Info

 

Kampanja „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE” počela i u Čačku

29. septembar 2022.

Poruke kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE”, koja je pokrenuta sa ciljem da se podigne svest o značaju imunizacije dece protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom (HPV), mogle su se čuti na konferenciji za medije, održanoj u „Startap  centru” u Čačku, na kojoj su učestvovali lekari, predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, kao i drugih državnih i lokalnih institucija. 

I ovom prilikom mogle su se čuti poruke da je vakcina protiv HPV virusa  efikasna, sigurna i pouzdana, jer u preko 90% slučajeva štiti od dobijanja raka grlića matrice, posebno ako se zna da je ova bolest sve učestalija kod ženske populacije. Zahvaljujući vakcini u nekim razvijenim zemljama gotovo da je iskorenjen rak grlića materice. Humani papiloma virus (HPV) je najčešći uzročnik ne samo ovog oboljenja, a prema mnogim pokazateljima najefikasnija metoda borbe protiv njega je imunizacija.

„Kampanja ՙZajedno protiv raka grlića materice - HPV NE՚, pored zdravstveno-medicinskog, ima i edukativni karakter jer je važno informisati roditelje i decu o značaju prevencije, ne samo od ovog oblika karcinoma”, istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Predrag Sazdanović. Da je edukacija stanovništa važna, posebno u sredinama koje su nedovoljno informisane o važnosti prevencije i vakcinacije, naglasila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radivojević-Škodrić.

„Na dobrom smo putu da uz vakcinaciju mladih ljudi i pomenuti skrining na rak grlića matrice kod starije populacije, više ne govorimo o  zastrašujućim brojkama obolevanja od ove opake bolesti” rekla je prim. dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. Doktorka Dubravka Ružić, pedijatar iz Doma zdravlja u Čačku naglasila je da je sve više zainteresovanih roditelja i njihove dece i istakla da se očekuje još veći odziv u narednom periodu, jer su počeli sa organizacijom sistematskih pregleda na kojima se daju informacije i preporuke za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 19 godina.  

„Pored obrazovnih, aktivnosti školske uprave u Čačku biće usmerene ka pravilnom informisanju i edukaciji učenika i roditelja o imunizaciji dece školskog uzrasta vakcinom protiv HPV virusa, posebno imajući i vidu činjenicu da 2/3 populacije dolazi u kontakt sa virusom, i ostalim polno prenosivim bolestima”, rekla je Danijela Kovačević Mikić. 

Ministarstvo prosvete dalo je  punu podršku kampanji „Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE”, koju sprovode udruženje „Roditelj”, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Kancelarija za skrining raka