Info

 

Faktori rizika za nastanak raka dojke

30. mart 2024.

 

  • Najjači faktor rizika za nastanak raka dojke je ženski pol.

Verovatnoća obolevanja od ove maligne bolesti je 100 puta veća kod žena nego kod muškaraca, što znači da se oko 99% slučajeva raka dojke javlja kod žena, dok se kod muškaraca ova dijagnoza postavlja u oko 0,5–1% slučajeva. Lečenje raka dojke kod muškaraca sledi iste protokole lečenja kao i kod žena.

Određeni faktori povećavaju rizik od nastanka raka dojke, kao što su:
 

  • Starija životna dob

Stope obolevanja i umiranja od raka dojke se povećavaju sa godinama života.

Otprilike polovina slučajeva raka dojke javlja se kod žena koje nemaju drugi prepoznatljiv faktor rizika osim pola (ženski) i uzrasta (preko 40 godina).
 

  • Genetska predispozicija

Pozitivna porodična istorija raka dojke, odnosno pozitivna porodična anamneza povećava rizik za nastanak raka dojke, pogotovo ukoliko je u porodici bilo više od jednog obolelog bliskog rođaka. Međutim, većina žena kod kojih je dijagnostikovan rak dojke nema poznatu porodičnu istoriju bolesti. Nedostatak pozitivne porodične istorije ne znači nužno da je žena u smanjenom riziku.

Određene nasledne mutacije značajno povećavaju rizik od nastanka raka dojke, pri čemu su najdominantnije mutacije gena BRCA1, BRCA2 i PALB-2. Smatra se da je karcinom dojke kod 5–10% svih obolelih žena povezan sa mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Žene kod kojih su otkrivene mutacije u ovim genima mogu razmotriti strategije za smanjenje rizika, kao što su hirurško uklanjanje obe dojke ili strategije hemoprevencije.
 

  • Reproduktivni faktori

Dužina reproduktivnog perioda može povećati rizik od nastanka raka dojke. Rana menarha (<12 godina), odnosno godine kada su počeli menstrualni ciklusi i kasna menopauza (>55 godina), odnosno godine kada su prestali menstrualni ciklusi, kao i prva trudnoća u kasnijem uzrasnom dobu i manji broj trudnoća mogu povećati rizik za nastanak raka dojke. Sa druge strane, smatra se da dojenje ima protektivni efekat i da smanjuje rizik za nastanak karcinoma dojke.
 

  • Gojaznost

Gojaznost, pogotovo postmenopauzalna gojaznost, povećava rizik za nastanak karcinoma dojke zbog sinteze endogenih estrogenih hormona u masnom tkivu.
 

  • Egzogeni polni hormoni

Upotreba egzogenih polnih hormona, pogotovo postmenopauzalna hormonalna terapija, može da poveća rizik za nastanak raka dojke.
 

  • Štetna upotreba alkohola i pušenje

Konzumacija alkohola i pušenje predstavljaju faktore rizika za nastanak brojnih hroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i maligne bolesti.

Rizik za nastanak karcinoma dojke povećavaju i prethodne proliferativne bolesti dojke, karcinom kontralateralne dojke ili endometrijuma, kao i izloženost zračenju i fizička neaktivnost.

Neke od faktora rizika za nastanak raka dojke nije moguće menjati, kao što su pol, životna dob, genetska predispozicija i reproduktivni faktori, dok je na druge faktore rizika moguće uticati.

Pravilna izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, izbegavanje izloženosti zračenju, konzumacije alkohola, cigareta i izbegavanje stresa mogu pozitivno delovati na zdravlje i prevenciju bolesti.

 

Izvori:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer
 

https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/breast-cancer-facts-and-figures/2022-2024-breast-cancer-fact-figures-acs.pdf
 

Kancelarija za skrining raka