Info

 

Od uvođenja organizovanog skrininga broj žena umrlih od raka dojke smanjen za 16,9 odsto

20. mart 2024.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke održan je panel „Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke” u organizaciji Fonda B92 i kompanije Avon, na kome su učestvovali predstavnici zdravstvenog sektora i udruženja pacijenata.

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, navela je da je u periodu od uvođenja organizovanog skrininga, od 2013. godine do 2022. godine broj žena preminulih od raka dojke smanjen za 16,9 odsto i dodala da se očekuje da se u narednih deset godina smanji za 20 odsto. Stručnjaci i celokupna medicinska javnost rade na tome da se taj trend nastavi. Mamografija je zlatni standard dijagnostike kada je u pitanju rak dojke, rekla je prof. dr Verica Jovanović.  

„Želimo da se nastavi trend opadanja broja preminulih od raka. Zato savetujemo ženama od  50. do 69. godine da se redovno javljaju, jednom u dve godine, na mamografiju. Ukoliko postoji porodična anamneza onda se pregledi rade i ranije, već od 40. godine ili čak ranije”, istakla je prof. dr Verica Jovanović. 

Prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, istakao je da će država nastaviti istim tempom da radi na daljem poboljšanju lečenja i prevenciji kada je rak dojke u pitanju. On je ukazao da je potrebno da se žene odazovu na redovne kontrole, jer kada se ultrazvukom ili mamografom otkrije promena to su stadijumi bolesti u kojima je izlečenje iznad 90 procenata.

Dr Mirjana Uzunović Mako iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rekla je da je Fond prepoznao značaj inovativnih lekova i da se poslednjih godina kontinuirano ulaže sve više novca, kao i da će lekovi za karcinom dojke koji se nalaze na listi biti dostupni pacijentima u Srbiji najkasnije u junu.

Na panelu posvećenom obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke govorili su i prof. dr Lazar Popović iz Instituta za onkologiju Vojvodine, Domina Spasić, predsednica Udruženja pacijenata „Budimo zajedno”, Milica Savinšek iz kompanije Avon i Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.  


 

Kancelarija za skrining raka