Info

 

Primarna i sekundarna prevencija važne u borbi protiv raka grlića materice

23. januar 2024.

Povodom početka obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice u Institutu za javno zdravlje Srbije održana je konferencija za novinare sa koje su učesnici poručili da su redovni pregledi ključni u ranom otkrivanju bolesti i uspešnom ishodu lečenja.
 


Prof. dr Verica Jovanović, direktor Instituta, navela je da u Srbiji svakog dana tri žene obole od raka grlića materice dok jedna žena izgubi život i naglasila da su primarna i sekundarna prevencija važne u borbi protiv raka grlića materice.

„Pravo na preventivni pregled ima svaka žena jednom godišnje. Intenziviraćemo pozive za organizovani skrining raka grlića materice. Radićemo na uključivanju što većeg broja opština na teritoriji Srbije i obezbediti način da se dođe na preventivni pregled bez čekanja”, rekla je prof. dr Jovanović i istakla da je obaveza i Kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja da se organizacija pružanja zdravstvene zaštite u oblasti skrininga modifikuje i da se što više približi ženama koje treba da obave preventivni pregled.  Jovanović je posebno istakla značaj HPV vakcinacije kao vida primarne prevencije i navela da je od juna 2022. godine do danas vakcinacijom protiv HPV virusa vakcinisano 31.309 dece, od čega 77% devojčica. „Zadatak svih nas je da pored primarne prevencije koja podrazumeva HPV vakcinaciju promovišemo i približimo značaj ove vakcinacije roditeljima. Da znamo da se kao preporučena vakcinacija za vreme sistematskih pregleda kada se i prima vakcina protiv difterije i tetanusa koja je deo Kalendara obavezne imunizacije, u završnom razredu osnovnih škola, može primiti upravo i HPV vakcina”, zaključila je prof. dr Jovanović.
 


Na konferenciji za medije govori su i dr Slavica Jeftić, Sektor za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, Vesna Vuković Kojović, zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Borka Jeremić, šef Kancelarije Populacionog fonda UN u Srbiji, Gorica Đokić, Udruženje za borbu protiv raka jajnika i grlića materice „Progovori” i dr Jelena Mitrović, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Dom zdravlja „Dr Simo MIlošević“.
 

Kancelarija za skrining raka