Info

 

Grad Beograd i domovi zdravlja u kampanji protiv raka dojke

19. mart 2016.

Grad Beograd zajedno sa domovima zdravlja, čiji je osnivač, sprovodi kontinuiranu kampanju borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, izjavila je za Beoinfo pomoćnica gradonačelnika i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda Irena Vujović.

- U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 4.000 novoobolelih, a umre oko 1.600 žena. Međutim, kada se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je izlečiv i zato je potrebno da što veći broj žena ide na redovne preventivne preglede. Beograđanke će imati priliku da bez uputa i čekanja obave preventivne preglede dojke u nedelju, 20. marta u domovima zdravlja „Savski venac”, „Novi Beograd” i „Lazarevac”. Ako se bolest otkrije u početnoj fazi, lečenje je uspešnije, smanjuje se stepen invaliditeta i smrtnosti i omogućava brže vraćanje pređašnjem načinu životu - istakla je ona i pozvala sugrađanke da izdvoje malo vremena i dođu u nedelju u ova tri doma zdravlja kako bi obavile preventivni pregled.

Prema njenim rečima, značaj ovih pregleda je veliki, ranim otkrivanjem izlečenje je moguće u najvećem broju slučajeva, dok je lečenje u poodmakloj fazi dugotrajnije i neizvesnije.

- Ova akcija se nastavlja i biće uključeni svi domovi zdravlja, kako bi preventivnim pregledima bio obuhvaćen što veći broj žena, najmanje 75 procenata ciljne populacije, prvenstveno od 50 do 69 godina - objasnila je ona.
U oktobarskoj nedelji borbe protiv raka dojke, ovakvu akciju već su realizovali domovi zdravlja u Rakovici, na Zvezdari, u Zemunu i Mladenovcu. Tada je pregledano 457 žena, od čega je urađeno 186 mamografskih i 154 ultrazvučna pregleda. Promene su ustanovljene kod 15 žena i one su upućene na dalju dijagnostiku.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1744719

 

 

Kancelarija za skrining raka