Info

 

U Srbiji aplikovano više od 52000 doza vakcine protiv HPV virusa

14. septembar 2023.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” za godinu dana od kada je počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku države aplikovano je više od 52000 doza HPV vakcine, saopšteno je na konferenciji „Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji”.

„HPV vakcinacija je od izuzetnog javnozdrastvenog značaja, posebno za mladu populaciju i sa aspekta prevencije malignih oboljenja u odraslom životnom dobu”, naglasila je prim. dr sc. med. Milena Kanazir, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na otvaranju skupa, naglasivši da uz vakcinu imamo mogućnost da na najprirodniji način preveriramo bolesti i poremećaje zdravlja sa ozbiljnom prognozom. „Ove činjenice su sigurno najjači argument i za populaciju i za stručnu  javnost koji treba da pomogne da se obuhvat imunizacijom HPV vakcinom približi preporučenim standardima. To je istovremeno izazov za sve nas koji se bavimo prevencijom, jer kao što je mnogo puta ranije pokazano rezultati dolaze polako ali sigurno”, rekla je dr Kanazir, dodajući da će Instutut za javno zdravlje Srbije učiniti sve da pruži stručnu i metodološku pomoć da program imunizacije HPV vakcinom  uspešno zaživi i ubrzo rezultuje očekivanim ishodima.


 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prof. dr Sanja Radojević Škodrić navela je da su vakcine protiv HPV virusa, koje su dostupne u Srbiji od juna 2022. godine, jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodile u zdravstvenom sistemu naše zemlje, jer je reč o prvoj preporučenoj vakcini koja je uvedena o trošku države, ali je istakla da mora da se radi na podizanju svesti o značaju vakcinacije. „Ne možemo da kažemo da smo zadovoljni ovakvim opsegom imunizacije i mislim da treba da nastavimo da intenziviramo imunizaciju i da ona bude ujednačenija po celoj Srbiji. Kada se pogledaju podaci, samo veći gradovi imaju adekvatnu imunizaciju, dok su u ostalim krajevima lošiji rezultati”, rekla je dr Radojević Škodrić.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović ukazala je na to da je rak grlića materice jedan od veoma ozbiljnih javnozdravstvenih problema i podsetila da se u Srbiji svake godine otkrije više od 1000 novoobolelih osoba. Ministarska prosvete istakla je i značaj bolje informisanosti i rušenja predrasuda koje roditelji ili adolescenti imaju u pogledu vakcinacije protiv HPV virusa. „Od samog početka nacionalne javnozdravstvene kampanje Ministarstvo prosvete i škole daju svoj doprinos i podršku promotivnim i informativnim aktivnostima i dijalogu između različitih aktera da bi se razumelo zbog čega je HPV vakcinacija važna. Ove aktivnosti postaju deo naših nastojanja da kod dece podstičemo zdrave životne stilove i promovišemo zdravstvenu pismenost”, naglasila je ministarka.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek naveo je da se protiv određenih bolesti možemo uspešno boriti imunizacijom, odnosno prevencijom i da je naša zemlja na tom polju napravila veliki pomak. „Nadam se da ćemo sledeće godine moći da se pohvalimo boljim rezultatima, ali ne treba da budemo nezadovoljni, jer smo za prvih godinu dana napravili veliki iskorak i počeli ozbiljno da se bavimo prevencijom raka grlića materice”, naglasio je dr Đerlek.
 

Kancelarija za skrining raka