Info

 

Tribina posvećena podizanju svesti o raku dojke i važnosti prevencije u organizaciji Dragon boat klub Beodragons

16. jul 2023.

U nedelju, 16. jula 2023. godine, na Adi Ciganliji Dragon boat klub Beodragons je organizovao tribinu posvećenu podizanju svesti o raku dojke i o važnosti njegove prevencije putem redovnih skrining pregleda dojki, i ujedno obeležio četiri godine otkako su učesnice iz udruženja žena koje su pobedile karcinom dojke „Budimo zajedno” prvi put zaveslale u Dragon Boat čamcima. U ovom klubu je formirana prva srpska BCS (Breast Cancer Survivor) Dragon Boat sportska ekipa – Roze dame.

Širom sveta se organizuju BCS Dragon Boat festivali, uključujući i Svetska i Evropska BCS Dragon Boat prvenstva sa više hiljada takmičarki, gde su svi dresovi i oprema obojeni u roze (odatle i naziv Pink Ladies – Roze dame).  

Dragon Boat veslanje je sport koji pomaže ženama koje su se izborile sa karcinomom dojke da se izbore i sa jednom od najčešćih komplikacija nakon operacije – limfedemom ruke i to najviše zahvaljujući posebnoj poziciji ruku prilikom veslanja, što sprečava pojavu limfedema.

Beogradske Roze dame su otišle korak dalje u želji za pobedom i ove godine će u periodu od 6. do 10. septembra učestvovati u takmičarskom delu programa 19. prvenstva klupskih posada Evropske Dragon Boat federacije u Raveni, Italija.

Na tribini su govorili doc. dr Duško Spasovski iz Instituta za ortopediju Banjica i predsednik UO Srpskog Dragon Boat Saveza, glavni trener u klubu Beodragons, doc. dr Marko Buta iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Dragana Atanasijević iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.
 


 



 

Kancelarija za skrining raka