Info

 

Otvorena Regionalna citološka laboratorija u Kragujevcu

27. januar 2023.

U Domu zdravlja Kragujevac otvorena je Regionalna citološka laboratorija u kojoj će se obavljati citološka dijagnostika za organizovani skrining raka grlića materice, za ciljnu populaciju žena iz 14 gradova i opština Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Svečanom obeležavanju početka rada prisustvovali su direktori i specijalisti ginekologije zdravstvenix ustanova Šumadije i Pomoravlja, kao i predstavnici Instituta za javno zdravlje Kragujevac i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

 „Otvaranjem regionalnix citolaboratorija pojačavaju se kapaciteti sistema zdravstvene zaštite za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice PAP-a testiranjem. Od početka januara, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropske asocijacije za kontrolu raka, u svim zemljama se posebno promovišu aktivnosti za rano otkrivanje raka grlića materice, pa tako i u Srbiji. Otvaranjem Regionalne citolaboratorije u Kragujevcu, na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog okruga intenziviraćemo sprovođenje organizovanog skrininga”, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

„Kada se dijagnostikuje na vreme, smrtni isxod zbog ove bolesti se može sprečiti. Više od 50.000 žena iz ova dva okruga godišnje će biti obuxvaćeno skriningom. U velikom zamaxu je i vakcinacija HPV vakcinom protiv xumanog papiloma virusa. Vakcinacija dece uzrasta od 9 do 19 godina, a najbolje da to bude u sedmom razredu, dugotrajna je investicija za zdravlje naše populacije”, poručila je direktorka Instituta za javno  zdravlje Srbije i dodala da uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja svi zdravstveni radnici u Srbiji, kao i lokalne samouprave, učestvuju u promovisanju  skrininga za otkrivanje raka grlića materice.

Direktor Doma zdravlja Kragujevac  Vasilije Antić istakao je da će otvaranje Regionalne citološke laboratorije najviše značiti za žene sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga. Ginekolozi  iz 14 domova zdravlja u ova dva okruga pozivaće žene starosne dobi od 25 do 60 godina na preventivne preglede, a pločice sa uzetim brisom biće poslate u Regionalnu citološku laboratoriju koja od sada postoji u okviru Doma zdravlja Kragujevac. Direktor Antić je istakao da je obučeno osam citoskrinera, koji su dobili sertifikate, kao i pet ginekologa koji će raditi kao supervizori.

Na obeležavanju početka rada Regionalne citolaboratorije prisutnim direktorima i predstavnicima domova zdravlja iz Šumadijskog okruga (Aranđelovac, Topola, Batočina, Lapovo, Knić, Rača) i Pomoravskog okruga (Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac, Rekovac) kao i zdravstvenix ustanova u Kragujevcu, predočene su aktivnosti koje se sprovode na polju edukacije žena u njixovim sredinama, kako bi ix se što veći broj odazvao na skrining u narednom periodu.

Kancelarija za skrining raka