Info

 

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra do 21. septembra 2023. godine, ispred "Doma zdravlja" u Čajetini

06. septembar 2023.

(Video prilog)

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra do 21. septembra 2023. godine, ispred "Doma zdravlja" u Čajetini 

Posle dve godine mamografski pregledi ponovo će se održati u Čajetini. Pregled je besplatan, nije neophodna zdravstvena knjižica, samo dobra volja, savest i briga o sebi i svom zdravlju.

U periodu od 15. do 21. septembra ispred "Doma zdravlja" u Čajetini ponovo će biti postavljen mobilni mamograf, gde će sve zainteresovane sugrađanke starosne dobi od 45 do 69 godina, moći da obave  preventivne preglede.

Pregledi će se obavljati svakog dana u periodu od 9 do 20 časova. 

Pregledi se zakazuju na broj telefona 031 3831 000, a sve informacije vezane za preglede mogu se dobiti u Domu zdravlja Čajetina. Nakon pregleda, nalazi će se slati sugrađankama na kućnu adresu.

"Pozivam sve sugrađanke od 45 do 69 godina da se odazovu pozivu, odnosno da se prijave i urade mamografiju. Mamografija je dijagnostička procedura koja koristi rendgenske zrake da snimi tkivo dojke. Procedura je kratka, bezbolna, sa minimalnom dozom zračenja i ne zahteva nikakvu pripremu pacijenta".

Mamografski pregled za koji nije neophodna zdravstvena knjižica je besplatan, kako podseća doktorka Marijana Marić specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja u Čajetini.

"Prilikom poslednjeg dolaska mamografa u Čajetinu, veliki broj žena se odazvao, što je dobro. To je najrelevantnija metoda za otkrivanje tumora dojke, pre svega malignih i ono što je najbitnije, u fazi kada još uvek ne može ništa da se napipa i kada je ustvari lečenje najuspešnije. Ukoliko pacijentkinje u porodici imaju pozitivnu anamnezu odnosno, ako imaju u porodici nekoga sa karcinomom dojke ili jajnika, a mlađi su od 45 godina, trebalo bi da se jave u našu službu kako bi dobile dalji uput za mamografiju".
 

Vest preuzeta sa linka:

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra | OPŠTINA ČAJETINA (cajetina.org.rs)
 

Kancelarija za skrining raka