Info

 

KONFERENCIJA ZA NOVINARE „BUDI BRŽA“ (Ride4Women) 06.05.2016. godine

06. maj 2016.

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ održana je Konferencija za novinare posvećena značajnoj aktivnosti u zajednici koja je namenjena promociji preventivnih ginekoloških pregleda  žena i fizičke aktivnosti istovremeno, a  koja se odvija pod sloganom „BUDI BRŽA“.

Akcija „BUDI BRŽA“, koja se trenutno sprovodi u Srbiji, prati evropsku inicijativu „Vožnja za žene“ čiji je slogan „BUDI BRŽA OD KANCERA“ i predstavlja podršku obavljanju preventivnih ginekoloških pregleda žena, a u cilju prevencije i ranog otkrivanja raka grlića materice.

 

Inicijator aktivnosti „BUDI BRŽA“ u Srbiji je Udruženje za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije, a u saradnji sa brojnim udruženjima i podržavaocima, saradnicima kako iz zdravstvenog tako i iz drugih sektora.

„VOŽNjU ZA ŽENE“ (Ride4Women) osmislila je grupa lekara onkologa iz Graca. Predstavnici navedenih udruženja kao i biciklističkog saveza Beograda, Grad Beograd i drugi priključili su se ovoj inicijativi i zajednički poslali poruku građanima o značaju preventivnih ginekoloških pregleda i fizičkoj aktivnosti za zdravlje žena i društva u celini.

 

Ova vožnja se realizuje od 5 do 9. maja na teritoriji Republike Srbiji.

U odnosu na epidemiloške pokazatelje obolevanja i umiranja u Republici Srbiji utvrđeno je postojanje potrebe za širokom primenom i unapređenjem preventivnih programa koji predstavljaju jednu od mera za prevenciju i rano otkrivanje malignih bolesti.

Prema podacima Registra za rak našeg Instituta za teritoriju Republike Srbije, godišnje se u Srbiji registruje oko 35 000 novih slučajeva malignih bolesti na svim lokalizacijama kod oba pola. Samo kod žena u 2013. godini prema podacima Registra za rak evidentiirano je približno  17 000 novoobolelih slučajeva.

Od raka grlića materice, od  ukupnog broja,  evidentirano je oko 1140 žena/slučajeva u 2013. godini, a od raka dojke čak oko 3600 novih slučajeva bolesti.

Od raka grlića materice ukupan broj umrlih u 2013. godini bio je oko 470 žena, a od raka dojke život je izgubilo čak 1600 žena.

 

Predstavnicima medija obratili su se:

─       doc.dr sc.med Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

─       dr Vesna Knjeginjić, Ministarstvo zdravlja, pomoćnik ministra, sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu,

─       prof. dr Vesna Kesić,  šef komisije za skrining raka grlića materice u okviru Republičke stručne komisije za skrining malignih bolesti, predsednik Udruženja za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije i predsednik ESGO-a u prethodnom mandatu,

─       Miodrag Kvrgić, izvršni direktor Merkur osiguranja,

─       dr Rene Laki, predsednik Evropske mreže mladih ginekologa onkologa, učesnik (Ride4Women) biciklističke inicijative

─       prof. dr Vladimir Pažin, predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije (UGOS-a),

─       Emira Miličević, predstavnik biciklista rekreativaca Srbije
 

Za preuzimanje: BUDI BRŽA - saopštenje za štampu UKCPS 5.5.2016.

 

 

Kancelarija za skrining raka