Info

 

GLOBALNA INICIJATIVA SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA BORBU PROTIV RAKA DOJKE

06. april 2024.

Osnaživanje žena, izgradnja kapaciteta, obezbeđenje zdravstvene zaštite za sve

Uzimajući u obzir činjenicu da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena širom sveta i vodeći uzrok smrti od raka među ženama, uz podatak da petogodišnja stopa preživljavanja u visokorazvijenim zemljama prelazi 90% u poređenju sa stopama preživljavanja od 40 do 60% u niskorazvijenim zemljama, Svetska zdravstvena organizacija je 2021. godine pokrenula Globalnu inicijativu za borbu protiv raka dojke (Global Breast Cancer Initiative – GBCI).

Cilj ove inicijative je da se prevaziđu nejednakosti u ishodima lečenja raka dojke osnaživanjem žena, izgradnjom kapaciteta i obezbeđenjem zdravstvene zaštite za sve, što zahteva sistematsko unapređenje svih resursa i dostupnost kvalitetnih usluga.

Globalna inicijativa Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv raka dojke okuplja zainteresovane strane iz celog sveta i različitih sektora sa zajedničkim ciljem smanjenja smrtnosti od raka dojke za 2,5% godišnje, čime bi se spasilo 2,5 miliona života na globalnom nivou do 2040. godine. 

Kako bi se ostvario postavljeni cilj inicijativa je zasnovana na tri ključna stuba aktivnosti: 

1.    promocija zdravlja i rano otkrivanje
2.    pravovremena dijagnoza, i 
3.    sveobuhvatan tretman raka dojke. 

Preuzeto sa: WHO The Global Breast Cancer Initiative


1. Promocija zdravlja za rano otkrivanje raka dojke
Javnozdravstvena edukacija u cilju povećanja svesti o znacima i simptomima raka dojke i o značaju ranog otkrivanja i lečenja bolesti.
Cilj ovih aktivnosti je da se dijagnoza raka dojke postavi kod najmanje 60% slučajeva u stadijumu I ili II.

2. Postavljanje dijagnoze raka dojke na vreme
Edukacija javnozdravstvenih radnika o znacima i simptomima ranog raka dojke, kako bi se žene na vreme uputile na dijagnostičke procedure.
Cilj ovih aktivnosti je da se evaluacija, dijagnostičke procedure, biopsija i patohistološki nalaz završe unutar 60 dana.

3. Sveobuhvatan tretman raka dojke
Centralizovano pružanje zdravstvenih usluga i lečenja raka dojke, imajući u vidu da  sveobuhvatan tretman raka zahteva i određen nivo specijalizovane zdravstvene zaštite.
Cilj ovih aktivnosti je da 80% pacijenata sa rakom dojke dobije sveobuhvatno lečenje i uspešno se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Globalna inicijativa Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv raka dojke pruža smernice i preporuke vladama širom sveta za jačanje kapaciteta sistema za rano otkrivanje, dijagnozu i lečenje raka dojke.
Efektivne strategije za postizanje visokih stopa preživljavanja pacijentkinja obolelih od raka dojke karakterišu povećan obuhvat žena osnovnim zdravstvenim uslugama i dostupnost centara za dijagnostiku i lečenje raka. U zemljama u kojima se u prethodnom periodu beleži smanjenje smrtnosti od raka dojke, dijagnoza raka dojke je u većina slučajeva postavljena u ranim stadijumima bolesti, što ističe značaj efektivnih programa za rano otkrivanje raka u cilju poboljšanja ishoda lečenja.
 

Više informacija na: https://www.who.int/initiatives/global-breast-cancer-initiative

Liflet The Global Breast Cancer Initiative može se preuzeti na linku: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/documents/health-topics/cancer/the-global-breast-cancer-initiative-flyer-june-2022.pdf?sfvrsn=c4756174_3&download=true
 

Kancelarija za skrining raka