Info

 

Počeli pregledi u mobilnom mamografu na Novom Beogradu

04. mart 2024.

Od subote 2. marta mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” nalazi se ispred Gradske opštine Novi Beograd i dostupan je za preglede žena od 45 do 69 godina, koje u prethodne dve godine nisu bile na mamografskom pregledu, kao i za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.
 



Prema rečima direktorke Instituta, prof. dr Verice Jovanović, u mobilnom mamografu dnevno se obavi više od 60 pregleda, a ukoliko zakazanih pregleda bude više žene će se upućivati u neki od domova zdravlja koji su takođe opremljeni savremenim mamografima. „Mamografija ima veliki značaj za rano otkrivanje raka dojke, posebno imajući u vidu da se to oboljenje nalazi na prvom mestu kada je reč o obolevanju i umiranju kod žena”, rekla je Jovanović i podsetila da je rak dojke izlečiv u visokom procentu ukoliko se otkrije na vreme.

Početku rada mobilnog mamografa prisustvovao je i predsednik opštine Novi Beograd, Bojan Bovan. On je pozvao sve sugrađanke da iskoriste pogodnost mamografskog pregleda i naglasio da je lokacija lako dostupna, pa će ukoliko se budu poštovali termini pregled biti brz i bez čekanja. „Slušamo naše lekare, a oni kažu da je ovakav vid prevencije neophodan” – rekao je Bovan.
 



Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od petka, 1. marta, radnim danima od 9 do 14 časova putem telefona 060/7171969 i 060/7171523, do popune termina. Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova.
 



Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa opštinom Novi Beograd, Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, uz podršku Grand kafe i Fonda B92 u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju pregledaj se”, nastavlja organizaciju rada mobilnog mamografa u cilju rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. U ovoj aktivnosti podršku pružaju i Dom zdravlja Novi Beograd, Dom zdravlja Voždovac i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije”.
 

Kancelarija za skrining raka