Инфо

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ „БУДИ БРЖА“ (Риде4Wомен) 06.05.2016. године

06. мај 2016.

У Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одржана је Конференција за новинаре посвећена значајној активности у заједници која је намењена промоцији превентивних гинеколошких прегледа  жена и физичке активности истовремено, а  која се одвија под слоганом „БУДИ БРЖА“.

Акција „БУДИ БРЖА“, која се тренутно спроводи у Србији, прати европску иницијативу „Вожња за жене“ чији је слоган „БУДИ БРЖА ОД КАНЦЕРА“ и представља подршку обављању превентивних гинеколошких прегледа жена, а у циљу превенције и раног откривања рака грлића материце.

 

Иницијатор активности „БУДИ БРЖА“ у Србији је Удружење за колпоскопију и цервикалну патологију Србије, а у сарадњи са бројним удружењима и подржаваоцима, сарадницима како из здравственог тако и из других сектора.

„ВОЖЊУ ЗА ЖЕНЕ“ (Ride4Women) осмислила је група лекара онколога из Граца. Представници наведених удружења као и бициклистичког савеза Београда, Град Београд и други прикључили су се овој иницијативи и заједнички послали поруку грађанима о значају превентивних гинеколошких прегледа и физичкој активности за здравље жена и друштва у целини.

 

Ова вожња се реализује од 5 до 9. маја на територији Републике Србији.

У односу на епидемилошке показатеље оболевања и умирања у Републици Србији утврђено је постојање потребе за широком применом и унапређењем превентивних програма који представљају једну од мера за превенцију и рано откривање малигних болести.

Према подацима Регистра за рак нашег Института за територију Републике Србије, годишње се у Србији региструје око 35 000 нових случајева малигних болести на свим локализацијама код оба пола. Само код жена у 2013. години према подацима Регистра за рак евидентиирано је приближно  17 000 новооболелих случајева.

Од рака грлића материце, од  укупног броја,  евидентирано је око 1140 жена/случајева у 2013. години, а од рака дојке чак око 3600 нових случајева болести.

Од рака грлића материце укупан број умрлих у 2013. години био је око 470 жена, а од рака дојке живот је изгубило чак 1600 жена.

 

Представницима медија обратили су се:

─       доц.др сц.мед Драган Илић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“

─       др Весна Књегињић, Министарство здравља, помоћник министра, сектор за јавно здравље и програмску здравствену заштиту,

─       проф. др Весна Кесић,  шеф комисије за скрининг рака грлића материце у оквиру Републичке стручне комисије за скрининг малигних болести, председник Удружења за колпоскопију и цервикалну патологију Србије и председник ЕСГО-а у претходном мандату,

─       Миодраг Квргић, извршни директор Меркур осигурања,

─       др Рене Лаки, председник Европске мреже младих гинеколога онколога, учесник (Ride4Women) бициклистичке иницијативе

─       проф. др Владимир Пажин, председник Удружења за гинеколошку онкологију Србије (УГОС-а),

─       Емира Миличевић, представник бициклиста рекреативаца Србије
 

За преузимање: БУДИ БРЖА - саопштење за штампу УКЦПС 5.5.2016.

 

 

Канцеларија за скрининг рака