Info

 

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

30. septembar 2023.

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, prepoznat je svuda u svetu kao mesec podizanja svesti o raku dojke i simbolizovan je roze bojom.

Tokom ovog meseca sprovode se različite aktivnosti i kampanje posvećene podizanju svesti o velikoj rasprostranjenosti i učestalosti raka dojke i naglašavanju važnosti ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja, kao i pružanju informacija o znacima, simptomima i faktorima rizika povezanim sa ovom bolešću.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje širom sveta i vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, što ga čini jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih problema na globalnom nivou.

S obzirom da rak dojke i dalje predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Republici Srbiji, kontinuirano se ulažu veliki napori da se ova bolest otkrije što ranije čime se znatno povećava uspešnost lečenja. Pravovremenim otkrivanjem i započinjanjem lečenja obolelih osoba može se postići izlečenje u preko 90% slučajeva, čime se podiže kvalitet života obolelih žena i njihovih porodica.

Tokom oktobra meseca različite organizacije, udruženja i pojedinci udružuju se kako bi:
 

  • Promovisali rano otkrivanje: podsticali redovne samopreglede dojki, kliničke preglede dojki i skrining mamografiju u cilju ranog otkrivanja raka dojke.
     
  • Podizali svest: edukovali javnost o učestalosti raka dojke, njegovom uticaju na pojedince i porodice i o važnosti rane dijagnoze i lečenja.
     
  • Podržavali istraživanje: sakupljali sredstva za istraživanja raka dojke i inicijative usmerene na pronalaženje novih lekova, poboljšanje tretmana i unapređenje kvaliteta života žena koje su obolele od raka dojke.
     
  • Dali prioritet prevenciji: zalagali se za praksu u zdravstvenom sistemu koja daje prioritet prevenciji, skriningu i lečenju raka dojke.
     
  • Pružali podršku: osobama obolelim od raka dojke i njihovim porodicama, kroz grupe za podršku, savetovališta i distribuciju edukativnog materijala.
     
  • Nosili roze: mnogi ljudi i organizacije iskazuju podršku nošenjem roze traka i odeće tokom oktobra meseca, simbolizujući solidarnost sa ženama obolelim i izlečenim od raka dojke.

 

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i udruženjima pacijenata obolelih i lečenih od raka dojke i ove godine obeležava ovaj mesec kroz različite promotivne aktivnosti, kako bi se podigla svest javnosti o značaju ove bolesti, smanjila stigma povezana sa rakom dojke i podstakao što veći broj žena da obavi preventivni pregled i otkrije bolest na vreme.
 

Epidemiološke karakteristike raka dojke 

Organizovani skrining raka dojke u Republici Srbiji
 



 

Kancelarija za skrining raka