Info

 

Prvi dan proleća, 20. mart, u znaku borbe protiv raka dojke

20. mart 2014.

Još jedan početak proleća obeležen je u duhu nade i vere u istrajnu i upornu borbu protiv jedne od čestih bolesti današnjice. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, u organizaciji Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku  Kancelarije za skrining i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, obeležen je nizom aktivnosti čiji je cilj jačanje svesti o značaju prevencije u borbi protiv raka dojke,  s obzirom da je ova bolest koja je i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji izlečiva ako se otkrije na vreme.

          

             Dr Dragan Ilić, direktor , sa predstavnicima

             Instituta „Batut“ i  ataše Američke ambasade Drew Giblin

 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u  Republici Srbiji je tokom 2011. godine obolelo 4.616 žena od karcinoma dojke, dok je u istoj godini umrlo 1.647 žena. U odnosu na žene u Evropi, naše žene nalaze se u srednjem riziku obolevanja od karcinoma dojke i u visokom riziku umiranja od ove vrste malignog tumora.

Glavni događaj je održan na Kalemegdanu, ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić”, gde je postavljena specijalno dizajnirana žardinjera u obliku vrpce, simbola borbe protiv raka dojke. Organizatori, aktivisti nevladinih organizacija, žene koje su pobedile rak dojke, poznate ličnosti i predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije poslali su sa ovog mesta svoje poruke ohrabrenja ženama kojima je dijagnostikovan rak dojke, ali i zajednički apel ženama svih generacija  da odvoje vreme za preventivne preglede koje im mogu spasiti život. Akcija je nastavljena postavljanjem neobičnih cvetnih aranžmana na neočekivanim gradskim lokacijama kako bi poruka o značaju prevencije stigla do što većeg broja ljudi. Sa istom idejom, najreprezentativniji gradski objekti osvetljeni su u roze veče uoči i na sam Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

 

 

 

Video snimak povodom Nacionalnog dana borbe protv raka dojke možete pogledate na linku:

 

 

 

Kancelarija za skrining raka