Info

 

Svaki dan je važan u borbi protiv raka jajnika

11. maj 2023.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog malignog karcinoma, Udruženje pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice „Progovori” na konferenciji za novinare uputilo je poziv svim ženama da redovno odlaze na ginekološke preglede i budu informisane o značaju otkrivanja bolesti, prepoznavanje simptoma, pravovremene dijagnostike i optimalnog lečenja.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka žene u Srbiji se nalaze u visokom riziku obolevanja i umiranja od ove maligne lokalizacije.

„Svakoga dana u Srbiji od ove bolesti, nažalost, premine jedna žena, a dve žene obole“, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i podsetila na značaj redovnog godišnjeg ginekološkog pregleda. Prof. dr Jovanović pozdravila je saradnju Udruženja sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i istakla neophodnost daljih preventivnih aktivnosti.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije u Republici Srbiji, 2020. godine registrovano je 750 novoobolelih i 361 umrla žena od raka jajnika. Stopa obolevanja od raka jajnika kod žena u Republici Srbiji iznosila je 11,6 na 100.000, a stopa umiranja 4,4 na 100.000 žena. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika. Neki od njih su godine, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija.

Udruženje pacijenata „Progovori” ove godine obeležava i desetogodišnjicu postojanja i borbe protiv ovog opakog karcinoma.

„Deset godina je kako smo progovorile i kako podižemo svest o raku jajnika, edukujemo, sarađujemo sa zdravstvenim vlastima, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Udruženje je osnovano sa ciljem da što brže i što konkretnije pomogne pacijentkinjama koje boluju od ove teške bolesti. Danas nam je zajedništvo potrebno više nego ikada, i zato tražimo podršku da rešimo dostupnost hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma, na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja“, rekla je Gorica Đokić iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grilića materice „Progovori“.
 

Kancelarija za skrining raka