Info

 

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli blizu 5000 žena, a umre 1700 žena – mobilni mamograf ponovo je ispred zgrade RTS-a, zakažite pregled

03. oktobar 2023.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, bolesti koja godišnje u svetu odnese više od pola miliona života. U Srbiji oboli blizu 5000 žena, a umre 1700. U okviru kampanje "Rak je izlečiv", koju vodi RTS od danas je u Takovskoj 10, stacioniran mobilni mamograf. Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", naglasila je da je rak dojke vodeća maligna bolest u populaciji žena, a da je mamografija za žene od 45 do 69 godina ključni pregled.

Cilj akcije je skretanje pažnje i podizanje svesti i to ne samo u oktobru mesecu "Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke" o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od ove bolesti. Važno je da se žene podsećaju da redovno idu na preglede i na skrining.

Razgovor Ane Stamenković (RTS) sa direktorkom Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Vericom Jovanović:
 

(Video prilog RTS-a)

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” uz podršku Ministarstva zdravlja, a u okviru Nacionalne kampanje „Rak je izlečiv” koju sprovodi RTS uz podršku zdravstvenih institucija od 3. oktobra do kraja meseca, nalaziće se ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

Radno vreme mamografa je svakog radnog dana od 9 do 19 časova, a vikendom od 9 do 17 časova, na parkingu RTS-a, u Takovskoj 10. 

Zakazivanje pregleda počelo je u ponedeljak, 2. oktobra na brojeve telefona 060/7171969 i 060/7171523, svakog radnog dana od 9 do 14 sati.

Organizovani skrinig raka dojke, radom mobilnog mamografa, predviđen je za sve žene starosne dobi od 45 do 69 godina, koje tokom poslednje dve godine nisu uradile momografski pregled. Takođe, ovaj pregled je predviđen i za žene posle 40. godine koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

U nekoliko gradova Srbije tokom godine mobilnim mamografom već je urađeno 10500 pregleda.


"Rak je izlečiv 2"

 

U Srbiji godišnje oboli više od 40000 ljudi, a rak odnese više od 20000 života. Zbog toga je na svetski Dan borbe protiv raka, 4. februara ove godine, Radio-televizija Srbije započela nacionalnu kampanju "Rak je izlečiv 2", nastavljajući istoimenu nacionalnu kampanju koju je realizovala 2018-2019. godine.

Pokretač kampanje i nosilac projekta je Radio-televizija Srbije. Kampanja se sprovodi uz partnerstvo i podršku Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Društva za borbu protiv raka Srbije, udruženja pacijenata, farmaceutskih kompanija.
 


 

Cilj kampanje "Rak je izlečiv 2" je da se dođe do što više građana, da se podstaknu redovni pregledi, omogući brža dijagnostika i ako je neophodno - blagovremena terapija i lečenje.

Otkrivene na vreme, mnoge maligne bolesti ne moraju da budu smrtonosne.

Prema svetskim podacima, gotovo 40 odsto malignih bolesti može da bude sprečeno samo promenama loših životnih navika, ako ostavimo pušenje, smanjimo telesnu težinu i budemo fizički aktivniji. Tome treba dodati i redovne preglede, druge mere prevencije poput vakcine protiv HPV virusa, i drugih skrining programa.
 

Kancelarija za skrining raka