Info

 

Kancelarija za skrining raka učestvovala je na okruglom stolu „Pro-femina 2013” - Žensko zdravlje u fokusu

11. oktobar 2013.

Na poziv predstavnika delegacije Evropske komisije u Srbiji, koordinatori za skrining karcinoma dojke i karcinoma grlića materice  učestvovali su na okruglom stolu „Žensko zdravlje u fokusu“ u organizaciji časopisa „Lepota i zdravlje“ u hotelu Hyatt Regency u Beogradu.  Učesnici okruglog stola su bili stručnjaci iz oblasti medicine (radiolozi, ginekolozi, psihijatri,), psihologije, fitnesa, ishrane, ljudskih prava, humanitarnih aktivnosti, predstavnici medija i NVO. 

Tema okruglog stola je bila zdravlje žena u Srbiji: šta možemo učiniti na prevenciji, koji su faktori koji najviše ugrožavaju zdravlje žene, koliko je ona danas sama odgovorna za svoje zdravlje, koliko je prema ženi odgovorno društvo, porodica, firma i šira socijalna zajednica.

Predstavnici Kancelarije za skrining raka, dr Bojana Milošević i dr Ljiljana Lazić uzele su aktivno učešće i promovisale Nacionalne programe za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i karcinoma dojke, dosadašnje aktivnosti na ovom polju, probleme i moguća rešenja kao i sam rad Kancelarije. Poseban osvrt je bio slab odaziv žena na skrining preglede u opštinama gde se u ovoj godini sprovodi organizovani skrining.

Uspostavljen je kontakt sa zdravstvenim radnicima koji se na neki način mogu uključiti u skrining preko svojih ustanova u kojima rade ili u procesima edukacije zdravstvenih radnika. Takođe, uspostavljen je i kontakt sa predstavnicima prisutnih medija koji mogu da pomognu na promociji skrininga i povećanju odaziva žena za skrining karcinoma dojke i grlića materice.

Kancelarija za skrining raka