Info

 

Kampanja „Daj pedalu raku” – jačanje svesti žena o važnosti redovnih pregleda

26. septembar 2023.

Povodom obeležavanja oktobra Meseca borbe protiv raka dojke, udruženje Ženski centar „Milica”, devetu godinu za redom, organizovalo je regionalnu kampanju „Daj pedalu raku” u okviru koje je u 30 gradova širom Srbije organizovana biciklistička vožnja.

Na centralnoj manifestaciji, ispred Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, okupljenima se obratio direktor doc. dr Milan Žegarac istakavši važnost ranog otkrivanja raka. „Rak dojke je najčešći karcinom kod žena, a rano otkrivanje je svakako glavni preduslov za uspešno lečenje. Upravo iz tog razloga, skrining program je najvažniji korak koji moramo sprovesti. Neophodan je veći angažman medija i društva u celini kako bi se radilo na povećanju svesti građana, ali i na povećanju informisanosti. Važno je da javnost zna da u našoj zemlji postoji sve veći broj mamografa koji su dostupni za ranu dijagnozu raka dojke”, naveo je Žegarac i dodao da je lečenje raka dojke neophodno u ustanovama koje imaju multidisciplinarne timove koji učestvuju u lečenju, ali da se ne sme zaboraviti ni na palijativnu negu za pacijente koji imaju potrebu za njom. U ime organizatora i pacijenata obratila se Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica”, skrenuvši pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda dojke u cilju ranog otkrivanja karcinoma, kao i na potrebu za još boljom organizacijom zdravstvenog sistema, naročito primarne zaštite.


Predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, dr  Radoljupka Radosavljević, podsetila je da u Srbiji godišnje od raka dojke oboli oko 4500 žena, dok bitku izgubi oko 1700. Metode lečenja su, kako je navela, poštedne ako se bolest otkrije na vreme, te je važno ukazati na značaj mamografije i edukacije kako bi žene obratile pažnju na zdravlje. „Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji se od kraja 2012. godine sprovodi program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti”, izjavila je dr Radosavljević, koordinatorka za skrinig raka dojke u Institutu za javno zdravlje Srbije.

„Daj pedalu raku” je kampanja  koja okuplja porodice, prijatelje, udruženja, društveno odgovorne  kompanije, lokalne zajednice sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti redovnih pregleda i promociji zdravih stilova života, kao i unapređenju kvaliteta lečenja i života onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke. Kampanja se održava pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Pored Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, podršku su dali i Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac, Institut za onkologiju Vojvodine podizanjem zastave kampanje „Daj pedalu raku” tačno u podne kada je dat znak za start trke u 30 gradova u Srbiji.

Kancelarija za skrining raka