbia ), Doma zdravlja Vračar, kao i beogradskih domova zdravlja na čijoj teritoriji se sprovodi organizovani skrining raka dojke (Dom zdravlja Lazarevac, Dom zdravlja Palilula, Dom zdravlja Stari grad, Dom zdravlja Novi Beograd, Dom zdravlja Zemun, Dom zdravlja Obrenovac, Dom zdravlja Rakovica i Dom zdravlja Zvezdara).

U okviru akcije na platou Cvetni trg u Beogradu, u nedelju 20. marta 2016.godine, od 12.00 do 14.00 časova, biće podeljen zdravstveno - vaspitni materijal, a sugrađani i sugrađanke će moći da dobiju sve informacije o važnosti preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke

Narodna skupština Republike Srbije će se uključiti u obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i ružičastim svetlima u kupoli zdanja Doma Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) podržaće značaj ove inicijative za unapređenje prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u proseku svake godine se u Republici Srbiji registruje oko 4100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

Ministarstvo zdravlja je 2012.godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke (skrining raka)  i osnovalo Kancelariju za skrining raka u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Na teritoriji Republike Srbije u toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke. Prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu Programa pregledano je 78 600 žena životne dobi od 50 do 69. godina i otkriveno 290 karcinoma dojke. Tokom 2015. godine u drugom ciklusu Programa,  pregledano je 40 700 žena (50 - 69. godina) skrining mamografijom i otkriveno 102 karcinoma dojke. Organizovani program skrininga raka dojke se nastavlja na teritoriji Republike Srbije.

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke. Najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija (posebno u dobi od 50 - 69. godina), klinički pregled i  ostali pregledi po preporuci lekara. Takođe je veoma značajno da svaka žena redovno sprovodi samopregled dojki u cilju ranog otkrivanja bolesti.

 

 

Kancelarija za skrining raka