Info

 

Institutu za javno zdravlje Srbije dodeljena plaketa „VeličanstveNE HPV”

21. novembar 2023.


 

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori” dodelilo je plakete „VeličanstveNE HPV”   institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti opšte i stručne javnosti o toj bolesti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji. Naša zemlja je od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela preporučenu imunizaciju dece uzrasta od 9 do 19 godina oba pola.

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije, prilikom uručenja plakete ukazala je na važnost zajedničkog rada u zaštiti zdravlja stanovništva i da nas dosadašnje aktivnosti obavezuju da u narednom period radimo još više i bolje.

“Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, mreža instituta i zavoda za javno zdravlje svakodnevno aktivno rade na promovisanju ove značajne vakcinacije. U predstojećoj kalendarskoj godini krećemo sa redovnom preporučenom vakcinacijom dece uzrasta sedmih razreda”, rekla je prof. dr Verica Jovanović.

Na svečanosti u Dekanatu Medicinskog fakulteta plakete „VeličanstveNE HPV”  dodeljene su Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu prosvete, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Institutu za javno zdravlje Vojvodine, Zavodu za javno zdravlje Šabac, Farmaceutskoj komori, domovima zdravlja i drugima. 
 


 


 


 


 


 

 

Kancelarija za skrining raka