Info

 

Dostupna digitalna platforma o broju vakcinisane dece protiv HPV

24. januar 2024.

U Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice na konferenciji za novinare u organizaciji Udruženja „Progovori” najavljeno je da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti dostupne informacije o broju vakcinisanih devojčica i dečaka protiv humanog papiloma virusa, uz poruku da je potrebno dodatno raditi na podizanju svesti o značaju vakcine.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Goran Makunčević rekao je da će u narednom periodu biti obuhvaćeni svi domovi zdravlja i da će Ministarstvo na dnevnom,  nedeljnom i mesečnom nivou imati prikaz stanja primljenih HPV vakcina, broj vakcinisane dece po polu, uzrastu i broju primljenih doza. Zahvaljujući ovakvoj digitalnoj mapi Srbija je postala prva zemlja u regionu koja će imati ovakav vid praćenja imunizacije, što će se povoljno odraziti na poziciju Srbije u okviru HPV atlasa, dokumentu koji priprema Evropski parlamentarni forum.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije prof. dr Verica Jovanović navela je da je od  juna prošle godine dostupna devetovalentna vakcina Gardasil i da je do sada u okviru preporučene vakcinacije vakcinisano nešto manje od 32.000 dece, od čega je 77% devojčica. Od januara ove godine prema Programu imunizacije, u okviru sistematskog pregleda u završnom razredu osnovne škole može se primiti HPV vakcina.

Prema rečima direktorke RFZO prof. dr Sanje Radojević Škodrić od juna ove godine ženama uzrasta od 35 do 69 godina o trošku države će biti omogućena HPV tipizacija u domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje. Predstavnica Udruženja „Progovori” Nevena Ilić, koja je pre tri godine obolela od raka grlića materice, navela je važnost redovnog odlaska na ginekološke preglede.
 

Kancelarija za skrining raka