Info

 

Popunjeni svi termini u mobilnom mamografu u Beogradu

12. oktobar 2023.

Ovog oktobra – „Meseca borbe protiv raka dojke” mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa Radio Televizijom Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Društva za borbu protiv raka i brojnih udruženja i prijatelja akcije nalazi se u Beogradu, u Takovskoj 10. 

Pregled  u mobilnom mamografu do 11. oktobra zakazalo je 2050 žena, a svi termini popunjeni su zaključno sa 2. novembrom, do kada je i planirano da mobilni mamograf bude na navedenoj lokaciji u okviru akcije „Rak je izlečiv”.

Zaključno sa 11. oktobrom mamografiju je uradilo 580 žena. 

Radom mobilnog mamografa od početka godine sprovodio se organizovani skrining raka dojke na teritoriji opština Kraljevo, Beograd, Jagodina, Požarevac, Leskovac i Čajetina, i u navedenim gradovima pregledano je 10600 žena.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prof. dr Verica Jovanović, obraćajući se prisutnima na događaju upriličenom povodom početka rada mobilnog mamografa na lokaciji ispred RTS-a, podsetila je da je rak dojke vodeća maligna bolest u populaciji žena i da je mamografija za žene od 45 do 69 godina ključni pregled.

„Veoma je važno na vreme uraditi mamografiju, naročito za žene ove životne dobi koje je nisu uradile u poslednje dve godine. Sa ranim otkrivanjem raka obezbeđuje se hronično stanje kada je u pitanju rak dojke, a time se sprečavaju komplikacije i čuva život”, naglasila je prof. dr Jovanović i dodala da je pregled predviđen i za žene posle 40. godine koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

 

Kancelarija za skrining raka