Info

 

Kampanja „Prevencija kao garancija” u borbi protiv raka dojke u Srbiji

01. april 2024.

Dana 27.3.2024. godine održana je prva konferencija „Prevencija kao garancija” na temu „Izazovi, dostignuća i prespektive u prevenciji karcinoma dojke, od dijagnoze do terapije i putevi podrške” u organizaciji WMG fondacije uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u hotelu „Mona Plaza” u Beogradu.

Konferenciju je otvorila prof. dr Danica Grujičić koja je istakla značaj preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke, kao i inovativne terapije u lečenju najčešćeg malignog oboljenja kada se govori o obolevanju i umiranju žena u Srbiji. 

O dostignućima i perspektivama u ranom otkrivanju raka dojke, značaju organizovanog skrininga raka dojke, postavljanju dijagnoze, procesu lečenja, inovativnoj terapiji, genetskom testiranju, psihološkoj podršci ženama obolelim od ove maligne bolesti govorili su kroz tri panela učesnici konferencije.

Prvi panel se odnosio na trenutno stanje kada govorimo o karcinomu dojke, glavne faktore rizika, izazove u prevenciji, pristupu dijagnostici.

Učesnici prvog panela su bili prof. dr Verica Jovanović v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, dr Goran Makunčević državni sekretar Ministarstva zdravlja, doc. dr Milan Žegarac v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Aleksandar Lazić v. d. direktora Zdravstvenog centra Užice.

Drugi panel se odnosio na značaj redovnih skrining pregleda, genetske faktore rizika i značaj genetskog testiranja, proces lečenja raka dojke, izazove u samom lečenju, inovativnu terapiju u lečenju raka dojke.

Učesnici su bili dr Radoljupka Radosavljević koordinator za skrining raka dojke, prim. dr Marijana Milović Kovačević medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, doc. dr Marijana Basta Nikolić spec. radiolog Kliničkog centra Vojvodine, dr Ana Krivokuća rukovodilac Odseka genetskog savetovališta za nasledni kancer Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Bojan Trkulja direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia”.

Treći panel se odnosio na puteve podrške i lične priče o procesu lečenja, a učešće su uzeli prof. dr Siniša Kojić spec. plastične i rekonstuktivne hirurgije, članice udruženja „Milica” i Sandra Bjelac psihoonkolog.

Ovom konferencijom i aktivnim učešćem svih učesnika istaknuta je činjenica da je od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke u Republici Srbiji, učešćem svih relevantnih institucija napravljen veliki pomak kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke, preživljavanju žena, kvalitetu života u toku i nakon procesa lečenja i njihovom vraćanju uobičajenim aktivnostima nakon bolesti.

Kroz ceo tok konferencije naglašeno je koliko je važno odazvati se na redovne skrining preglede.






 

Kancelarija za skrining raka