Info

 

Na Svetski dan borbe protiv raka POČELA NACIONALNA KAMPANjA „RAK JE IZLEČIV 2”

04. februar 2023.

Na Svetski dan borbe protiv raka, simbolično u pet do 12, u xolu RTS-a počela je Nacionalna kampanja „Rak je izlečiv 2”, sa namerom da informiše o blagovremenoj prevenciji, ranom otkrivanju bolesti, dijagnostici i lečenju. Godišnje u svetu od malignix bolesti oboli više od 19 miliona ljudi, a oko 10 miliona izgubi život. I u Srbiji su, posle kardiovaskularnix bolesti, najčešća maligna obolenja. Svake godine sa malignim bolestima suočava se preko 40000 stanovnika, a od tix bolesti živote izgubi oko 20000 ljudi.

Promocija zdravix stilova života, borba za zdravlje, kao i borba za obolele, zadaci su kampanje, koju je tokom 2018. godine sproveo Javni medijski servis RTS. Nacionalna kampanja za borbu protiv raka danas je dobila nastavak. RTS kampanju realizuje sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Društvom Srbije za borbu protiv raka, nadležnim institucijama, udruženjima pacijenata i farmaceutskim kompanijama. 

Na skupu povodom početka kampanje su govorili: ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Milan Žegarac, direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” prof. dr Verica Jovanović, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osigiranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i novinarke RTS-a.

Kancelarija za skrining raka