Info

 

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (od 18. do 24. januara 2021. godine) pod sloganom: „BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE”

13. januar 2021.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 18. do 24. januara 2021. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

 
Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već petnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.
 
Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI - REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.
 
Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2018. godine registrovano je 1.057 novoobolelih žena, a 427 žena je umrlo od ove maligne lokalizacije.
 
Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), žene u Srbiji i Litvaniji se sa stopom obolevanja od 18,7 na 100.000, nalaze na trećem mestu u Evropi posle Crne Gore i Rumunije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka glića materice je 7,9 na 100.000 žena.
 
Rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti. Redovni pregledi i PAPA - test jednom u tri godine kod zdravih žena je način za rano otkrivanje i prevenciju raka grlića materice.
 
Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija ove bolesti.
 
To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku. 
 
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Kancelarija za skrinig raka zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa JKP Gradska pijaca, organizovaće promotivne akitivnosti u sredu 20. januara na pijaci „Kalenić“ u četvrtak 21. januara na pijaci „Palilula“ i u petak, 22. januara na pijaci „Skadarlija“ u periodu od 10 do 13 časova. Akcija se održava uz podršku Ministarstva zdravlja i polulacionog fonda Ujedinjenih nacija. Promotivne aktivnosti biće održane uz poštovanje svih preventivnih mera od strane svih učesnika.
 
U znak podrške tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, a sa ciljem podizanja svesti o preventivnim pregledima, tirkizno zelenom bojom, koja je zaštitni znak kampanje, biće osvetljeni važni objekti u Beogradu, poput kupole Narodne skupštine Republike Srbije, Brankovog i mosta na Adi, tornja na Avali, Palate Albanija, zgrade Glavne pošte, kao i fontane na Slaviji.

 

Kancelarija za skrining raka