Info

 

HPV Atlas – rak grlića materice može da se spreči

06. oktobar 2023.

(Video prilog RTS-a)
 

Publikaciju „HPV atlas“, koja je prezentovana 6. oktobra 2023. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, objavljuje Evropski parlamentarni forum, mreža poslanika širom Evrope, sa sedištem u Briselu. 
 


Srbija se, prvi put, našla u publikaciji "HPV atlas" koji objavljuje Evropski parlamentarni forum. HPV atlas - predstavlja uporedni pregled aktivnosti 47 evropskih država na polju prevencija bolesti koje izazivaju humani papiloma virusi. Po tim parametrima, Srbija se našla na 29 mestu, uz, Litvaniju, Kipar, Grčku, Španiju. Publikacija je predstavljena u Skupštini Srbije.
 

HPV ATLAS (u pdf formatu)
 

Kada je reč o Srbiji, u „HPV atlasu“ istaknuto je da je vakcina protiv HPV preporučena i finansirana od strane države kako za devojčice, tako i za dečake, dok je u mnogim lošije rangiranim zemljama vakcina isključivo namenjena samo devojčicama. 

"Rak grlića materice može da se spreči". Nijedna jedina žena ne bi trebalo da umre od ove bolesti sada kada imamo sve što je neophodno da eliminišemo bolest izazvanu humanim papiloma virusima. Na bilo kom jeziku - poruka je jedinstvena. U našoj zemlji, godišnje oboli više od 1300 žena, a rak grlića materice odnese dnevno dva života. A ne mora da bude tako.

Danska, Švedska i Finska su vodeće zemlje u sprovođenju prevencije humanih papiloma virusa, dok Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina imaju najlošije rezultate. Srbija ima preporučenu vakcinu, koju finansira država i za dečake i za devojčice, što je pohvalno. Organizovani skrining na rak grlića materice bi trebalo poboljšati“, istakao je Leonidas Galeridis, Evropski parlamentarni forum.

Najalarmantniji podatak je da sada prve simptome raka grlića materice najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života, što je direktna posledica široko rasprostranjenog HP virusa, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bio učestaliji kod žena u kasnijoj životnoj dobi.

Vakcina protiv humanih papiloma virusa o trošku države uvedena je prošle godine i daje se u dve, odnosno tri doze.

„Tokom prethodnih 15 meseci dato je ukupno 54690 doza vakcine protiv HPV. Prvu dozu vakcine primilo je 27415 dece uzrasta od 9 do 19 godina od kojih je 78 odsto bilo ženskog, a 22 odsto muškog pola. Zbog toga molim roditelje dečaka da ih vakcinišu, odgovorno tvrdim da vakcina ne utiče na smanjenje plodnosti, odnosno ne izaziva sterilitet. Uzrasta od 9 do 14 godina prvu dozu vakcine primilo je 14823 dece od kojih je 57 odsto potpuno vakcinisano drugom dozom. U uzrastnoj grupi od 15 do 19 godina, prvu dozu vakcine je primilo 12592 deteta od kojih je skoro 60 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze vakcine. Najveći broj dece u odnosu na planiranu populaciju vakcinisano je na teritoriji Čačka, Beograda i Novog Sada“, rekla je prof.dr Danica Grujičić,ministarka zdravlja.

„Jedan od dokaza da smo fokus pomerili ka prevenciji jeste uvođenje HP vakcine od juna prošle godine o trošku države, za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina. Za razliku od nekih država koje su uvele samo za devojčice, mi smo odlučili suprotno. Uvezli smo najbolju, devetovalentnu vakcinu, koja je od strane SZO (Svetske zdravstvene organizacije) proglašena kao bezbedna i efikasna vakcina. Zahvaljujući HPV atlasu i podacima koje nam on pruža, omogućeno nam je da poredimo podatke sa drugim zemljama, i da na primerima dobre prakse vidimo šta sve možemo da unapredimo kako bismo ovu ni malo laku infekciju stavili pod kontrolom“, rekla je prof.dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Humani papiloma virusi odgovorni su i za druge, maligne i benigne bolesti.

„Prof. Marković ima sjajnu izreku kaže da ne spašava život vakcina već vakcinacija, kao da imamo ferari, ali nam stoji u garaži. Ključ je u našim rukama i da pun gas damo protiv HPV imunizacije“, istakla je Gorica Đokić, Udruženje za borbu protiv raka jajnika i grlića materice "Progovori".

"Istraživanja pokazuju da veliki broj mladih nema znanja o reproduktivnom zdravlju uopšte, kontracepciji, polno prenosivim bolestima, o prevenciji najmasovnijih oboljenja u koje spadaju i maligne bolesti“, rekla je prof.dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Srbija je sada u HPV Atlasu, i Srbija kao potpisnik i Deklaracije Svetske zdravstvene organizacije 90- 70- 90, obavezala se na neke ciljeve do 2030. godine.

„To znači da 90 odsto ciljne populacije treba da bude vakcinisano, da 70 odsto treba da bude potvrdnuto skriningu bilo Papanikolau testu ili HPV tipizaciji, i da 90 odsto svih koji su inficirani idu na hitno tretiranje“, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Vakcine protiv humanih papiloma virusa dostupne su u svim domovima zdravlja. A u borbi protiv malignih bolesti, ovog vikenda u beogradskim domovima zdravlja, a narednog i u čitavoj Srbiji, biće organizovani ultrazvučni pregledi dojki, i PSA testiranje za rano otkrivanje raka prostate.



 



 

Kancelarija za skrining raka