Info

 

Održana obuka radiologa i radioloških tehničara u oblasti skrining mamografije, u okviru akreditovanih kurseva „Radiološka dijagnostika bolesti dojke - uloga i značaj radiologa i radioloških tehničara u organizovanom skriningu”

19. mart 2024.

U cilju unapređenja sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke, Kancelarija za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” akreditovala je programe KME za obuku radiologa i radioloških tehničara u oblasti skrining mamografije pod nazivom „Radiološka dijagnostika bolesti dojke – uloga i značaj radiologa i radioloških tehničara u organizovanom skriningu”.

Ciljna grupa za obuku su lekari, specijalisti radiologije i radiološki tehničari, koji će u zdravstvenim ustanovama primarnog, sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, izvoditi i tumačiti skrining mamografije u okviru organizovanog skrininga raka dojke.

Na osnovu potreba zdravstvenih ustanova i analize kapaciteta za sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke Kancelarija za skrining raka je izradila plan obuke za tekuću 2024. godinu i u skladu sa tim organizovala obuku u oblasti skrining mamografije.

U realizaciji programa KME kao predavači učestvovale su kolege iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za nuklearne nauke „Vinča”. Kao mentori za praktičnu obuku u edukaciji su učestvovale kolege iz navedenih ustanova, kao i kolege iz Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa”, Kliničko-bolničkog centra „Zemun”, Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović – Dedinje” i Kliničkog centra Niš.

Teorijski deo edukacije za radiologe održan je 11. i 12. marta 2024. godine u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” za ukupno 21 polaznika, spec. radiologije, dok je teorijski deo edukacije za radiološke tehničare održan na istom mestu 13. marta 2024. godine za ukupno 20 polaznika, viših radioloških tehničara. Nakon održanog teorijskog dela edukacije polaznici su upućeni na praktični deo edukacije u pripadajućim zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite prema teritorijalnoj pripadnosti.

Učesnici su u toku edukacije stekli potrebno znanje u oblasti skrining mamografije i upoznali se sa metodologijom sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke. Takođe su ovladali veštinama izvođenja i tumačenja skrining mamografija.

Planirano je da se u toku 2024. godine nastavi održavanje akreditovanih programa KME u oblasti skrining mamografije, kako bi se ojačali kadrovski kapaciteti u što većem broju zdravstvenih ustanova koje imaju opremu za izvođenje skrining mamografija i time omogućio veći obuhvat žena ciljne populacije nacionalnim programom organizovanog skrininga raka dojke.
 

Kancelarija za skrining raka