Info

 

Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou

01. avgust 2013.


 

Projektom Ministarstva zdravlja „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” - DILS, finansiranom iz kredita Svetske banke, u domovima zdravlja širom Srbije, angažovano je 60 mladih lekara. Oni su raspoređeni u 40 domova zdravlja i baviće se prevencijom karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i podizanjem nivoa znanja o zdravlju građana Republike Srbije.  

Dr Tamara Naumović i dr Marko Veljković iz Nacionalne kancelarije za skrining raka, Instituta za javno zdravlje Srbije,  učestvovali su u edukaciji „Mladi lekari kao podrška zdravstvenim aktivnostima u zajednici” koja je održana od 24.7.2013 do 26.7.2013. godine u Beogradu. Navedeni stručnjaci izložili su teme o skrininzima raka dojke i raka debelog creva.

Dr Marko Veljković održao je predavanje na temu skrininga raka debelog creva. Mlade kolege mogle su da čuju o značaju izvođenja skrininga raka debelog creva, o načinu sprovođenja skrininga u zdravstvenim ustanovama i da se upoznaju sa dosadašnjim rezultatima programa.

Dr Tamara Naumović govorila je o metodologiji izvođenja skrininga raka dojke sa posebnim osvrtom na korake vezane za moguće različite nalaze na mamografskim snimcima, što je od posebnog značaja za svaku učesnicu skrininga, ali i od profesionalnog značaja za samog lekara.

Nadamo se da će u saradnji sa Kancelarijom za skrining raka mladi lekari uspeti da obezbede i uspešno sprovedu programe organizovanog nacionalnog skrininga.
 


 

Kancelarija za skrining raka