Info

 

Najznačajnije informacije o neophodnosti redovnih pregleda za rano otkrivanje raka dojke - Razgovor sa direktorkom Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Vericom Jovanović

06. oktobar 2023.

Razgovor  Ivane Božović (RTS) i Ane Stamenković  (RTS) sa direktorkom Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Vericom Jovanović:
 

(Video prilog RTS-a - Jutarnji program)

Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, maligne bolesti koja pogađa najviše žena i u Srbiji i u svetu.

U svetu godišnje više od 600000 žena umre od raka dojke. U Srbiji godišnje oboli 4600 žena, a bitku sa opakom bolešću izgubi 1700. U okviru kampanje „Rak je izlečiv“ počeli su pregledi na mobilnom mamografu, a termini za prvu nedelju već su popunjeni.

„Interesovanje za pregled u mobilnom mamografu je veliko, a pregled se preporučuje svim ženama od 45 do 69 godina koje prethodne dve godine nisu radile mamografiju, kojom se uočavaju eventualne promene u tkivu dojke. Ovakvim pregledom rizik se na vreme utvrđuje i žena se upućuje na dalje lečenje“, ističe direktorka Instituta „Batut“ prof. dr Verica Jovanović.

Prema rečima direktorke Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Verice Jovanović, veliko interesovanje za pregled je dobar znak da se u proteklih nekoliko godina podigla svest i formirali bolji stavovi. 

2019. godine bilo je tri puta veće interesovanje žena za mamografski pregled nego 2013. godine.

Mamografija je pregled za žene od 45 do 69 godina. Kada su u pitanju mlađe žene, one se upućuju na ultrazvučni pregled i sve preglede mogu da obave u svom domu zdravlja, u službi za radiologiju. 

Za pregled u mobilnom mamografu potrebno je poneti neki od ličnih dokumenata, rezultati stižu za tri do četiri nedelje, a svaka žena se pojedinačno obaveštava o rezultatima.
 

Kancelarija za skrining raka