Info

 

Race for the cure – Trka za ozdravljenje

21. septembar 2023.

U susret obeležavanju međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke, na Adi Ciganliji je održana Trka za ozdravljenje, najveća trka – šetnja za borbu protiv raka dojke u svetu i Evropi. Trka je okupila veliki broj stručnjaka i pacijenata, koji su svojim učešćem u ovoj manifestaciji podsetili na značaj preventivnih pregleda i brige o sopstvenom zdravlju.

„Naš zajednički cilj je podrška prevenciji i ranom otkrivanju bolesti”, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, pozdravljajući učesnike trke i dodala: „Kada govorimo o raku dojke znamo da je to prva maligna bolest koja predstavlja opterećenje u obolevanju ženske populacije u svetu i kod nas. Ovakve akcije podržavaju znanje i informaciju da žene nakon 45 godine treba da urade mamografski pregled jednom u dve godine, a mlađe žene ultrazvučni pregled. Kada je reč o ženama u čijoj porodičnoj anamnezi postoji rak dojke, onda su ti pregledi mnogo češći i treba ih uraditi u konsultaciji sa lekarom. Hvala što ovakvim akcijama podržavate prevenciju i rano otkrivanje raka dojke”.

Koordinatorka Trke za ozdravljenje Jasmina Lukić je istakla da je reč o sportskoj netakmičarskoj manifestaciji u kojoj smo svi pobednici: „Ovom trkom pružamo podršku svim ženama kojima je neophodna na putu lečenja do zdravlja”.
 






 

Kancelarija za skrining raka