Aktuelnosti - Skrining raka dojka

Од 12. јуна прегледи у мобилном мамографу у Смедереву

17. јун 2024.


Мобилни мамограф, у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарства здравља, Домa здравља и Опште болнице Смедерево, a уз подршку Фонда Б92 и Компаније „Гранд кафа“, од 12. јуна 2024. године обавља бесплатне скрининг прегледе у Смедереву. Мобилни мамограф је смештен у кругу Опште болнице „Свети Лука“ Смедерево. Радно време мамографа је од 7 до 19 часова сваког радног дана.

Прегледи се могу заказати сваког радног дана од 8 до 14 часова на телефон 066/8545321.

Мамографија је златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Прегледи у мобилном мамографу намењени су за све жене узраста од 45 до 69 година, које у претходне две године нису урадиле мамографију, као и за жене после 40. године уколико у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке. 

Када се открије на време рак дојке је излечив у високом проценту, методе лечења су поштедне, а квалитет живота оболеле жене је очуван. 
 

Попуњени сви термини у мобилном мамографу у Батајници

06. јун 2024.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку Министарства здравља, Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од 2. марта врши организовани скрининг рака дојке за све заинтересоване жене Града Београда. Мобилни мамограф се тренутно налази у Батајници, у простору Здравствене станице Батајница где ће радити закључно са недељом, 9. јуном и до тог датума сви термини за преглед су попуњени.

Претходно је мобилни мамограф у оквиру рада у Граду Београду био доступан свим заинтересованим женама на следећим локацијама: Општина Нови Београд, Савско шеталиште, Порта Храма Светог Саве и Борча.

Од почетка акције рада у Београду 6034 жене су заказале преглед у мобилном мамографу, реализовано је 5770  мамографија,  a уз подршку Дома здравља Нови Београд, Дома здравља Вождовац и Завода за здравствену заштиту радника железнице – Београд, издвајањем додатних термина, прегледане су још 524 жене.

Следећа локација на којој мобилни мамограф наставља рад је Смедерево. О начину заказивања и терминима за преглед све заинтересоване жене у том граду биће благовремено обавештене.

Преглед у мобилном мамографу намењен је за све жене узраста од 45 до 69 година, које у претходне две године нису урадиле мамографију, као и за жене после 40. године уколико у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

 

Рад мобилног мамографа на локацији Батајница од 28. маја Здравствена станица Батајница

27. мај 2024.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од 2. марта врши организовани скрининг рака дојке за све заинтересоване жене Града Београда.

Мобилни мамограф ће уз подршку Дома здравља Земун и Здравствене станице Батајница, од 28. маја наставити са радом у Батaјници, испред Здравствене станице Батајница, ул. Јована Бранковића бр.1.

Радно време мамографа је од 9 до 19 часова сваког дана.

Прегледи се и даље могу заказати сваког радног дана од 9 до 14 часова на телефоне 060/7171969 и 060/7171523.

Мамографија је златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Преглед је предвиђен за све жене старости од 45 до 69 година, које у претходне две године нису урадиле мамографију, као и после 40. године уколико је блиска сродница оболела и лечена од рака дојке.

Када се открије на време рак дојке је излечив у високом проценту, методе лечења су поштедне, а квалитет живота оболеле жене је очуван. Зато је важно урадити преглед који је безболан, кратко траје, а дозе зрачења које се емитују су занемарљиве.

Од почетка aкције рада у Београду, у мобилном мамографу је прегледано 5180 жена.

Уз подршку Дома здравља Нови Београд, Дома здравља Вождовац и Завода за здравствену заштиту радника железнице – Београд, издвајањем додатних термина у марту месецу, прегледане су још 524 жене.
 

Одржан Конгрес пацијенткиња оболелих од карцинома дојке

15. мај 2024.

Код знатног броја жена у Србији рак дојке се и даље открива касно, истакнуто је на регионалном Конгресу пацијенткиња оболелих од карцинома дојке „Ја то могу”. Конгрес је у организацији Удружења за едукацију, превенцију и подршку оболелима од карцинома дојке „Жена уз жену” одржан у Београду.

Учествујући на панелу „Шта занамо о раку дојке?”, директорка Института за јавно здравље Србије, проф. др Верица Јовановић, указала је подршку пацијенткињама које се кроз ангажовање у удружењима залажу за унапређене приступе у превенцији, скринингу и методама иновативног лечења у нашој земљи. „Када су у питању жене, рак дојке је на првом месту када говоримо о оболевању, али и смртном исходу. Према подацима које имамо, највећи број оболелих се региструје као оболели од карцинома у последњем стадијуму болести. На годишњем нивоу оболи око 4400 жена, а око 1700 изгуби живот. Због тога апелујем да се жена јави у здравствену установу када примети нелагодност или промену у ткиву дојке. Наравно, треба се јављати  редовно на годишњу контролу. Жене никада не треба да забораве да у сопствене календаре упишу прегледе мамографије, пре свега ако се налазе у периоду од 50 до 60 година”, рекла је проф. Јовановић.
 


Проф. др Ференц Вицко из Министарства здравља истакао је да ће нагласак у наредном периоду бити на скрининг програму односно превентиви. „Ми морамо да развијемо свест да је рак дојке болест која има релативно дуг период када је без симптома, а знамо да је скрининг и рано откривање заправо моменат када можемо излечити рак дојке. Тада имамо шансе да успешно завршимо лечење. Нажалост, смртност од рака дојке у нашој земљи је и даље висока, јер смо по броју нових случајева у средини листе у Европи, а по смртности на првом месту”, рекао је проф. др Вицко.

У пет панела присутнима су представљене специфичности секундарне превенције и дијагностике рака дојке, персонализованог лечењa и  улоге генетике. Удружење „Жена уз жену” истакло је важност правовременог информисања, подршке оболелима, као и солидарности међу женама које имају дијагнозу карцинома дојке.
 

Мобилни мамограф од 26. априла на локацији Борча (Дом здравља Борча)

25. април 2024.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, РФЗО, Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од 2. марта врши организовани скрининг рака дојке за све заинтересоване жене Града Београда.

Мобилни мамограф ће уз подршку Дома здравља Палилула и Дома здравља Борча од 26. априла наставити са радом у Борчи, тачније испред Дома здравља Борча, ул. Косте Манојловића бр. 6.

Радно време мамографа је од 9 до 19 часова сваког дана, а за време првомајских и ускршњих празника од 10 до 16 часова.

Прегледи се могу заказати сваког радног дана од 9 до 14 часова на телефоне 060/7171969 и 060/7171523.

Мамографија је златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Преглед је предвиђен за све жене старости од 45 до 69 година које у последње две године нису урадиле мамографију, као и после 40. године уколико је блиска сродница оболела и лечена од рака дојке.

Када се открије на време рак дојке је излечив у високом проценту, методе лечења су поштедне, а квалитет живота оболеле жене је очуван. Зато је важно урадити преглед који је безболан, кратко траје, а дозе зрачења које се емитују су занемарљиве.

Од почетка акције рада мобилног мамографа у Београду, у мобилном мамографу је заказано и прегледано 3400 жена. Уз подршку Дома здравља Нови Београд, Дома здравља Вождовац и Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије”  издвајањем додатних термина у марту месецу, прегледано је још 524 жена.

Позивамо све жене наведене старосне доби да одвоје време и обаве овај преглед важан за њихово здравље.
 

Мобилни мамограф од 9. априла на Врачару, порта Храма Светог Саве

08. април 2024.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, РФЗО-а, Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од 2. марта врши организовани скрининг рака дојке за све заинтересоване жене Београда.

Како би пружили прилику што већем броју наших суграђанки да обаве мамографски преглед, мамограф је у марту након рада на Новом Београду постављен на Савском шеталишту, Београд на води, где је са радом завршио 7. априла. Након наведених локација, мобилни мамограф је уз подршку Српске православне цркве, од 8. априла постављен у порти Храма Светог Саве на Врачару, између Цркве Светог Саве и Храма Светог Саве.

Радно време мамографа је од 9 до 19 часова сваког дана, а прегледи се могу заказати сваког радног дана од 9 до 14 часова на телефоне 060/7171969 и 060/7171523.

Мамографија је златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Преглед је предвиђен за све жене старости од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и после 40. године уколико је блиска сродница оболела и лечена од рака дојке. Када се открије на време рак дојке је излечив у високом проценту, методе лечења су поштедне, а квалитет живота оболеле жене је очуван. Зато је важно урадити преглед који је безболан, кратко траје, а дозе зрачења које се емитују су занемарљиве.

Од почетка акције рада мобилног мамографа у Београду, преглед је у мобилном мамографу заказало 2526 жена, а до сада је прегледано њих 2310. Уз подршку домова здравља Нови Београд и Вождовац и Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије”, издвајањем додатних термина прегледано је још 550 жена.

Још једном позивамо све суграђанке да одвоје време и обаве овај важан преглед за њихово здравље.
 

ГЛОБАЛНА ИНИЦИЈАТИВА СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

06. април 2024.

Оснаживање жена, изградња капацитета, обезбеђење здравствене заштите за све

Узимајући у обзир чињеницу да је рак дојке најчешћи малигни тумор код жена широм света и водећи узрок смрти од рака међу женама, уз податак да петогодишња стопа преживљавања у високоразвијеним земљама прелази 90% у поређењу са стопама преживљавања од 40 до 60% у нискоразвијеним земљама, Светска здравствена организација је 2021. године покренула Глобалну иницијативу за борбу против рака дојке (Global Breast Cancer Initiative – GBCI).

Циљ ове иницијативе је да се превазиђу неједнакости у исходима лечења рака дојке оснаживањем жена, изградњом капацитета и обезбеђењем здравствене заштите за све, што захтева систематско унапређење свих ресурса и доступност квалитетних услуга.

Глобална иницијатива Светске здравствене организације за борбу против рака дојке окупља заинтересоване стране из целог света и различитих сектора са заједничким циљем смањења смртности од рака дојке за 2,5% годишње, чиме би се спасило 2,5 милиона живота на глобалном нивоу до 2040. године. 

Како би се остварио постављени циљ иницијатива је заснована на три кључна стуба активности: 

1.    промоција здравља и рано откривање
2.    правовремена дијагноза, и 
3.    свеобухватан третман рака дојке. 

Преузето са: WHO The Global Breast Cancer Initiative


1. Промоција здравља за рано откривање рака дојке
Јавноздравствена едукација у циљу повећања свести о знацима и симптомима рака дојке и о значају раног откривања и лечења болести.
Циљ ових активности је да се дијагноза рака дојке постави код најмање 60% случајева у стадијуму I или II.

2. Постављање дијагнозе рака дојке на време
Едукација јавноздравствених радника о знацима и симптомима раног рака дојке, како би се жене на време упутиле на дијагностичке процедуре.
Циљ ових активности је да се евалуација, дијагностичке процедуре, биопсија и патохистолошки налаз заврше унутар 60 дана.

3. Свеобухватан третман рака дојке
Централизовано пружање здравствених услуга и лечења рака дојке, имајући у виду да  свеобухватан третман рака захтева и одређен ниво специјализоване здравствене заштите.
Циљ ових активности је да 80% пацијената са раком дојке добије свеобухватно лечење и успешно се врати свакодневним активностима.

Глобална иницијатива Светске здравствене организације за борбу против рака дојке пружа смернице и препоруке владама широм света за јачање капацитета система за рано откривање, дијагнозу и лечење рака дојке.
Ефективне стратегије за постизање високих стопа преживљавања пацијенткиња оболелих од рака дојке карактеришу повећан обухват жена основним здравственим услугама и доступност центара за дијагностику и лечење рака. У земљама у којима се у претходном периоду бележи смањење смртности од рака дојке, дијагноза рака дојке је у већина случајева постављена у раним стадијумима болести, што истиче значај ефективних програма за рано откривање рака у циљу побољшања исхода лечења.
 

Више информација на: https://www.who.int/initiatives/global-breast-cancer-initiative

Лифлет The Global Breast Cancer Initiative може се преузети на линку: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/documents/health-topics/cancer/the-global-breast-cancer-initiative-flyer-june-2022.pdf?sfvrsn=c4756174_3&download=true
 

Кампања „Превенција као гаранција” у борби против рака дојке у Србији

01. април 2024.

Дана 27.3.2024. године одржана је прва конференција „Превенција као гаранција” на тему „Изазови, достигнућа и преспективе у превенцији карцинома дојке, од дијагнозе до терапије и путеви подршке” у организацији WMG фондације уз подршку Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у хотелу „Мона Плаза” у Београду.

Конференцију је отворила проф. др Даница Грујичић која је истакла значај превентивних прегледа у циљу раног откривања рака дојке, као и иновативне терапије у лечењу најчешћег малигног обољења када се говори о оболевању и умирању жена у Србији. 

О достигнућима и перспективама у раном откривању рака дојке, значају организованог скрининга рака дојке, постављању дијагнозе, процесу лечења, иновативној терапији, генетском тестирању, психолошкој подршци женама оболелим од ове малигне болести говорили су кроз три панела учесници конференције.

Први панел се односио на тренутно стање када говоримо о карциному дојке, главне факторе ризика, изазове у превенцији, приступу дијагностици.

Учесници првог панела су били проф. др Верица Јовановић в. д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, др Горан Макунчевић државни секретар Министарства здравља, доц. др Милан Жегарац в. д. директора Института за онкологију и радиологију Србије и др Александар Лазић в. д. директора Здравственог центра Ужице.

Други панел се односио на значај редовних скрининг прегледа, генетске факторе ризика и значај генетског тестирања, процес лечења рака дојке, изазове у самом лечењу, иновативну терапију у лечењу рака дојке.

Учесници су били др Радољупка Радосављевић координатор за скрининг рака дојке, прим. др Маријана Миловић Ковачевић медикални онколог Института за онкологију и радиологију Србије, доц. др Маријана Баста Николић спец. радиолог Клиничког центра Војводине, др Ана Кривокућа руководилац Одсека генетског саветовалишта за наследни канцер Института за онкологију и радиологију Србије и др Бојан Тркуља директор Удружења произвођача иновативних лекова „Иновиа”.

Трећи панел се односио на путеве подршке и личне приче о процесу лечења, а учешће су узели проф. др Синиша Којић спец. пластичне и реконстуктивне хирургије, чланице удружења „Милица” и Сандра Бјелац психоонколог.

Овом конференцијом и активним учешћем свих учесника истакнута је чињеница да је од почетка спровођења организованог скрининга рака дојке у Републици Србији, учешћем свих релевантних институција направљен велики помак када говоримо о раном откривању рака дојке, преживљавању жена, квалитету живота у току и након процеса лечења и њиховом враћању уобичајеним активностима након болести.

Кроз цео ток конференције наглашено је колико је важно одазвати се на редовне скрининг прегледе.


 

Фактори ризика за настанак рака дојке

30. март 2024.

 

 • Најјачи фактор ризика за настанак рака дојке је женски пол.

Вероватноћа оболевања од ове малигне болести је 100 пута већа код жена него код мушкараца, што значи да се око 99% случајева рака дојке јавља код жена, док се код мушкараца ова дијагноза поставља у око 0,5–1% случајева. Лечење рака дојке код мушкараца следи исте протоколе лечења као и код жена.

Одређени фактори повећавају ризик од настанка рака дојке, као што су:
 

 • Старија животна доб

Стопе оболевања и умирања од рака дојке се повећавају са годинама живота.

Отприлике половина случајева рака дојке јавља се код жена које немају други препознатљив фактор ризика осим пола (женски) и узраста (преко 40 година).
 

 • Генетска предиспозиција

Позитивна породична историја рака дојке, односно позитивна породична анамнеза повећава ризик за настанак рака дојке, поготово уколико је у породици било више од једног оболелог блиског рођака. Међутим, већина жена код којих је дијагностикован рак дојке нема познату породичну историју болести. Недостатак позитивне породичне историје не значи нужно да је жена у смањеном ризику.

Одређене наследне мутације значајно повећавају ризик од настанка рака дојке, при чему су најдоминантније мутације гена BRCA1, BRCA2 и PALB-2. Сматра се да је карцином дојке код 5–10% свих оболелих жена повезан са мутацијама у генима BRCA1 и BRCA2. Жене код којих су откривене мутације у овим генима могу размотрити стратегије за смањење ризика, као што су хируршко уклањање обе дојке или стратегије хемопревенције.
 

 • Репродуктивни фактори

Дужина репродуктивног периода може повећати ризик од настанка рака дојке. Рана менарха (<12 година), односно године када су почели менструални циклуси и касна менопауза (>55 година), односно године када су престали менструални циклуси, као и прва трудноћа у каснијем узрасном добу и мањи број трудноћа могу повећати ризик за настанак рака дојке. Са друге стране, сматра се да дојење има протективни ефекат и да смањује ризик за настанак карцинома дојке.
 

 • Гојазност

Гојазност, поготово постменопаузална гојазност, повећава ризик за настанак карцинома дојке због синтезе ендогених естрогених хормона у масном ткиву.
 

 • Егзогени полни хормони

Употреба егзогених полних хормона, поготово постменопаузална хормонална терапија, може да повећа ризик за настанак рака дојке.
 

 • Штетна употреба алкохола и пушење

Конзумација алкохола и пушење представљају факторе ризика за настанак бројних хроничних незаразних болести, укључујући и малигне болести.

Ризик за настанак карцинома дојке повећавају и претходне пролиферативнe болести дојке, карцином контралатералне дојке или ендометријума, као и изложеност зрачењу и физичка неактивност.

Неке од фактора ризика за настанак рака дојке није могуће мењати, као што су пол, животна доб, генетска предиспозиција и репродуктивни фактори, док је на друге факторе ризика могуће утицати.

Правилна избалансирана исхрана, редовна физичка активност, избегавање изложености зрачењу, конзумације алкохола, цигарета и избегавање стреса могу позитивно деловати на здравље и превенцију болести.

 

Извори:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer
 

https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/breast-cancer-facts-and-figures/2022-2024-breast-cancer-fact-figures-acs.pdf
 

Од увођења организованог скрининга број жена умрлих од рака дојке смањен за 16,9 одсто

20. март 2024.

Поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке одржан је панел „Савремена дијагностика и третман канцера дојке” у организацији Фонда Б92 и компаније Авон, на коме су учествовали представници здравственог сектора и удружења пацијената.

Проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, навела је да је у периоду од увођења организованог скрининга, од 2013. године до 2022. године број жена преминулих од рака дојке смањен за 16,9 одсто и додала да се очекује да се у наредних десет година смањи за 20 одсто. Стручњаци и целокупна медицинска јавност раде на томе да се тај тренд настави. Мамографија је златни стандард дијагностике када је у питању рак дојке, рекла је проф. др Верица Јовановић.  

„Желимо да се настави тренд опадања броја преминулих од рака. Зато саветујемо женама од  50. до 69. године да се редовно јављају, једном у две године, на мамографију. Уколико постоји породична анамнеза онда се прегледи раде и раније, већ од 40. године или чак раније”, истакла је проф. др Верица Јовановић. 

Проф. др Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, истакао је да ће држава наставити истим темпом да ради на даљем побољшању лечења и превенцији када је рак дојке у питању. Он је указао да је потребно да се жене одазову на редовне контроле, јер када се ултразвуком или мамографом открије промена то су стадијуми болести у којима је излечење изнад 90 процената.

Др Мирјана Узуновић Мако из Републичког фонда за здравствено осигурање рекла је да је Фонд препознао значај иновативних лекова и да се последњих година континуирано улаже све више новца, као и да ће лекови за карцином дојке који се налазе на листи бити доступни пацијентима у Србији најкасније у јуну.

На панелу посвећеном обележавању Националног дана борбе против рака дојке говорили су и проф. др Лазар Поповић из Института за онкологију Војводине, Домина Спасић, председница Удружења пацијената „Будимо заједно”, Милица Савиншек из компаније Авон и Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92.  


 

Одржана обука радиолога и радиолошких техничара у области скрининг мамографије, у оквиру акредитованих курсева „Радиолошка дијагностика болести дојке - улога и значај радиолога и радиолошких техничара у организованом скринингу”

19. март 2024.

У циљу унапређења спровођења организованог скрининга рака дојке, Канцеларија за скрининг рака Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” акредитовала је програме KME за обуку радиолога и радиолошких техничара у области скрининг мамографије под називом „Радиолошка дијагностика болести дојке – улога и значај радиолога и радиолошких техничара у организованом скринингу”.

Циљна група за обуку су лекари, специјалисти радиологије и радиолошки техничари, који ће у здравственим установама примарног, секундарног или терцијарног нивоа здравствене заштите, изводити и тумачити скрининг мамографије у оквиру организованог скрининга рака дојке.

На основу потреба здравствених установа и анализе капацитета за спровођење организованог скрининга рака дојке Канцеларија за скрининг рака је израдила план обуке за текућу 2024. годину и у складу са тим организовала обуку у области скрининг мамографије.

У реализацији програма КМЕ као предавачи учествовале су колеге из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Института за онкологију и радиологију Србије, Института за онкологију Војводине, Клиничког центра Војводине и Института за нуклеарне науке „Винча”. Као ментори за практичну обуку у едукацији су учествовале колеге из наведених установа, као и колеге из Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса”, Клиничко-болничког центра „Земун”, Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић – Дедиње” и Клиничког центра Ниш.

Теоријски део едукације за радиологе одржан је 11. и 12. марта 2024. године у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” за укупно 21 полазника, спец. радиологије, док је теоријски део едукације за радиолошке техничаре одржан на истом месту 13. марта 2024. године за укупно 20 полазника, виших радиолошких техничара. Након одржаног теоријског дела едукације полазници су упућени на практични део едукације у припадајућим здравственим установама терцијарног нивоа здравствене заштите према територијалној припадности.

Учесници су у току едукације стекли потребно знање у области скрининг мамографије и упознали се са методологијом спровођења организованог скрининга рака дојке. Такође су овладали вештинама извођења и тумачења скрининг мамографија.

Планирано је да се у току 2024. године настави одржавање акредитованих програма КМЕ у области скрининг мамографије, како би се ојачали кадровски капацитети у што већем броју здравствених установа које имају опрему за извођење скрининг мамографија и тиме омогућио већи обухват жена циљне популације националним програмом организованог скрининга рака дојке.
 

20. март 2024. – Национални дан борбе против рака дојке

14. март 2024.

У циљу повећања пажње и едукације јавности о значају раног откривања рака дојке, у Србији се једанаесту годину по реду, 20. марта обележава Национални дан борбе против рака дојке. Датум је уврштен у Календар јавног здравља на иницијативу Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Института за онкологију и радиологију Србије, компаније Авон и Фонда Б92.

Рак дојке је најчешће дијагностиковано малигно обољење код жена широм света и представља најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији.

Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева, лечење је краће и ефикасније, а квалитет живота оболелих и лечених жена знатно бољи.

Према последњим доступним подацима Светске здравствене организације и проценама Међународне агенције за истраживање рака за 2022. годину, у свету је регистровано око 2.297.000 новооболелих жена свих узраста од карцинома дојке, док је око 666.000 жена умрло од ове болести.

Према истим изворима у Европи је регистровано више од пола милиона новооболелих жена од рака дојке са знатно већом стопом оболевања (75,6 на 100.000) од оне регистроване глобално у свету и у Србији, а умрло је око 144.000 жена, са стопом умирања 14,6 на 100.000.

Главни циљ Глобалне иницијативе за рак дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) је смањење смртности од карцинома дојке за 2,5% годишње, чиме би се избегло 2,5 милиона смртних случајева узрокованих овом врстом рака на глобалном нивоу у периоду од 2020. до 2040. године.
 

Три кључне активности за постизање овог циља су:

-  рано откривање,

-  правовремена дијагноза, и

-  свеобухватан третман рака дојке.

 

Жене у Србији се према проценама Глобалне иницијативе за рак дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) налазе у средњем ризику од оболевања и високом ризику од умирања од ове малигне локализације. У последњих пет година упркос варијацијама у стопама инциденције и морталитета региструје се благо смањење стопа оболевања и умирања од рака дојке код жена.

У периоду од 2016. до 2021. године у Републици Србије просечно се годишње региструје 4480 новооболелих жена од ове врсте малигног тумора. Просечна стандардизована стопа инциденције износила је 67,5 на 100.000 жена свих узраста. У истом периоду, у просеку су од ове врсте рака умрле 1722 жене и просечна стандардизована стопа морталитета износила је 20,1 на 100.000.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији, 2021. године регистровано је 4447 новооболелих и 1765 умрлих жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 64,0 на 100.000, а стопа умирања 20,6 на 100.000 жена.

Рак дојке се чешће јавља у узрасту после 40. године, али највише узрасно-специфичне стопе оболевања су у просеку регистроване у узрасту од 65. до 74. године. У случају умирања регистроване стопе морталитета пропорционално расту почев од 45. године и највише су у узрасту 75 и више година.

Како би се смањио морталитет од рака дојке и оптерећење друштва овом болешћу потребни су свеобухватни напори и јавноздравствене мере за контролу рака, почевши од примарне превенције, преко раног откривања болести и скрининга, па до правовременог лечења жена оболелих од ове болести. Организовани скрининг рака дојке се у Републици Србији спроводи од децембра 2012. године и до сада је у програм укључено 40 општина, уз додатно ангажовање мобилних мамографа на терену, да би скрининг мамографија у Републици Србији постала доступна што већем броју жена.

Како би се Програм спроводио на територији читаве Републике Србије континуирано се ради на јачању капацитета здрaвствeних устaнoвa зa спровођење скрининга. До сада је спроведено пет циклуса организованог скрининга рака дојке у Републици Србији и у току је друга година шестог циклуса, који се спроводи током 2023. и 2024. године.

Рад мобилног мамографа у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед” спроводе заједно Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа.

Март је месец када се многобројним активностима обележава борба против рака, са акцентом на 20. март, када се посебно скреће пажња јавности на распрострањеност ове болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у раном откривању рака дојке.
 

Мобилни мамограф у Београду до краја марта

08. март 2024.

Од недеље 10. марта, мобилни мамограф у Београду, у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” биће постављен на новој локацији –  Београд на води, Савско шеталиште (у близини старог железничког моста).

У акцији рада мобилног мамографа на општини Нови Београд од 2. до 7. марта у мобилном мамографу је прегледано 408 жена. Свој преглед до сада је заказало 1320 жена, 945 жена у мобилном мамографу, а 375 у домовима здравља који учествују у акцији.

Заказивање прегледа и даље траје. Све заинтересоване жене прегледе могу заказати радним данима од 9 до 14 часова путем телефона 060/7171523 и 060/7171969, до попуне термина. Заказани прегледи у мобилном мамографу обављају се сваког дана од 9 до 19 часова.

У циљу ране дијагностике и правовременог лечења, прегледи у мобилном мамографу намењени су женама животне доби од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са Министарством здравља, Републичким фондом за здравствено осигурање, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92 у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, наставља организацију рада мобилног мамографа у Београду. У овој активности подршку пружају и Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Вождовац и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије”.
 

Почели прегледи у мобилном мамографу на Новом Београду

04. март 2024.

Од суботе 2. марта мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” налази се испред Градске општине Нови Београд и доступан је за прегледе жена од 45 до 69 година, које у претходне две године нису биле на мамографском прегледу, као и за жене после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.
 Према речима директорке Института, проф. др Верице Јовановић, у мобилном мамографу дневно се обави више од 60 прегледа, а уколико заказаних прегледа буде више жене ће се упућивати у неки од домова здравља који су такође опремљени савременим мамографима. „Мамографија има велики значај за рано откривање рака дојке, посебно имајући у виду да се то обољење налази на првом месту када је реч о оболевању и умирању код жена”, рекла је Јовановић и подсетила да је рак дојке излечив у високом проценту уколико се открије на време.

Почетку рада мобилног мамографа присуствовао је и председник општине Нови Београд, Бојан Бован. Он је позвао све суграђанке да искористе погодност мамографског прегледа и нагласио да је локација лако доступна, па ће уколико се буду поштовали термини преглед бити брз и без чекања. „Слушамо наше лекаре, а они кажу да је овакав вид превенције неопходан” – рекао је Бован.
 Све заинтересоване жене прегледе могу заказати од петка, 1. марта, радним данима од 9 до 14 часова путем телефона 060/7171969 и 060/7171523, до попуне термина. Заказани прегледи у мобилном мамографу обављаће се сваког дана од 9 до 19 часова.
 Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са општином Нови Београд, Министарством здравља, Републичким фондом за здравствено осигурање, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92 у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, наставља организацију рада мобилног мамографа у циљу ране дијагностике и правовременог лечења. У овој активности подршку пружају и Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Вождовац и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије”.
 

Март – месец борбе против рака: превенција и рана дијагностика малигних тумора

02. март 2024.

Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака за 2022. годину, оболевање од малигних болести у свету је порасло на готово 20 милиона људи и регистровано је 9,7 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2022. години. Процењује се да у свету са дијагнозом  малигних тумора која је постављена током протеклих пет година живи 53,5 милиона људи. Током живота једна од пет особа ће оболети од рака у свету, а један од девет мушкараца и једна од дванаест жена ће умрети од неког облика малигне болести.
 

Глобално оптерећење раком у свету 

Према проценама, у 2022. години готово половина нових случајева малигних болести (49,2%) и 56,1% смртних случајева од рака у свету се регистровало у Азији. То је делом последица и чињенице да на овом континенту живи више од 60% светске популације. У Европи, која чини само 9,0% светске популације, регистровано је 22,4% нових случајева рака и 20,4% смртних случајева од малигних болести. За разлику од Европе у Америци (Северној и Јужној), која чини више од 13,5% светске популације, регистровано је 21,2% новооболелих и 14,9% умрлих од рака. За разлику од других континената већи проценат смртних случајева од рака у односу на проценат новооткривених случајева је регистрован у Азији и Африци (7,8%; 5,9%) што се може се довести у везу са већим учешћем одређених локализација рака које имају лошију прогнозу, мање преживљавање и са тиме да у многим земљама у Азији и Африци постоји ограничени приступ здравственој заштити и правовременој дијагностици и лечењу.
 

Водеће локализације рака у свету 

Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у оболевању и у умирању. Рак плућа је најчешће дијагностиковани малигни тумор и чини 12,4% свих нових случајева рака и 18,7% свих смртних случајева од рака код оба пола. Рак дојке код жена је најчешће дијагностикован малигни тумор после рака плућа и чини 11,6% свих новооткривених случајева рака у свету. Следе га рак дебелог црева (9,6%), рак простате (7,3%) и рак желуца који чини 4,9% свих нових случајева од рака у свету код оба пола. 

Рак плућа је најчешћи узрок умирања од малигних болести у свету, затим рак дебелог црева (9,3%), рак јетре (7,8%), рак дојке (6,9%) и рак желуца који чини 6,8% свих смртних случајева од рака у свету код оба пола.

Водеће локализације у оболевању код мушкараца су рак плућа, рак простате и рак дебелог црева, а у умирању то су рак плућа, рак јетре и рак дебелог црева. Код жена водеће локализације у  оболевању и умирању су рак дојке, рак плућа и рак дебелог црева.

Рак грлића материце и даље представља јавноздравствени проблем у 25 земаља у свету, од којих је већина у субсахарској Африци. Према проценама, рак грлића материце је осми најчешћи малигни тумор у оболевању (3,3%) и девети узрок умирања од малигних тумора у свету (3,6%). 

Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са социјалним и економским развојем који утичу на функционисање здравственог система. Неједнакост у оптерећењу раком види се на примеру малигних тумора дојке. У развијеним земљама једној од дванаест жена ће током живота бити дијагностикован рак дојке, а једна од седамдесет једне ће умрети од ове врсте рака. У неразвијеним земљама тек једној од двадесет седам ће бити током живота дијагностикован рак дојке, а чак једна од четрдесет и осам ће умрети од ове малигне локализације. Као последица касне дијагностике у неразвијеним земљама жене имају 50% мању шансу да им се рак дојке открије на време и знатно већи ризик да ће умрети од ове локализације за разлику од жена у развијеним земљама света.

До 2050. године процене су да ће се број новооткривених случајева рака у свету увећати за 77%. Осим продуженог очекиваног трајања живота и даље ће бити присутни познати фактори ризика, пушење, алкохол и гојазност, али и висока учесталост фактора ризика из животне средине, загађење ваздуха. И у развијеним и у неразвијеним земљама апсолутни број новооболелих особа од рака ће порасти: у развијеним земљама за 4,8 милиона нових случајева до 2050. године, али овај пораст у неразвијеним земљама ће износити 142%, а у средње развијеним 99%. У овим земљама удвостручиће се број умрлих особа од рака.
 

Превенција и рано откривање

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака могуће утицати, мењати их или их потпуно елиминисати. Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак. 

Око 30% свих смртних исхода од малигних болести настају као последица пушења дувана, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола, а на више од 80% свих малигних болести може се утицати модификовањем и елиминацијом ових фактора ризика.

Пушење дувана је као појединачни фактор ризика одговоран за сваки трећи случај рака и доказано је да 80 до 85% карцинома плућа настаје као последица пушења. Поред карцинома плућа пушење је одговорно за развој карцинома усне дупље, орофарингса и хипофарингса, ларингса и једњака, а додатни је фактор ризика за развој карцинома мокраћне бешике, бубрега, панкреаса и грлића материце. 

Прекомерна телесна тежина и гојазност повећавају ризик од настанка рака тела материце, дебелог црева, дојке (код жена у менопаузи) и простате код мушкараца. 

На основу последњег Истраживања здравља становништва Србије, у Србији је 2019. године, на основу измерене вредности индекса телесне масе (ИТМ) било 40,5% нормално ухрањеног становништва узраста 15 и више година, док је више од половине (57,1%) било прекомерно ухрањено, односно предгојазно (36,3%) и гојазно (20,8%). 

Тешко се процењује изоловани допринос физичке неактивности као фактора ризика у настанку малигних тумора. Физичка активност и избалансирана исхрана су мере превенције рака дебелог црева, дојке и простате.

Последње истраживање здравља је показало да је највећи проценат становника Србије (46,3%) у току својих радних активности био изложен умереном физичком напору (који подразумева углавном активности које укључују умерен физички напор или ходање), 41,1% становника Србије је било изложено лаком физичком напору (који подразумева углавном седење или стајање), а тешком физичком напору (који подразумева врло тежак рад или физички захтевне активности) било је изложено 9,8% становника, док 2,9% становника није обављало никакву радну активност. 

Конзумирање алкохола повећава ризик од настанка рака уста, ждрела, дојке, дебелог црева и јетре. Четири, односно шест пута већи ризик од настанка рака органа за варење имају особе које дневно попију око 1 литар вина или 2 литра пива у односу на особе које повремено или никада не конзумирају алкохол.

Резултати Истраживања су показали да у Србији 50,7% становништва не конзумира алкохол, 39,3% није никада пробало алкохол и 11,4% није конзумирало алкохол у претходних 12 месеци. У популацији младих од 15 до 19 година 52,7% није конзумирало алкохол, значајно више девојака (57,2%) него дечака (48,1%). Мушкарци у Србији у већем проценту свакодневно пију, чак осам пута више у односу на жене. Такође, навика свакодневног конзумирања алкохола је највише заступљена међу најниже образованима (3,4%) и ванградским становништвом (3,8%).

Свака претерана изложеност сунчевој светлости или вештачким изворима светлости, као што су соларијуми, повећава ризик од добијања свих врста рака коже. Дејство канцерогена животне и радне средине настаје после дужег латентног периода, који траје од пет до 40 година, колико је у просеку потребно времена да се нормална ћелија трансформише у малигну ћелију.

Сваки десети случај рака је последица инфекције и скоро 22% смртних исхода од рака у земљама у развоју и 6% у развијеним земљама су последица хроничне инфекције.
 

Рано откривање 

Према смерницама Светске здравствене организације (СЗО) потребно је да се здравствене службе усмере ка побољшању шансе за преживљавање људи који живе са раком, кроз програме ране дијагностике и лечења малигних болести, јер се многи случајеви рака открију прекасно, када је лечење тешко а проценат преживљавања оболелих мали. 
 

Kључне поруке из смерница Светске здравствене организације за рано постављање дијагнозе су:

• Повећати свест јавности о симптомима различитих врста рака и охрабрити људе да се обрате свом изабраном лекару по појави симптома.

• Инвестирати у јачање и опремање здравствених служби и у едукацију здравствених радника како би могли да поставе тачну и благовремену дијагнозу.

• Омогућити приступ безбедном и делотворном лечењу, супортивном лечењу и палијативној нези људима који живе са раком.

• Рано откривање рака у великој мери умањује финансијски ефекат ове болести и чини лечење делотворнијим и успешнијим.
 

Рано откривање рака у великој мери смањује трошкове лечења ове болести, а само лечење чини делотворнијим и успешнијим. Студије спроведене у високоразвијеним земљама показале су да је лечење пацијената оболелих од рака код којих је болест раније откривена два до четири пута јефтиније у поређењу са лечењем људи код којих је рак откривен у узнапредовалој фази болести. 

Према наводима СЗО, трошкови лечења рака су мањи уколико се болест открије на време. Укупни економски трошкови лечења годишње у просеку износе 1,16 милијарди америчких долара.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института и завода за јавно здравље спроводи промотивно-едукативне активности усмерене ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знакова малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је важно оснажити читаву заједницу како би се смањиле неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.
 

Више информација на:


https://www.batut.org.rs/download/publikacije/ZdravljeStanovnistva2019.pdf

https://www.who.int/news/item/01-02-2024-global-cancer-burden-growing--amidst-mounting-need-for-services

https://gco.iarc.fr/en
 

Мобилни мамограф од 2. до 9. марта на Новом Београду

01. март 2024.


„Хајде да имамо времена за преглед”

Од суботе, 2. марта до 9. марта 2024. године мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ биће постављен на Новом Београду, испред Градске општине Нови Београд (Булевар Михаила Пупина 167).

Све заинтересоване жене прегледе могу заказати од петка, 1. марта, радним данима од 9 до 14 часова путем телефона 060/7171969 и 060/7171523, до попуне термина. 

Заказивање прегледа биће доступно и сутра, у суботу, 2. марта, у периоду од 9 до 14 часова.

Заказани прегледи у мобилном мамографу обављаће се сваког дана од 9 до 19 часова. Прегледи у мобилном мамографу намењени су женама животне доби од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са општином Нови Београд, Министарством здравља, Републичким фондом за здравствено осигурање, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92 у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, наставља организацију рада мобилног мамографа у циљу ране дијагностике и правовременог лечења.  У овој активности подршку пружају и Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Вождовац и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

Информисање жена о препознавању раних симптома и знакова болести, као и њихово оснаживање да редовно контролишу своје здравље, спада међу незаменљиве јавноздравствене активности. Институт својим активностима указује на значај правовремених и редовних прегледа  и наглашава колико је важно да се свака жена на време јави лекару ради контроле, ране дијагностике и правовременог лечења.
 

Светски дан борбе против рака, 4. фебруар

03. фебруар 2024.

Светска здравствена организација (СЗО) са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Ове године се завршава трогодишња кампања (2022–2024) чији је циљ смањење неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака. 

Подаци говоре да ће током живота један од пет мушкараца и једна од шест жена оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести. 

Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са социјалним и економским развојем.  Упркос чињеници да су превентивни програми у развијеним земљама довели су до значајног смањења стопа оболевања од неких локализација рака, као што су рак плућа  и рак грлића материце, и даље се већина неразвијених земаља суочава са проблемом у ограниченом приступу здравственој заштити и правовременој дијагностици и лечењу. Због касно постављене дијагнозе и неопходности дуготрајног лечења и неге, у овим земљама се региструје повећање апсолутног броја случајева малигних болести које имају лошију прогнозу. 

Водеће локализације рака у оболевању и у умирању у свету су рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету. Рак плућа је најчешће дијагностикован рак код мушкараца и чини 14,3% свих нових случајева рака и 21,5% свих смртних случајева од рака код мушкараца. Рак дојке је најчешће дијагностикован малигни тумор код жена (чини 24,5% свих новооткривених случајева рака) и водећи узрок смрти од рака код жена (15,5%). У неразвијеним и средње развијеним земљама за око 30% случајева рака одговорне су хроничне инфекције хуманим папилома вирусом и вирусом хепатитиса.

Између 30 и 50 одсто карцинома се може спречити применом превентивних мера и елиминацијом фактора ризика. Оптерећење раком се може смањити раном дијагностиком, правовременим лечењем и адекватном негом оболелих од малигних тумора. 

Према смерницама СЗО потребно је да се здравствене службе усмере ка побољшању шансе за преживљавање људи који живе са раком, кроз програме ране дијагностике и лечења малигних болести, јер се многи случајеви рака открију прекасно, када је лечење тешко а проценат преживљавања оболелих мали. 
 

Kључне поруке из смерница СЗО за рано постављање дијагнозе су:

• Повећати свест јавности о симптомима различитих врста рака и охрабрити људе да се обрате свом изабраном лекару;

• Инвестирати у јачање и опремање здравствених служби и у едукацију здравствених радника;

• Омогућити приступ безбедном и делотворном лечењу, супортивном лечењу и палијативној нези људима који живе са раком;

• Рано откривање рака у великој мери умањује финансијски ефекат ове болести и чини лечење делотворнијим и успешнијим.

 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института и завода за јавно здравље спроводи промотивно-едукативне активности усмерене ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знакова малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је важно оснажити читаву заједницу како би се смањиле неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.


Линк (пдф формат):
Епидемиолошке карактеристике малигних болести у Републици Србији 

Попуњени сви термини у мобилном мамографу у Београду

12. октобар 2023.

Овог октобра – „Месеца борбе против рака дојке” мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са Радио Телевизијом Србије, уз подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Друштва за борбу против рака и бројних удружења и пријатeља акције налази се у Београду, у Таковској 10. 

Преглед  у мобилном мамографу до 11. октобра заказало је 2050 жена, а сви термини попуњени су закључно са 2. новембром, до када је и планирано да мобилни мамограф буде на наведеној локацији у оквиру акције „Рак је излечив”.

Закључно са 11. октобром мамографију је урадило 580 жена. 

Радом мобилног мамографа од почетка године спроводио се организовани скрининг рака дојке на територији општина Краљево, Београд, Јагодина, Пожаревац, Лесковац и Чајетина, и у наведеним градовима прегледано је 10600 жена.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” проф. др Верица Јовановић, обраћајући се присутнима на догађају уприличеном поводом почетка рада мобилног мамографа на локацији испред РТС-а, подсетила је да је рак дојке водећа малигна болест у популацији жена и да је мамографија за жене од 45 до 69 година кључни преглед.

„Веома је важно на време урадити мамографију, нарочито за жене ове животне доби које је нису урадиле у последње две године. Са раним откривањем рака обезбеђује се хронично стање када је у питању рак дојке, а тиме се спречавају компликације и чува живот”, нагласила је проф. др Јовановић и додала да је преглед предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

 

Најзначајније информације о неопходности редовних прегледа за рано откривање рака дојке - Разговор са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић

06. октобар 2023.

Разговор  Иване Божовић (РТС) и Ане Стаменковић  (РТС) са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић:
 

(Видео прилог РТС-а - Јутарњи програм)

Октобар је Међународни месец борбе против карцинома дојке, малигне болести која погађа највише жена и у Србији и у свету.

У свету годишње више од 600000 жена умре од рака дојке. У Србији годишње оболи 4600 жена, а битку са опаком болешћу изгуби 1700. У оквиру кампање „Рак је излечив“ почели су прегледи на мобилном мамографу, а термини за прву недељу већ су попуњени.

„Интересовање за преглед у мобилном мамографу је велико, а преглед се препоручује свим женама од 45 до 69 година које претходне две године нису радиле мамографију, којом се уочавају евентуалне промене у ткиву дојке. Оваквим прегледом ризик се на време утврђује и жена се упућује на даље лечење“, истиче директорка Института „Батут“ проф. др Верица Јовановић.

Према речима директоркe Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицe Јовановић, велико интересовање за преглед је добар знак да се у протеклих неколико година подигла свест и формирали бољи ставови. 

2019. године било је три пута веће интересовање жена за мамографски преглед него 2013. године.

Мамографија је преглед за жене од 45 до 69 година. Када су у питању млађе жене, оне се упућују на ултразвучни преглед и све прегледе могу да обаве у свом дому здравља, у служби за радиологију. 

За преглед у мобилном мамографу потребно је понети неки од личних докумената, резултати стижу за три до четири недеље, а свака жена се појединачно обавештава о резултатима.
 

Од рака дојке у Србији годишње оболи близу 5000 жена, а умре 1700 жена – мобилни мамограф поново је испред зграде РТС-a, закажите преглед

03. октобар 2023.

Октобар је месец борбе против рака дојке, болести која годишње у свету однесе више од пола милиона живота. У Србији оболи близу 5000 жена, а умре 1700. У оквиру кампање "Рак је излечив", коју води РТС од данас је у Таковској 10, стациониран мобилни мамограф. Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут", нагласила је да је рак дојке водећа малигна болест у популацији жена, а да је мамографија за жене од 45 до 69 година кључни преглед.

Циљ акције је скретање пажње и подизање свести и то не само у октобру месецу "Међународног месеца борбе против рака дојке" о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од ове болести. Важно је да се жене подсећају да редовно иду на прегледе и на скрининг.

Разговор Ане Стаменковић (РТС) са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић:
 

(Видео прилог РТС-а)

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, а у оквиру Националне кампање „Рак је излечив” коју спроводи РТС уз подршку здравствених институција од 3. октобра до краја месеца, налазиће се испред зграде РТС-а у Таковској улици.

Радно време мамографа је сваког радног дана од 9 до 19 часова, а викендом од 9 до 17 часова, на паркингу РТС-а, у Таковској 10. 

Заказивање прегледа почело је у понедељак, 2. октобра на бројеве телефона 060/7171969 и 060/7171523, сваког радног дана од 9 до 14 сати.

Организовани скриниг рака дојке, радом мобилног мамографа, предвиђен је за све жене старосне доби од 45 до 69 година, које током последње две године нису урадиле момографски преглед. Такође, овај преглед je предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке.

У неколико градова Србије током године мобилним мамографом већ је урађено 10500 прегледа.


"Рак је излечив 2"

 

У Србији годишње оболи више од 40000 људи, а рак однесе више од 20000 живота. Због тога је на светски Дан борбе против рака, 4. фебруара ове године, Радио-телевизија Србије започела националну кампању "Рак је излечив 2", настављајући истоимену националну кампању коју је реализовала 2018-2019. године.

Покретач кампање и носилац пројекта је Радио-телевизија Србије. Кампања се спроводи уз партнерство и подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Друштва за борбу против рака Србије, удружења пацијената, фармацеутских компанија.
 


 

Циљ кампање "Рак је излечив 2" је да се дође до што више грађана, да се подстакну редовни прегледи, омогући бржа дијагностика и ако је неопходно - благовремена терапија и лечење.

Откривене на време, многе малигне болести не морају да буду смртоносне.

Према светским подацима, готово 40 одсто малигних болести може да буде спречено само променама лоших животних навика, ако оставимо пушење, смањимо телесну тежину и будемо физички активнији. Томе треба додати и редовне прегледе, друге мере превенције попут вакцине против ХПВ вируса, и других скрининг програма.
 

Поводом Међународног месеца борбе против рака дојке - мобилни мамограф испред РТС-а од 3. октобра

01. октобар 2023.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, а у оквиру Националне кампање „Рак је излечив” коју спроводи РТС уз подршку здравствених институција од 3. октобра до краја месеца, налазиће се испред зграде РТС-а у Таковској улици.

Радно време мамографа је сваког дана од 9 до 19 сати. Заказивање прегледа почиње у понедељак, 2. октобра на бројеве телефона 060/7171969 и 060/7171523, сваког радног дана од 9 до 14 сати.

Организовани скриниг рака дојке, радом мобилног мамографа, предвиђен је за све жене старосне доби од 45 до 69 година, које током последње две године нису урадиле момографски преглед. Такође, овај преглед je предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке.

Током октобра – Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња и подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од ове болести.
 


 

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке

30. септембар 2023.

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке, препознат је свуда у свету као месец подизања свести о раку дојке и симболизован је розе бојом.

Током овог месеца спроводе се различите активности и кампање посвећене подизању свести о великој распрострањености и учесталости рака дојке и наглашавању важности раног откривања и правовременог лечења, као и пружању информација о знацима, симптомима и факторима ризика повезаним са овом болешћу.

Рак дојке је најчешће малигно обољење широм света и водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији, што га чини једним од најзначајнијих јавноздравствених проблема на глобалном нивоу.

С обзиром да рак дојке и даље представља најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Републици Србији, континуирано се улажу велики напори да се ова болест открије што раније чиме се знатно повећава успешност лечења. Правовременим откривањем и започињањем лечења оболелих особа може се постићи излечење у преко 90% случајева, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена и њихових породица.

Током октобра месеца различите организације, удружења и појединци удружују се како би:
 

 • Промовисали рано откривање: подстицали редовне самопрегледе дојки, клиничке прегледе дојки и скрининг мамографију у циљу раног откривања рака дојке.
   
 • Подизали свест: едуковали јавност о учесталости рака дојке, његовом утицају на појединце и породице и о важности ране дијагнозе и лечења.
   
 • Подржавали истраживање: сакупљали средства за истраживања рака дојке и иницијативе усмерене на проналажење нових лекова, побољшање третмана и унапређење квалитета живота жена које су оболеле од рака дојке.
   
 • Дали приоритет превенцији: залагали се за праксу у здравственом систему која даје приоритет превенцији, скринингу и лечењу рака дојке.
   
 • Пружали подршку: особама оболелим од рака дојке и њиховим породицама, кроз групе за подршку, саветовалишта и дистрибуцију едукативног материјала.
   
 • Носили розе: многи људи и организације исказују подршку ношењем розе трака и одеће током октобра месеца, симболизујући солидарност са женама оболелим и излеченим од рака дојке.

 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са мрежом института и завода за јавно здравље и удружењима пацијената оболелих и лечених од рака дојке и ове године обележава овај месец кроз различите промотивне активности, како би се подигла свест јавности о значају ове болести, смањила стигма повезана са раком дојке и подстакао што већи број жена да обави превентивни преглед и открије болест на време.
 

Епидемиолошке карактеристике рака дојке 

Организовани скрининг рака дојке у Републици Србији
  

Кампања „Дај педалу раку” – јачање свести жена о важности редовних прегледа

26. септембар 2023.

Поводом обележавања октобра Месеца борбе против рака дојке, удружење Женски центар „Милица”, девету годину за редом, организовало је регионалну кампању „Дај педалу раку” у оквиру које је у 30 градова широм Србије организована бициклистичка вожња.

На централној манифестацији, испред Института за онкологију и радиологију Србије у Београду, окупљенима се обратио директор доц. др Милан Жегарац истакавши важност раног откривања рака. „Рак дојке је најчешћи карцином код жена, а рано откривање је свакако главни предуслов за успешно лечење. Управо из тог разлога, скрининг програм је најважнији корак који морамо спровести. Неопходан је већи ангажман медија и друштва у целини како би се радило на повећању свести грађана, али и на повећању информисаности. Важно је да јавност зна да у нашој земљи постоји све већи број мамографа који су доступни за рану дијагнозу рака дојке”, навео је Жегарац и додао да је лечење рака дојке неопходно у установама које имају мултидисциплинарне тимове који учествују у лечењу, али да се не сме заборавити ни на палијативну негу за пацијенте који имају потребу за њом. У име организатора и пацијената обратила се Весна Бонџић, председница удружења Женски центар „Милица”, скренувши пажњу на важност редовних прегледа и самопрегледа дојке у циљу раног откривања карцинома, као и на потребу за још бољом организацијом здравственог система, нарочито примарне заштите.


Представница Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, др  Радољупка Радосављевић, подсетила је да у Србији годишње од рака дојке оболи око 4500 жена, док битку изгуби око 1700. Методе лечења су, како је навела, поштедне ако се болест открије на време, те је важно указати на значај мамографије и едукације како би жене обратиле пажњу на здравље. „Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији се од краја 2012. године спроводи програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести”, изјавила је др Радосављевић, координаторка за скриниг рака дојке у Институту за јавно здравље Србије.

„Дај педалу раку” је кампања  која окупља породице, пријатеље, удружења, друштвено одговорне  компаније, локалне заједнице са циљем подизања свести жена о важности редовних прегледа и промоцији здравих стилова живота, као и унапређењу квалитета лечења и живота онколошких пацијенткиња са раком дојке. Кампања се одржава под покровитељством  Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије, као и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Поред Института за онкологију и радиологију Србије, подршку су дали и Клинички центар Ниш, Клинички центар Крагујевац, Институт за онкологију Војводине подизањем заставе кампање „Дај педалу раку” тачно у подне када је дат знак за старт трке у 30 градова у Србији.

Race for the cure – Трка за оздрављење

21. септембар 2023.

У сусрет обележавању међународног Месеца борбе против рака дојке, на Ади Циганлији је одржана Трка за оздрављење, највећа трка – шетња за борбу против рака дојке у свету и Европи. Трка је окупила велики број стручњака и пацијената, који су својим учешћем у овој манифестацији подсетили на значај превентивних прегледа и бриге о сопственом здрављу.

„Наш заједнички циљ је подршка превенцији и раном откривању болести”, рекла је проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, поздрављајући учеснике трке и додала: „Када говоримо о раку дојке знамо да је то прва малигна болест која представља оптерећење у оболевању женске популације у свету и код нас. Овакве акције подржавају знање и информацију да жене након 45 године треба да ураде мамографски преглед једном у две године, а млађе жене ултразвучни преглед. Када је реч о женама у чијој породичној анамнези постоји рак дојке, онда су ти прегледи много чешћи и треба их урадити у консултацији са лекаром. Хвала што оваквим акцијама подржавате превенцију и рано откривање рака дојке”.

Координаторка Трке за оздрављење Јасмина Лукић је истакла да је реч о спортској нетакмичарској манифестацији у којој смо сви победници: „Овом трком пружамо подршку свим женама којима је неопходна на путу лечења до здравља”.
 


 

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра до 21. септембра 2023. године, испред "Дома здравља" у Чајетини

06. септембар 2023.

(Видео прилог)

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра до 21. септембра 2023. године, испред "Дома здравља" у Чајетини 

После две године мамографски прегледи поново ће се одржати у Чајетини. Преглед је бесплатан, није неопходна здравствена књижица, само добра воља, савест и брига о себи и свом здрављу.

У периоду од 15. до 21. септембра испред "Дома здравља" у Чајетини поново ће бити постављен мобилни мамограф, где ће све заинтересоване суграђанке старосне доби од 45 до 69 година, моћи да обаве  превентивне прегледе.

Прегледи ће се обављати сваког дана у периоду од 9 до 20 часова. 

Прегледи се заказују на број телефона 031 3831 000, а све информације везане за прегледе могу се добити у Дому здравља Чајетина. Након прегледа, налази ће се слати суграђанкама на кућну адресу.

"Позивам све суграђанке од 45 до 69 година да се одазову позиву, односно да се пријаве и ураде мамографију. Мамографија је дијагностичка процедура која користи рендгенске зраке да сними ткиво дојке. Процедура је кратка, безболна, са минималном дозом зрачења и не захтева никакву припрему пацијента".

Мамографски преглед за који није неопходна здравствена књижица је бесплатан, како подсећа докторка Маријана Марић специјалиста гинекологије и акушерства Дома здравља у Чајетини.

"Приликом последњег доласка мамографа у Чајетину, велики број жена се одазвао, што је добро. То је најрелевантнија метода за откривање тумора дојке, пре свега малигних и оно што је најбитније, у фази када још увек не може ништа да се напипа и када је уствари лечење најуспешније. Уколико пацијенткиње у породици имају позитивну анамнезу односно, ако имају у породици некога са карциномом дојке или јајника, а млађи су од 45 година, требало би да се јаве у нашу службу како би добиле даљи упут за мамографију".
 

Вест преузета са линка:

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра | ОПШТИНА ЧАЈЕТИНА (cajetina.org.rs)
 

Tрибина посвећена подизању свести о раку дојке и важности превенције у организацији Dragon boat клуб Beodragons

16. јул 2023.

У недељу, 16. јула 2023. године, на Ади Циганлији Dragon boat клуб Beodragons је организовао трибину посвећену подизању свести о раку дојке и о важности његове превенције путем редовних скрининг прегледа дојки, и уједно обележио четири године откако су учеснице из удружења жена које су победиле карцином дојке „Будимо заједно” први пут завеслале у Dragon Boat чамцима. У овом клубу је формирана прва српска BCS (Breast Cancer Survivor) Dragon Boat спортска екипа – Розе даме.

Широм света се организују BCS Dragon Boat фестивали, укључујући и Светска и Европска BCS Dragon Boat првенства са више хиљада такмичарки, где су сви дресови и опрема обојени у розе (одатле и назив Pink Ladies – Розе даме).  

Dragon Boat веслање је спорт који помаже женама које су се избориле са карциномом дојке да се изборе и са једном од најчешћих компликација након операције – лимфедемом руке и то највише захваљујући посебној позицији руку приликом веслања, што спречава појаву лимфедема.

Београдске Розе даме су отишле корак даље у жељи за победом и ове године ће у периоду од 6. до 10. септембра учествовати у такмичарском делу програма 19. првенства клупских посада Европске Dragon Boat федерације у Равени, Италија.

На трибини су говорили доц. др Душко Спасовски из Института за ортопедију Бањица и председник УО Српског Dragon Boat Савеза, главни тренер у клубу Beodragons, доц. др Марко Бута из Института за онкологију и радиологију Србије и др Драгана Атанасијевић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.
 


  

Од 15. јуна прегледи у мобилном мамографу у Пожаревцу

09. јун 2023.

Мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Министарства здравља, Градске управе Града Пожаревац, Дома здравља и Опште болнице Пожаревац, уз подршку Фонда Б92  и Компаније „Гранд кафа“, од четвртка, 15. јуна 2023. године обављаће бесплатне скрининг прегледе у простору Центра за културу у Пожаревцу.

Прегледи се могу заказати од понедељка, 12. јуна, на телефон 062/8075097, сваког радног дана од 8 до 13 часова. Прегледи ће се обављати од 8 до 16 часова, а у зависности од интересовања  радно време ће се продужити.

Ради се о организованом скринингу рака дојке свих заинтересованих жена од 45 до 69 година, које у последње две године нису радиле мамографију, као и жена од 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке.

Од почетка 2023. године радом мобилног мамографа на територији општина Краљево, Београд и Јагодина прегледано је 7590 жена.
 

Одржан Први регионални конгрес оболелих од карцинома дојке

19. мај 2023.

Подршку Првом регионалном конгресу под назвом „Ја то могу“, који је у Београду окупио  више од 150 пацијенткиња из готово 20 удружења из Србије и региона и готово 50 лекара из земље и иностранства, пружили су Министарство здравља, Републички фонд за здравствено осигурање и Институт за јавно здравље Србије. Конгрес је био прилика да пацијенткиње оболеле од карцинома дојке размене искуства у области превенције и скрининга, као и информације о иновативном лечењу и подршци, кроз низ панела. О најучесталијем малигном обољењу код жена у Србији, кроз епидемиологију рака у нашој земљи, региону и свету говорила је др Маја Секулић из Института „Др Милан Јовановић Батут“.


Dr Mаја Sекulić iz Institutа zа јаvnо zdrаljе Srbiје“Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut"
 

Učеsnicе pаnеlа sа mоdеrаtоrкаmа
 

Скрининг рака дојке тема панела Женска онкологија

27. април 2023.

У оквиру једнодневног форума Fem Health-Tek одржан је  панел „Женска онкологија“ у организцији АФА - глобалне заједнице посвећене оснаживању жена и њиховој професионалној афирмацији. Форум су отвориле министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић и председница АФА корпоративног борда, Диана Глигоријевић.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, проф. др Верица Јовановић, истакла је да је потребно улагати у рано откривање болести. "Напредак медицине и технологија допринели су крајњем исходу а то је продужетак животног века. Свуда у свету се живи дуже и напретком целокупних технологија и свих области које утичу на квалитет живота, можемо очекивати да ће се таква тенденција наставити у будућности", рекла је Јовановић. Указала је да сваке године око 20.000 жена оболи од неке малигне болести, од тога свака пета жена оболи од рака дојке, док свака десета жена која болује од малигне болести има карцином плућа и бронха, рак дебелог црева или ректума. "То су болести на којима треба радити у области раног откривања рака. Истакла је да је очекивани животни век жене 78 година, те да је циљ да се он продужи, додајући да се после 60. и 65. године јављају неке хроничне болести, док се малигне болести, а посебно рак дојке, јавља у доби између педесете и седамдесете. "Из тог разлога су и прегледи за рано откривање рака дојке у том периоду најинтензивнији и препоручују се", навела је др Јовановић.

О важности скрининга рака дојке, превенцији и раној дијагностици говориле су и др Мирјана Узуновић Мако, директорка Сектора за уговарање здравствене заштите, медицинске послове и процену нових технологија у Републичком фонду за здравствено осигурање, др Ивана Минић, онколог Института за онкологију и радиологију Србије, др Ивана Костадиновић, радиолог Medigroup и Драгана Николић, Рош.
 

Мобилни мамограф у Јагодини

18. април 2023.

После Београда, мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравља Србије „Др Милан Јовановић Батут” и уз подршку Министарства здравља од 25. aприла наставља да ради у Јагодини.

Прегледи се могу заказати од данас, 18. априла, a заказани прегледи обављаће се, од 25. априла, сваког дана од 9 до 19 часова у мобилном мамографу, који ће бити постављен у улици Вука Бојовића бб, преко пута хале спортова ,,Јassa” у Јагодини.

Преглед у мобилном мамографу намењен је женама узраста од 45 до 69 година које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Током акције бесплатних мамографских прегледа у Београду, на Калемегдану, прегледано је 2150 жена, од којих је, због позитивних налаза, њих 240 упућено на одговарајућу допунску дијагностику.

Мамографија је златни стандард у дијагностиковању рака дојке. Овим прегледом се могу открити промене у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Ради се о једноставном, безболном и кратком рендгенском прегледу ткива дојке, са циљем контроле здравља жена, без присутних симптома и знакова болести. Правовремени прегледи у 90% случајева доводе до позитивних исхода лечења рака дојке и очувањa квалитета живота оболелих жена.
 

20. март – Национални дан борбе против рака дојке

20. март 2023.

Март је месец када се многобројним активностима обележава 20. март – Национални дан борбе против рака дојке. На тај начин се скреће пажња јавности на распострањеност болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у раном откривању болести.

Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева. Самим начином лечења, које је краће и ефикасније, подиже се квалитет живота оболелих и лечених жена.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. Према најновијим проценама СЗО и Међународне агенције за истраживање рака, само у Европи је оболело више од пола милиона жена од рака дојке. Процењена стопа оболевања у Европи је износила 74,4/100.000 жена. Србија се са процењеним стопама налази на 20. месту у односу на 40 европских земаља. Жене у Србији се налазе у средњем ризику оболевања од ове водеће малигне локализације.

Према истим проценама, 137.000 жена је умрло у Европи од рака дојке и процењена стопа морталитета износила је 14,9/100.000. Жене у Србији налазе се у високом ризику умирања од рака дојке. Србија се са процењеним стопама морталитета у односу на 40 европских земаља налази на првом, односно другом месту заједно са Црном Гором.

Карцином дојке је и у Србији најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена. У претходном петогодишњем периоду у просеку сваке године се региструје око 4500 новооболелих жена. У истом периоду, у просеку су од карцинома дојке умрле 1723 жене.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији, 2020. године регистровано је 4368 новооболелих и 1782 умрле жене од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 64,5 на 100.000, а стопа умирања 20,3 на 100.000 жена. Жене у Србији се према проценама Глобалне иницијативе за карцином дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) налазе у средњем ризику оболевања и високом ризику од умирања од ове малигне локализације.

Рак дојке се чешће јавља у узрасту после 40. године. У случају умирања регистроване стопе морталитета пропорционално расту почев од 45. године и највише су у узрасту 75 и више година.

У последњих пет година упркос варијацијацијама у стопама инциденције и морталитета региструје се благо смањење стопа оболевања и умирања од рака дојке код жена.

Како би се смањио морталитет од карцинома дојке и оптерећење друштва овом болешћу потребни су свеобухватни напори и јавноздравствене мере за контролу рака, почевши од примарне превенције, преко раног откривања болести и скрининга, па до правовременог лечења жена оболелих од ове болести.

Рак дојке је један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији. Мерен годинама изгубљеног живота рак дојке је на 3. месту као узрок смрти код жена старости 45–64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције, у том смислу, лимитирани. Имајући ту врсту ограничења у виду, као једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција. Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.
 

Подршка онколошким пацијенткињама на путу ка родитељству

18. март 2023.

Поводом обележавања 20. марта, Националног дана борбе против рака дојке, у сарадњи са Фондом Б92 и уз подршку Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, компанија Авон организовала је панел на тему „Подршка онколошким пацијенткињама на путу ка родитељству”.

Очување плодности и планирање породице након лечења малигне болести је могуће и представља реалан циљ младих жена са дијагностикованим раком дојке у раном стадијуму. Зато је Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) усвојио Правилник којим се оболелима од малигних болести омогућава замрзавање јајних ћелија, сперматозоида и ембриона пре почетка лечења, о трошку РФЗО-а, што ће почети да се примењује када Министарство здравља да сагласност на Правилник.

„На овом предлогу смо почели да радимо још за време короне, али је пандемија то нажалост успорила. Важно је напоменути да ово није само иницијатива за замрзавање генетског материјала. Заокружили смо циклус и омогућили смо пацијентима који уђу у овај процес да уђу и у процес вантелесне оплодње о трошку државе”, изјавила Ивана Ђунисијевић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Ова одлука је од круцијалног значаја за све жене које се суочавају са карциномом дојке. Оваква болест, као и њено лечење може довести до стерилитета, што ствара додатан психолошки притисак, посебно на жене које се у тренутку откривања болести још увек нису оствариле као мајке. У таквој ситуацији жене воде двоструку битку –  битку за живот и битку за потомство.

„Циљеви Министарства здравља су унапређивање дијагностике и побољшање лечења. На овом путу сви увек имају подршку. Бринемо о својим пацијентима, посебно о примарној групи пацијената, попут оних који су оболели од малигних болести. Мислим да о томе говори и чињеница да данас више, према нашим сазнањима, не постоји листа чекања за зрачење, док је раније та листа постојала. У будућности планирамо да наставимо са улагањима, како у дијагностичку и опрему за лечење тако и у стручни кадар и у акте”, рекла је Слађана Ђукић, помоћница министра за здравствено осигурање.
 

  

Учесници панела „Подршка онколошким пацијенткињама на путу ка родитељству”
 

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” рак дојке представља водећи малигни тумор када је реч о оболевању и умирању жена у Србији, иако се правовременом дијагностиком и адекватном терапијом може у потпуности излечити. Према последњим подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије током једне године регистрована је 4561 новооболела жена, а нажалост 1691 жена изгубила је битку за живот. Због тога је правовремени редовни преглед заиста важан за све жене.

„Мамографија је радиографски преглед ткива дојке и представља златни стандард у дијагностици рака дојке. Такође, мамографија је преглед који је начин секундарне превениције – раног откивања ове болести у скрининг програму. Примарно, у оквиру скининг програма мамографију треба да уради једном током две године свака жена животне доби од 50 до 69 година према препорукама Међународне агениције за контролу рака”, рекла је проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Традиционално у оквиру панела поводом Националног дана борбе против рака дојке, Авон је Признање за животно дело ове године доделио др sc. med. Мирјани Бранковић-Магић, генетичарки, научној саветници и председници Европа Дона Србија организације.

„Једна од најзначајних активности у компанији Авон, већ скоро две деценије, јесте Акција за борбу против рака дојке. Поносна сам што нас управо жене препознају као бренд и заједницу која их оснажује и брине о њима! Одговорно и удружено шаљемо снажну поруку свима – рак дојке је излечив у 90% случајева, само уколико се редовним прегледима открије на време. Национални дан борбе против рака дојке је идеална прилика да подсетим жене да закажу свој преглед већ данас, јер то је заиста најважније!”, рекла је Милица Савиншек, PR и адвертајзинг супервизор компаније Авон за Адриатик регион.

Истицањем розе врпце, подршку обележавању Националног дана борбе против рака дојке пружиће телевизије и штампани медији, а Авалски торањ и важни објекти у Новом Саду биће осветљени розе бојом.
 

Мобилни мамограф од 7. марта у Београду на Калемегдану

04. март 2023.


„Хајде да имамо времена за преглед”

 

Мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравља Србије „Др Милан Јовановић Батут”, а уз подршку Министарства здравља, компаније Гранд кафа и Фонда Б92, од уторка, 7. марта 2023. године, наставља са радом у Београду. 

Све заинтересоване жене прегледе могу заказати од понедељка, 6. марта, радним данима од 8:30 до 14:30 часова путем телефона 060/7171523 и 060/7171969, до попуне термина. 

Заказани прегледи у мобилном мамографу обављаће се сваког дана од 9 до 19 часова на  Калемегдану (Цариградски друм, улаз из правца Узун Миркове улице). 

Мамографије у мобилном мамографу намењене су женама животне доби од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Ради се о једноставном, безболном и кратком рендгенском прегледу ткива дојке који траје око 10 минута. Мамографија се обавља у циљу контроле здравља и подразумева преглед жена, без присутних симптома и знакова болести, а у циљу раног отркивања рака дојке. 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92, 2021. године покренули су кампању „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, са циљем подизања свести жена о важности ране дијагностике и редовних медицинских прегледа.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије, у Србији је у 2020. години од малигних тумора дојке оболело 4368 жена, док су нажалост живот изгубиле 1782 жене. 

Правовремени прегледи у 90% случајева доводе до позитивних исхода лечења рака дојке и очувањa квалитета живота оболелих жена.
 

Од 6. децембра прегледи у мобилном мамографу у Краљеву

06. децембар 2022.

После Ваљева, Зрењанина, Крагујевца, Неготина и Београда, где је мобилни мамограф био стациониран протеклих месеци, у оквиру акције коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, у којој је до сада прегледано више од 13000 жена, од 6. децембра обављаће се бесплатни скрининг прегледи и у Краљеву, испред зграде Опште болнице „Студеница” где је мамограф постављен. Ради се о скрининг прегледима свих заинтересованих жена од 45 до 69 година које у последње две године нису радиле мамографију, као и жена од 40. године старости које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке.

Прегледи се заказују на телефоне 036/301-633; 036/335-804 и 060/576-2281, сваког радног дана од 8:00 до 19:00 часова. За сада ће се прегледи обављати само у преподневној смени, од 7:30 до 13 сати, а у зависности од интересовања, које је за сада велико, радно време ће се продужити.

Акција коју спроводе Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља Републике Србије, а уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, трајаће у Краљеву до краја јануара. Током исте акције, која је спроведена пре две године у Краљеву, прегледане су 1994 жене.

 

Мобилни мамограф у Београду – прегледано око 2300 жена

21. новембар 2022.

У оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, у периоду од 11. октобра до 20. новембра, током акције бесплатних мамографских прегледа у мобилном мамографу на Калемегдану, прегледано је око 2300 жена са територије града Београда. На основу обрађених резултата мамографије, 93 жене упућене су на допунску дијагностику.

Уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Фонда Б92 и Гранд кафе, због великих интересовања, продужили су акцију бесплатних мамографских прегледа у мобилном мамографу у Београду до 20. новембра. Претходно, овом акцијом обележен је Октобар - Међународни месец борбе против рака дојке.

Мамографија је златни стандард у дијагностиковању рака дојке. Овим прегледом се могу открити промене у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Мамографија се препоручује женама старосне доби од 45. до 69. године, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака.

Због великог интересовања рад мобилног мамографа у Београду продужен до 20. новембра

31. октобар 2022.

Због великог интересовања жена за мамографски преглед у мобилном мамографу у Београду на Калемегдану, рад мобилног мамографа је продужен до 20. новембра 2022. године.
 

Мамографски прегледи се обављају у претходно заказаном термину сваког дана од 9 до 19 часова (Цариградски друм, улаз на Калемегдан из правца Узун Миркове улице). Телефони за заказивање превентивних прегледа били су доступни закључно са 27. октобром 2022. године. До сада је у мобилном мамографу, који је у Београду почео са радом 11. октобра 2022. године, прегледано 995 жена, а од почетка акције заказано је више од 2000 прегледа. Акција прегледа жена у мобилном мамографу после Београда наставиће се у Краљеву. 

Мамографија је златни стандард организованог скрининга рака дојке. Код жена код којих се рак дојке дијагностикује у раној фази, шансе и могућности за излечење су веома високе и у преко 90% случајева долази до потпуног излечења и очувања квалитета живота.

Рак дојке је хронична, масовна болест и јавља се у свим земљама света. Зато је задатак свих здравствених служби да укажу на значај мамографског прегледа.  Током октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња на распрострањеност ове болести и уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од рака дојке.   

Поводом обележавања октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, омогућени су прегледи у мобилном мамографу у Београду за жене узраста од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и за жене после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Продужен рад мобилног мамографа у Београду

26. октобар 2022.

Због великог интересовања жена за мамографски преглед у мобилном мамографу у Београду на Калемегдану, рад мобилног мамографа биће продужен до 20. новембра 2022. године. Телефони за заказивање превентивних прегледа биће доступни закључно са 27. октобром 2022. године од 10 до 14 часова (тел. 060/7171523 и 060/7171969, као и мејл skrining_mamografija@batut.org.rs). 

Мамографски прегледи се обављају у претходно заказаном термину сваког дана од 9 до 19 часова (Цариградски друм, улаз на Калемегдан из правца Узун Миркове улице). До сада је у мобилном мамографу, који је у Београду почео са радом 11. октобра 2022. године, прегледано 920 жена, а од почетка акције заказано је више од 2000 прегледа. Акција прегледа жена у мобилном мамографу после Београда наставиће се у Краљеву. 

Мамографија је златни стандард организованог скрининга рака дојке. Код жена код којих се рак дојке дијагностикује у раној фази, шансе и могућности за излечење су веома високе и у преко 90% случајева долази до потпуног излечења и очувања квалитета живота.

Рак дојке је хронична, масовна болест и јавља се у свим земљама света. Зато је задатак свих здравствених служби да укажу на значај мамографског прегледа.  Током октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња на распрострањеност ове болести и уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од рака дојке. 

Поводом обележавања октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, омогућени су прегледи у мобилном мамографу у Београду за жене узраста од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и за жене после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Бесплатни мамографски прегледи у мобилном мамографу у Београду поводом обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке

13. октобар 2022.

Поводом обележавања октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од уторка 11. октобра 2022. године организују се прегледи у мобилном мамографу у Београду за жене узраста од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и за жене после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Све заинтересоване жене могу да закажу мамографски преглед у мобилном мамографу у Београду радним данима од 10 до 14 часова на бројеве телефона 060/7171523 и 060/7171969, као и путем мејла skrining_mamografija@batut.org.rs. Прегледе у мобилном мамографу могуће је обавити сваког дана од 9 до 19 часова на Калемегдану (Цариградски друм, улаз на Калемегдан из правца Узун Миркове улице).

Мамографија је златни стандард организованог скрининг рака дојке. Код жена код којих се рак дојке дијагностикује у раној фази шансе и могућности за излечење су
веома високе и у преко 90% случајева долази до потпуног излечења и очувања квалитета живота.

Рак дојке је хронична, масовна болест и јавља се у свим земљама света. Зато је задатак свих здравствених служби да укажу на значај мамографског прегледа.  Током октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња на распрострањеност ове болести и уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од рака дојке. 

Мобилни мамограф у Београду од 11. октобра

10. октобар 2022.

Поводом обележавања октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од уторка 11. октобра 2022. године биће организовани прегледи у мобилном мамографу у Београду за жене узраста од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и за жене након 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Заказивање мамографских прегледа у Београду обављаће се радним данима од 10 до 14 часова на бројеве телефона 060/7171523 и 060/7171969, као и путем мејла скрининг_мамографија@батут.орг.рс. Прегледе у мобилном мамографу могуће је обавити сваког дана од 9 до 19 часова на Калемегдану (Цариградски друм, улаз на Калемегдан из правца Узун Миркове улице).

Током октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња на распрострањеност ове болести и уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од рака дојке.
  

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке

07. октобар 2022.

Рак дојке је најчешће малигно обољење широм света и водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији, што га чини једним од најзначајнијих јавноздравствених проблема на глобалном нивоу.

Рак дојке је и најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Републици Србији, због чега се континуирано улажу велики напори да се ова болест открије што раније.

Како би се подигла свест о значају раног откривања рака дојке и пружила подршка свим особама које болују од ове болести, сваке године се октобар обележава као Међународни месец борбе против рака дојке. Тиме се скреће пажња јавности на распрострањеност ове болести и подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са мрежом института и завода за јавно здравље и удружењима пацијената оболелих и лечених од рака дојке и ове године обележава овај месец кроз различите промотивне активности како би што више жена обавило превентивни преглед и открило болест на време.

Обележавање октобра као Међународног месеца борбе против рака дојке је прилика да се целокупно друштво, организације и појединци подсете да је борба против рака дојке свакодневна, а подршка оболелим женама од непроцењивог значаја.

Епидемиолошке карактеристике рака дојке

Организовани скрининг рака дојке у Републици Србији                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Мобилни мамограф у Крагујевцу до 2. октобра

30. август 2022.

Рад мобилног мамографа у кругу Универзитетског клиничког центра Крагујевац продужен је, на иницијативу Дома здравља Крагујевац и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, до 2. октобра због великог интересовања за прегледе.
 
Мобилни мамограф у Крагујевцу почео је са радом 18. јула, а до 29. августа у мобилном мамографу прегледано је 1700 жена.
 
Прегледи се обављају сваког радног дана, у периоду од 9 до 19 часова, а могуће их је заказати позивом на бројеве телефона 034/505-800 и 034/505-825.
 
Организовани скрининг дојке примарно је намењен женској популацији, узраста од 50 до 69 година. Преглед у мобилном мамографу могу да остваре и жене старије од 45, као и оне старије од 40 година са позитивном породичном анамнезом.


 

Велико интересовање за мамографске прегледе у Крагујевцу

01. август 2022.

Прва недеља рада мобилног мамографа у Крагујевцу протиче у знаку великог интересовања жена из Крагујевца и општина Шумадијског округа. До  26. јула обављено је преко 400 мамографских прегледа, заказано их је 1500, а због великог интересовања покретни мамограф у кругу Универзитетског клиничког центра Крагујевац остаће и  наредних месец дана. 
 
„Наш циљ је да прегледамо што више жена, да се навика редовних прегледа код жена устали и да рак дојке не буде табу већ тема о којој ћемо разговарати. На време откривена промена у ткиву дојке спашава живот наших жена” - рекла је доц. др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” приликом обиласка мобилног мамографа у Крагујевцу.  
 
Посета је организована у сарадњи Института, Канцеларије за скрининг рака, Савета за здравље Града Крагујевца, УКЦ Крагујевац и Дома здравља, уз подршку Минстарства здравља, Фонда Б92 и Гранд кафе у склопу кампање „Хајде да имамо времена за преглед”.  

Мобилни мамограф у Крагујевцу од 18. јула

15. јул 2022.

Од понедељка, 18. јула, у наредних месец дана, за жене са територије Града Крагујевца и околних општина биће организовани превентивни прегледи дојки у мобилном мамографу  у кругу УКЦ  Крагујевац.
 
Мобилни мамограф ће радити сваког дана од 09.00 до 19.00 часова, а прегледи се заказују позивањем броја телефона 034-500-800 и 034-500-825. 
 
Мамографију у мобилном мамографу могу да закажу жене животне доби од 45 до 69 година, које се  нису прегледале у последње две године, као и жене старије од 40 година, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу (мајка, сестра, бака) оболелу и лечену од рака дојке.
 
У наредним месецима, у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља, Гранд кафе и Фонда Б92, омогућиће да мобилни мамограф буде доступан и у другим градовима Србије.


 

У току су пријаве за скрининг рака дојке у мобилном мамографу у Зрењанину

10. јун 2022.

Од 6. јуна до 15. јула жене са територије Зрењанина могу да се пријаве, а потом и обаве  организовани скрининг преглед дојки у мобилном мамографу. Прегледе могу да закажу жене животне доби од 45 до 69 година, као и жене старије од 40 година, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу (мајка, сестра, бака) оболелу и лечену од рака дојке.

Прегледи се обављају у мобилном мамографу смештеном у кругу Опште болнице „Ђорђе Јовановић” (улаз из Болничке улице) сваког радног дана од 13 до 19 сати. Од  наредног викенда мобилни мамограф ће радити и суботом и недељом од 9 до 19 сати.

Број телефона за заказивање мамографских прегледа у Зрењанину је 064/8343696. Прегледи се могу заказати сваким радним даном од 8 до14 сати.

Акција рада мобилног мамографа на територији општине Зрењанин трајаће до 15 јула.
 


 

Продужен рад мобилног мамографа у Београду до 6. априла

24. март 2022.

Због великог интересовања прегледи у мобилном мамографу постављеном на Калемегдану (улица Цариградски друм) обављаће се, уместо до 31. марта, у продуженом термину до 6. априла 2022. године.

Овом приликом позивамо све заинтересоване жене старосне доби од 45 до 69 година, које у претходне две године нису урадиле мамографију, да своје интересовање за преглед искажу путем мејла

skrining_mamografija@batut.org.rs

Сви захтеви који буду евидентирани  добиће адекватан термин за преглед.

За претходних десет дана у мобилном мамографу прегледано је 700 жена. 

Радно време мобилног мамографа је сваког дана од 8 до 20 сати. Прегледе спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић  Батут” и Министарство здравља.  Акција се обавља уз подршку Фонда Б92, ЈП „Београдска тврђава” и компаније „Гранд кафа”. 

Канцеларија за скрининг обележила Национални дан борбе против рака дојке испред мобилног мамографа на Калемегдану

22. март 2022.

Поводом обележавања 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке, јуче је у Београду, али и другим градовима широм Србије, организован низ активности које имају за циљ масовнији позив жена на превентивне прегледе.

Канцеларија за скрининг рака и Центар за промоцију Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” овај важан датум из Календара здравља обележили су испред мобилног мамографа на Калемегдану, где се од 15. марта обављају прегледи наших суграђанки. У мобилном мамографу, који се на локацији на Келемегдану налази до 31. марта, дневно се прегледа око 80 жена, старосне доби од 45 до 69 година.

„Наш задатак је на данашњи дан који је и Национални дан борбе против рака дојке да још једном проширимо информацију и поруку и позовемо жене да у току ове године и у току наредних годину и по дана (јер један циклус редовне контроле траје две године) обаве мамографију. Нарочито се то односи на жене старости 50 до 69 година, јер се тада најчешће и јавља рак дојке. Уколико се преглед уради на време и постави дијагноза исход је бољи, у 90% случајева долази до излечења”, поручила је доц. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије.

Наше суграђанке су јуче имале прилику да испред мобилног мамографа добију информације о превентивним прегледима, а циљ кампање је указивање на значај мамографије у раном откривању рака дојке.

Партнери овогодишње акције обележавања Националног дана борбе против рака дојке су ЈП „Београдска тврђава”, компанија „Гранд кафа” која је наше суграђанке обрадовала поклонима и кафом, ЈКП „Београдски водовод и канализација - јавне чесме и градске фонтане” чијом заслугом је фонтана на Славији синоћ светлела у розе боји и ЈП „Емисиона техника и везе”, захваљујући коме је Торањ на Авали јуче сијао розе бојом.
 

20. март – Национални дан борбе против рака дојке

17. март 2022.

Март је месец када се многобројним активностима обележава 20. март - Национални дан борбе против рака дојке. На тај начин се скреће пажња јавности на распострањеност болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у раном откривању болести.

Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева. Самим начином лечења, које је краће и ефикасније, подиже се квалитет живота оболелих и лечених жена.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. Према најновијим проценама СЗО и Међународне агенције за истраживање рака, само у Европи је оболело више од пола милиона жена од рака дојке. Процењена стопа оболевања у Европи је износила 74,4/100.000 жена. Србија се са процењеним стопама налази на 20. месту у односу на 40 европских земаља. Жене у Србији се налазе у средњем ризику оболевања од ове водеће малигне локализације.

Према истим проценама, 137.000 жена је умрло у Европи од рака дојке и процењена стопа морталитета износила је 14,9/100.000. Жене у Србији налазе се у високом ризику умирања од рака дојке. Србија се са процењеним стопама морталитета у односу на 40 европских земаља налази на првом, односно другом месту заједно са Црном Гором.

Рак дојке је водећи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији.Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано 4636 новооболелих и 1665 умрлих жена од рака дојке.Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 72,3 на 100.000, а стопа умирања 19,3 на 100.000 жена.

У односу на претходни период, забележен је пораст узрасно-специфичних стопа оболевања од 40. године живота, а највише стопе оболевања су забележене у најстаријим узрастима - од 60. до 74. године живота.

Када говоримо о умирању од малигних тумора дојке примећује се благи пораст већ у узрасту од 45. године, али највише стопе умирања су и даље у узрастима од 55. до 74. године живота.

Високе стопе оболевања у узрастима од 55. до 74. године прате у истим узрастима и високе стопе умирања, што највероватније говори о касном јављању жена тог узраста, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Рак дојке је један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији. Мерен годинама изгубљеног живота рак дојке је на 3. месту као узрок смрти код жена старости 45-64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције, у том смислу, лимитирани. Имајући ту врсту ограничења у виду, као једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција. Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

Пети циклус организованог скрининга рака дојке је у току. У 2021. години прегледано је укупно 29.514 жена  и откривено је 39 карцинома. У организованом скринингу учествује 35 општина, као и два мобилна мамографа.

Институти и заводи за јавно здравље широм земље у сарадњи са представницима локалних самоуправа организују промотивне активности како би утицали на то да што већи број жена обави превентивни преглед у циљу раног откривања рака дојке. Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.

Мобилни мамограф чији рад организује Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, од 15. до 31. марта се налази на локацији Цариградски друм, на Калемегадану и врши прегледе за све заинтересоване жене узраста од 45 до 69 година са територије Града Београда.

Акција је организована како би на најбољи могући начин, у сусрет Националном дану који се обележава 20. марта, подсетили наше суграђанке колико је важан мамографски преглед. Такође, тог дана ћемо бројним активностима испред самог мамографа обележити наведени дан.
 

Прегледи у мобилном мамографу на Калемегдану од 15. марта

14. март 2022.

Од 15. марта, наредне две недеље, у мобилном мамографу који је постављен на Калемегдану у Београду (улица Цариградски друм), спроводиће се превентивни прегледи жена старосне доби од 45 до 69 година, које нису урадиле мамографију у претходне две године.

Прегледи се заказују на бројеве телефона 060 7171523 и 060 7171969, сваког дана од 10 до 15 часова или на адреси skrining_mamografija@batut.org.rs. Заказивање ће се обављати до попуњавања термина.

Радно време мобилног мамографа је сваког дана од 8 до 20 сати.

Прегледе у мобилном мамографу спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа.

 

20. МАРТ - НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

01. март 2022.

Карцином дојке је најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији. У просеку сваке године у Републици Србији региструје се 4237 новооболелих жена од ове врсте малигног тумора.  У последњих тринаест година и упркос варијацијама у стопама инциденције региструје се укупан (кумулативни) пораст стопа оболевања од 12,4% или нешто мало више од 1% годишње. Када говоримо о стопама умирања од рака дојке, веће варијације у регистрованим стопама морталитета нису регистроване. Региструје се укупно (кумулативно) смањење стопа умирања од 5% у посматраном временском периоду.
 
Према последњим подацима Регистра за рак, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, за 2019. годину, у Републици Србији регистровано је 4636 новооболелих и 1665 умрлих жена од рака дојке. 
 
Карцином дојке се најчешће јавља код жена после 45. године живота. Када говоримо о умирању од карцинома дојке регистроване стопе морталитета расту почев од 55. године живота и највише су у најстаријем узрасту жена, од 75 и више година. 
       
Према проценама Међународне агенције за истраживање рака, карцином дојке код жена представља најчешће малигно обољење, испред колоректалног карцинома, карцинома плућа и карцинома грлића материце. Када говоримо о водећим узроцима смрти од малигних болести код жена, карцином дојке се такође налази на првом месту, испред карцинома плућа, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома. 
 
Према последњим доступним подацима Светске здравствене организације и проценама Међународне агенције за истраживање рака, у свету је у 2020. години регистровано више од 2.260.000 новооболелих жена свих узраста од карцинома дојке и просечна стопа оболевања је износила 47,8 на 100.000, док је умрло скоро 685.000 жена и просечна стопа умирања је износила 13,6 на 100.000. Исте године је у свету живело 7,8 милиона жена којима је дијагноза карцинома дојке била постављена у последњих 5 година, због чега карцином дојке представља најучесталији карцином у свету.    У Европи је у истом периоду регистровано више од пола милиона новооболелих жена од карцинома дојке са знатно већом стопом оболевања (74,3 на 100.000) од оне регистроване глобално у свету. У истом периоду од карцинома дојке је у Европи умрло скоро 142.000 жена и стопа умирања је износила 14,8 на 100.000. Према истим изворима Србија се међу земљама Европе, када говоримо о  процењеној стандардизованој стопи инциденције од карцинома дојке, налази нешто изнад просечних вредности за Европу када је реч о оболевању, али се на основу процењених стандардизованих стопа морталитета налази на првом, односно другом месту заједно са Црном Гором када говоримо о умирању од карцинома дојке. 
 
Уколико се открије на време, лечење карцинома дојке може бити веома успешно у преко 90% случајева, због чега је главни циљ Глобалне иницијативе за карцином дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) смањење смртности од карцинома дојке за 2,5% годишње, чиме би се избегло 2,5 милиона смртних случајева узрокованих карциномом дојке на глобалном нивоу у периоду од 2020. до 2040. године. Три кључне активности за постизање овог циља су: промоција здравља за рано откривање, правовремена дијагноза и свеобухватан третман карцинома дојке. 
     
Смернице Светске здравствене организације (СЗО) имају за циљ да се здравствене службе фокусирају на рано дијагностиковање и лечење ове болести. Један од проблема са којим се суочавају И развијене здравствене службе је што се многи случајеви рака открију у узнапредовалој фази када је успешно лечење теже.
 
У Србији је донет Национални програм за скрининг рака дојке који има за циљ да  смањи моболевање и умирање од наведене локализације малигног  тумора.  Скрининг  рака дојке намењен је женама старости од 50 до 69 година и предвиђено је да се мамографски прегледи   раде свим женама наведеног узраста на две године . 

 

Мобилни мамограф од 24. фебруара у Ваљеву

23. фебруар 2022.

Од четвртка, 24. фебруара, у мобилном мамографу који је постављен у кругу Дома здравља Ваљево, спроводиће се организовани превентивни прегледи са циљем раног откривања рака дојке.

Прегледе у мобилном мамографу, у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и уз подршку Министарства здравља, спроводе Дом здравља Ваљево и Општа болница Ваљево, који ће прегледе након заказивања спроводити радним данима од 8 до 20 часова, и суботом од 8 до 14 часова.

За мамографију пријављују се жене старости од 45 до 69 година. Из ваљевског Дома здравља апелују на пацијенткиње да поштују противепидемијске мере, које се односе на ношење заштитне маске и  одржавање физичке дистанце.

 

Организовани скрининг рака дојке у домовима здравља Нови Београд, Врачар, Обреновац и Ниш од 17. фебруара

07. фебруар 2022.

У домовима здравља Нови Београд, Врачар, Обреновац и Ниш од половине фебруара спровешће се организовани скрининг рака дојке. Путем поште биће достављена позивна писма са терминима за одређени број прегледа жена са наведених општина.
 
Превентивни прегледи су део Националног програма раног откривања карционома дојке, који спроводи Министарство здравља. Преглед који обухвата мамографско снимање намењен је женама старости од 50 до 69 година и обавља се у циљу контроле здравља и превенције болести. Превентивни прегледи обављаће се од 17. фебруара 2022. године.
 
Мамографија представља рендгенски преглед за откривање промена у дојци које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа, изводи се снимањем обе дојке и за већину жена је безболна и кратко траје. У мамографији се користе мале и нешкодљиве дозе зрачења. Уколико се промене открију у раној фази, већа је шанса за излечење, а опоравак је бржи.
 

Акција прегледа у мобилном мамографу у Београду продужена до 14. новембра, сви термини су попуњени

23. октобар 2021.

У оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Министарство здравља, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, омогућили су бесплатне превентивне мамографске прегледе у Београду за жене старије од 45 година. Због великог интересовања сви термини прегледа у Београду су попуњени у рекордном року, те више неће бити доступно заказивање за прегледе у мобилном мамографу. Како би се изашло у сусрет великом броју жена које су се у претходном периоду пријавиле за прегледе, акција је продужена и мобилни мамограф у Београду, на Калемегдану, биће постављен уместо до 31. октобра до 14. новембра. До сада је прегледано више од 400 жена, док је још око 1000 жена пријављено за прегледе до краја акције.

 

„Хајде да имамо времена за преглед” – кампања поводом Месеца борбе против рака дојке

13. октобар 2021.

Током октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња на распрострањеност ове болести и подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.
 
У Србији, институти и заводи за јавно здравље у сарадњи са партнерима из цивилог и приватног сектора најављују током овог месеца промотивне активности како би се утицало на интересовање што већег броја жена за обављање превентивног прегледа.
 
У оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Министарство здравља уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, планиране су управо активности које имају за циљ популаризацију редовних превентивних прегледа. Током кампање позивају се жене старије од 45 година да воде рачуна о здрављу и обаве бесплатан преглед у мобилном мамографу. Кампања „Хајде да имамо времена за преглед” спроводи се у два града, Неготину и Београду.
 
У Неготину акција траје од 4. до 15. октобра, а преглед у мобилном мамографу може се обавити сваког радног дана и суботом од 8 до 14 часова, у кругу Здравственог центра Неготин, уз претходно заказивање на број телефона 062/8097690.
 
У Београду акција траје од 17. до 31. октобра. Заказивање мамографских прегледа у Београду обављаће се на бројеве телефона 060/7171523 и 060/7171969, сваким даном од 10 до 18 часова. Прегледе у мобилном мамографу могуће је обавити сваког дана од 8 до 20 часова на Калемегдану (Цариградски друм, улаз на Калемегдан из правца Узун Миркове улице). Акцију прегледа у мобилном мамографу подржала је Фондација принцезе Катарине у сарадњи са компанијом Л&рсqуо;Ореал Балкан. Фондација користи сваку прилику да укаже на изузетну важност превентивних прегледа за очување здравља жена и апелује на све даме да буду одговорне за своје здравље и живот.
 
У Београду ће у знак подршке током Међународног месеца борбе против рака дојке  15. и 16. октобра розе бојом бити осветљена купола Народне скупштине Републике Србије, палата Албанија, Бранков мост и мост на Ади.
 
Институти и заводи за јавно здравље са својим локалним самоуправама планирају промоцију превентивних прегледа на терену. Током овог месеца посебно се истиче сарадња са удружењима жена лечених од рака дојке, јер је њихов допринос лични и у великој мери помаже усмеравању пажње на овај јавноздравствени проблем

Услед епидемије ЦОВИД-19, ангажовања великог броја здравствених установа у ковид систему и смањеног редовног обухвата жена скрининг мамографијом у оквиру организованог скрининга дојке, позивамо медије да известе о наведеним активностима и тако помогну да порука о важности превентивних прегледа у циљу раног откривања рака дојке дође до што већег броја жена.

Малигни тумори дојке - оболевање и умирање у Републици Србији, Европи и свету - преузмите

Организовани скрининг рака дојке - преузмите

ОКТОБАР - МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

07. октобар 2021.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести и подигла свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.

Када се открије на време рак дојке је излечив у преко 90% случајева, јер су тада терапијске могућности веће и лечење ефикасније, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести широм света. Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (енг. Интернатионал Агенцy фор Ресеарцх он Цанцер - ИАРЦ), у свету је, од рака дојке, током 2020. године регистровано више од 2260000 новооболелих и скоро 685000  умрлих жена свих узраста.

У Европи је, у истој години, регистровано више од пола милиона новооболелих и скоро 142000 умрлих жена од рака дојке.

Рак дојке представља водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена у Србији. Такође, рак дојке је један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и мерен годинама изгубљеног живота, карцином дојке је на трећем месту као узрок смрти код жена старости од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

Данас постоје чврсти докази да су најважнији фактори ризика за настанак карцинома дојке поред женског пола, старије животно доба, генетска предиспозиција, дужина репродуктивног периода, број порођаја, године при рођењу првог детета, гојазност, егзогени естрогени, конзумација алкохола, пролиферативне болести дојке, карцином контралатералне дојке или ендометријума, изложеност зрачењу, физичка неактивност и утицај географског поднебља. Неке од ових фактора није могуће мењати, док је на друге могуће утицати. Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, што додатно наглашава да је поред мера примарне превенције од кључног значаја рано откривање рака дојке.

Рак дојке се код знатног броја жена у Србији открива касно. Студије су показале да је у Србији код мање од трећине жена (28,4%) дијагностикован малигни тумор који је мањи од 2 цм и локализован је на ткиву дојке. Нажалост, студије су показале да је код скоро 50% жена његова величина била преко 2 цм, са већ постојећим ближим или удаљеним метастазама, што може представљати један од разлога велике смртности жена оболелих од рака дојке у Србији. Имајући ово у виду, као једина ефикасна мера за смањење стопе умирања од ове болести је рано откривање, односно секундарна превенција.

Откривањем рака дојке у раној фази болести знатно се повећава успешност лечења. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је значајно унапредити здравствено стање и квалитет живота оболелих жена.

Институти и заводи за јавно здравље широм земље у сарадњи са представницима локалних самоуправа организују промотивне активности како би утицали на то да што већи број жена обави превентивни преглед у циљу раног откривања карцинома дојке.

Сарадњом са удружењима жена лечених од рака дојке може се у великој мери скренути пажња опште јавности на значај ове болести.
 

Извор:

Breast Cancer Awareness Month 2021 - IARC (who.int)

 

„Дај педалу раку” – превенција и рано откривање кључни код рака дојке

03. октобар 2021.

У оквиру кампање подршке женама оболелим од карцинома дојке „Дај педалу раку” седму годину за редом Женски центар „Милица” и удружења у региону ујединила су се са циљем превенције и побољшања квалитета живота пацијенткиња. Једна од основних тема овогодишњег сусрета представника удружења, на конференцији у Београду, коју је подржао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, била је унапређење целокупног клиничког пута пацијенткиње где се акценат ставља на скраћивање времена до постављања дијагнозе.
 
„Настојимо да скренемо пажњу женама на важност редовних прегледа и самопрегледа, као и здравих стилова живота и повезивања читаве заједнице како би се смањила смртност од рака дојке. Оно што директно утиче на смањење смртности је рано откривање болести, боља доступност терапија, поготово иновативних за рани и метастатски карционом дојке”, рекла је на конференцији за медије председница Женског центра „Милица” Весна Бонџић и подсетила да је рак дојке најчешћи малигни тумор код жена. Годишње се у Србији региструје око 4300 жена које оболе од те болести, а умре око 1600. „Рак дојке је излечив у више од 90 одсто случајева ако се открије и лечи на време”, рекла је Бонџић. 
 
Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, доц. др Верица Јовановић, позвала је све представнике удружења да као равноправни партнери учествују у заједничком разматрању свих потреба, посебно у току епидемије корона вируса. „Заједнички смо ту да исправимо све оно што није било задовољавајуће у претходном периоду, али и да истовремено укажемо на све оне потребе које су на локалном или територијалном нивоу биле додатно изражене. У Институту за јавно здравље Србије ради се ПЦР дијагностика свих особа које имају такве  врсте здраствених проблема, у раној дијагностици или контроли здраственог стања. Када је у питању пружање превентивне здраствене заштите, систем здраствене заштите је уз подршку Министарства здравља омогућио увођење програма од општег интереса који је обавезао све институте и заводе за јавно здравље да посебну пажњу посвете скринингу, а један од њих је и скрининг рака дојке. Тај програм је са друге стране обавезао све особе које обављају превентивне активности, запослене колеге у заводима и институтима, да са одређеним прегледима планирају здравствену заштиту, као и да размотре све предлоге које су им дала удружења. Волела бих да оваквих разговора буде више и да буду изнети конкретни предлози који представљају потребу”, рекла је др Јовановић.
 
Како је изнела др Весна Рамљак, представница удружења Еуропа Дона, у Републици Хрватској је усвојен закон о скринингу за жене старости између 50 и 59 година. „Желимо да се граница помери, јер се са овом болешћу суочава све већи број младих жена од 20 година па надаље. Радимо на томе да скрининг буде могућ и за жене између 20 и 50 година, као и да се све институције, од средњих школа па надаље укључе у едукацију”, рекла је др Рамљак, истакавши да је потребно да се схвати да се карцином не дешава после 50 година, већ да је то период када се највише јавља.
 
Кампању „Дај педалу раку” организовало је удружење Женски центар „Милица” уз институциолно покровитељство Министарства здравља и Министарства омладине и спорта и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Кампања је и ове године имала регионални карактер, па се акција поред Србије одвија и у Словенији, Хрватској и Северној Македонији. Искуства су поред удружења Женски центар „Милица” изнела и удружења Еуропа Дона у Хрватској, „Нисмо саме”, Еуропа Дона Словенија и „Борка” из Северне Македоније.
 
У оквиру овогодишње кампање подршке женама оболелим од карцинома дојке удружења у региону потписала су меморандум о сарадњи са циљем боље превенције и побољшања квалитета живота. Женски центар „Милица”, заједно са удружењима из региона, организовао је 3. октобра бициклистичку вожњу у више од 30 градова Србије, Хрватске и Словеније.
 
                                            

Мобилни мамограф у Неготину: „Хајде да имамо времена за преглед”

01. октобар 2021.

Кампања „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Министарство здравља, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у сарадњи са Здраственим центром Неготин, а уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, траје од 4. до 15. октобра у Неготину.
 
У наведеном периоду, све жене старије од 45 година могу да се пријаве за бесплатан мамографски преглед, сваког радног дана и суботом од 8 до 14 часова, уз претходно заказивање на број телефона 062 809 76 90. Прегледи се обављају у кругу Здравственог центра Неготин.
 
Кампања истиче важност времена које одвајамо за себе и најдраже, посебно када се узме у обзир убрзани темпо живота, који често не оставља простора за бригу о сопственом здрављу.
 
До сада је у кампањи „Хајде да имамо времена за преглед” у Неготину прегледано око сто жена.
 
Промоцију превентивног прегледа подржала је и Фондација принцезе Катарине, која  усмерава значајан део активности управо на борбу против карцинома дојке.
 

Мобилни мамограф у Аранђеловцу – скрининг мамографија за жене од 50 и више година

20. март 2021.

Мобилни мамограф радиће мамографију за жене које живе на територији Аранђеловца и шире, у суботу 20. марта 2021. године испред Дома здравља од 10 до 16 сати.
 
Превентивни прегледи обављају се у сарадњи са Здравственим центром Аранђеловца, локалном самоуправом и уз подршку компаније „Књаз Милош”, а биће прегледане жене које су добиле позив да дођу на скрининг.
 
Жене од 50 године живота треба превентивно, на сваке две године, да ураде мамографски преглед који је од кључног значаја за откривање рака дојке у раној фази и за упућивање жена на правовремено лечење. 
 

20. март – Национални дан борбе против рака дојке

19. март 2021.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.
 
Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ), у свету је регистровано више од 2.260.000 новооболелих жена свих узраста од рака дојке и просечна стопа оболевања је износила 47,8 на 100.000. Исте процене наводе да је у свету током 2020. године умрло скоро 685.000 жена и да је стопа умирања износила 13,6 на 100.000. 
 
У Европи је у истом периоду регистровано више од пола милиона новооболелих жена од рака дојке са готово двоструко већом стопом оболевања (74,3 на 100.000) од оне регистроване глобално у свету. У истом периоду од рака је умрло скоро 142.000 жена и стопа умирања је износила 14,8 на 100.000.
 
У Србији је рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији. У последње три године у Републици Србији укупно је регистровано мање од 13.500 новооболелих жена од ове малигне локализације. У просеку је у посматраном периоду регистровано 4500 жена са раком дојке и просечна стопа оболевања је износила 68,2 на 100.000. Србија је са регистрованим стопама заједно са већином земаља Западног Балкана у нешто нижем ризику оболевања у односу на развијене земље у Европи, али у већем ризику од умирања у односу на оболевање, што може указати на чињеницу да се жене јављају лекару у одмаклом стадијуму болести.
 
Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистрована 4561 новооболела и 1691 умрла жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 72,1 на 100.000, а стопа умирања 20,0 на 100.000 жена. У односу на просечну регистровану стопу оболевања од малигних тумора дојке у Републици Србији, виша стопа оболевања је регистрована у Војводини (78,9/100.000). Нешто виша стопа умирања од тумора дојке у односу на просечну регистровану стопу у Србији такође је регистрована у Војводини (22,8/100.000). Што се тиче умирања од малигних тумора дојке, примећује се благи пораст већ у узрасту од 45. године, али највише стопе умирања су и даље од 75 и више година живота. Високе стопе оболевања у узрастима од 65. до 74. године прате у истим узрастима и високе стопе умирања, што највероватније говори о касном јављању жена тога узраста, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима. 
 
Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције у том смислу лимитирани. Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Захваљујући програмима раног откривања и напретку у примени адекватне терапије, данас карцином дојке није више ,,фатално обољење”. У посматраном периоду више од 85% новодијагностикованих карцинома су означени као рани карциноми. Ипак, 15% жена је са узнапредовалим метастатским карциномом дојке.
 
У будућности, правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.
 
Кључне поруке за Национални дан борбе против рака дојке су:
 
 - уколико сте здрави и имате најмање 50 година живота време је за вашу прву мамографију, јавите се на преглед - скрининг рака дојке мамографијом;
 
- без обзира на ЦОВИД-19, уз придржавање епидемиолошких мера, уколико имате 50 и више година, урадите мамографију једном у две године;
 
- уколико имате осећај нелагодности, болове, исцедак из дојке или сличне субјективне тегобе, обратите се одмах лекару на преглед дојки и даље лечење;
 
 - уколико у вашој породичној историји има жена које су боловале од рака дојке, посетите лекара гинеколога или лекара опште праксе већ са 30 година живота и  обавите превентивни преглед дојки;
 
- уколико се лечите од карцинома дојке, вакцинишите се против ЦОВИД-19. Вакцинација против ЦОВИД-19 је потребна и чуваће ваш организам од компликација у евентуалној инфекцији новим корона вирусом;
 
- не заборавите да држите физичку дистанцу, носите личну заштитну опрему (маске посебно у затвореном простору) и спроводите хигијену простора у коме боравите и хигијену руку.
 


 

Национални Дан борбе против рака дојке – 20. март

20. март 2019.

 
Међу значајним датумима Календара јавног здравља је 20. март -  национални Дан борбе против рака дојке, чијим се обележавањем подстиче још већа пажња јавности на распострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању.
 
Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. И у Србији је рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији.
 
Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (IARC), када је у питању ризик оболевања од рака дојке, Србија се налази заједно са већином земаља западног Балкана у средини наведене лествице. У Србији постоји нешто нижи ризик оболевања од рака дојке. Међутим, када је у питању умирање од рака дојке, процене Међународне агенције за истраживање рака из 2018. године показују да су жене у Србији, одмах после жена у Црној Гори, под високим ризиком умирања од рака дојке у односу на друге особе женског пола у Европи.
 
Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др  Милан  Јовановић Батут”,  у  Републици Србији је регистровано је 4304 новооболелих и 1693 умрлих жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 65,0 на 100.000, а стопа умирања 20,2 на 100.000 жена.
 
У односу на просечну регистровану стопу оболевања од малигних тумора дојке у Републици Србији, виша стопа оболевања је регистрована у Војводини (85,6/100.000).
 
Такође, нешто виша стопа умирања од тумора дојке је регистрована такође у Војводини (21,2,3/100.000) у односу на просечну регистровану стопу у Србији. Истовремено, када говоримо о стопама умирања, у осам округа су регистроване више стопе од просечне забележене у Републици Србији. Највише стопе су регистроване у Јужнобачком округу (23,1/100.000), али и у Граду Београду (22,6/100.000).
 
Што се тиче умирања од малигних тумора дојке, примећује се благи пораст већ у узрасту од 45. године, али највише стопе умирања су и даље у узрастима од 60. до 69. године живота.
 
Високе стопе оболевања у узрастима од 60. до 69. године прате у истим узрастима и високе стопе умирања, што највероватније говори о касном јављању жена тог узраста, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције у том смислу лимитирани.
 
Имајући ту врсту ограничења у виду, као доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција или скрининг рака дојке. Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства Европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.
 
Према критеријумима Националног програма за рано откривање карцинома дојке, укупна циљна популација жена у организованом скринингу карцинома дојке у 2018. години у 35 општина у којима се спроводио организовани скрининг радом стационарних мамографа, износила је 311.718 жена старости од 50 до 69 година, а за циклус од две године циљна популација износи око 630.000 жена.
 
Само у оквиру организованог скрининга рака дојке у 2018. години урађено је око 36.728 скрининг прегледа мамографијом, а у циљу раног откривања рака дојке.
 
I циклус организованог скрининга рака дојке спроведен је током 2013/2014. године. У првом циклусу је прегледано 78.576 жена и откривено је 290 карцинома. У организованом скринингу је учествовало 19 општина, као и два мобилна мамографа.
 
II циклус организованог скрининга рака дојке спроведен је током 2015/2016. године. У другом циклусу је прегледано 99.953 жене и откривено је 287 карцинома. У организованом скринингу је учествовало 35 општина, као и два мобилна мамографа.
 
III циклус организованог скрининга рака дојке спроводен је током 2017/2018. године. У трећем циклусу је прегледано укупно 93.506 жена и откривено је 346 карцинома. У организованом скринингу је учествовало 35 општина, мобилни мамограф Клиничког центра Ниш, као и мобилни мамограф у власништву Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић” у акцији коју је организовало Министарство здравља, РТС и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” под називом „Рак је излечив”.
 
Од почетка спровођења организованог скрининга рака дојке до сада овим програмом и прегледом потпуно здравих жена, које нису имале симптоме и знаке оболевања, откривен је карцином дојке и патохистолошки потврђен код 839 жена.
Институти и заводи за јавно здравље широм земље у сарадњи са представницима домова здравља, али и локалних самоуправа организују промотивне активности како би утицали на то да што већи број жена обави превентивни преглед у циљу раног откривања рака дојке.
 
Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.
 
 
 

Прегледи у мобилном мамографу

19. октобар 2018.

Све суграђанке које су заинтересоване за превентивне прегледе - мамографију, током акције у оквиру националне кампање Министарства здравља и РТС-а  - "Рак је излечив", моћи ће то да учине уз обавезно заказивање радним даном (од 8 до 14 часова) путем телефона:

011/2684-052 и 011/2062-733,

Канцеларија за скрининг, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Тим стручњака ће у наредних месец дана бити на располагању у мобилном мамографу у Абердаревој улици испред зграде Радио-телевизије Србије, од 10 до 18 часова сваког дана, осим недељом.

Мамографски преглед је предвиђен за жене узраста од 50 до 69 година и препорука је да се обави једном у две године.

Овај вид прегледа могу обавити и жене млађе од препоручене животне доби, уколико имају тегобе или имају позитивну породичну анамнезу.

 

Креативни конкурс за најбољи слоган и постер у циљу подизања свести о раном откривању рака дојке

26. септембар 2018.

Пројекат Унапређење националног програма за рано откривање рака дојке у Републици Србији отворио је креативни конкурс за најбољи слоган и постер у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије и Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. Креативни конкурс спроводе Јапанска агенција за међународну сарадњу, Министарство здравља Републике Србије и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Конкурс је подељен у две категорије:

•за ученике VIII разреда, средњошколце и студенте, и
•за одрасле особе старије од 18 година.

Тема је подизање свести о важности скрининга и раног откривања ове  болести. Грађани ће креативне предлоге моћи да пошаљу до 20. октобра 2018. на следеће мејл адресе, у зависности од категорије за коју аплицирају:

konkurs.poster@gmail.com  (за постер) и slogan.konkurs@gmail.com (за слоган).
 

Конкурс ће бити отворен за све, без обзира на занимање. Додатне информације се налазе на Facebook страни “Pink Ribbon Serbia”.У Јапану сваког октобра Јапанско удружење за борбу против рака организује догађај под именом Pink Ribbon Festival (Фестивал розе траке), што је једна од активности за промоцију раног откривања рака дојке. Овај догађај се одржава од 2003. године и до сада броји 18 дешавања. Јапанско удружење за борбу против рака прикупило је преко 700 предлога постера и 15.000 слогана само прошле године.

Ово дешавање састоји се од три догађаја: трибине, јавне шетње и креативног такмичења. Јапанско удружење за борбу против рака ради на подизању нивоа свести о овој болести, на мотивисању становништва за одлазак на скрининге и пружа подршку пацијентима.

Стопа преживљавања жена оболелих од рака дојке у Јапану је 10 година, али уколико се рак открије у раној фази око 90% жена може да се излечи. Међутим, уколико се открије касно, стопа преживљавања спушта се на 15%. За рано откривање рака дојке кључни су редовни мамографски прегледи. Уз подизање свести јавности може се повећати број жена у Србији код којих се карцином открива у раној фази, уколико су прошле мамографски преглед. Овај пројекат организује Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије и уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, с циљем да побољша постојећи Национални програм за рано откривање рака дојке.

  

Национални дан борбе против рака дојке – 20. март

19. март 2018.

 
Међу значајним датумима Календара јавног здравља је 20. март - Национални дан борбе против рака дојке чијим обележавањем се скреће пажња јавности на распострањеност те болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у њеном раном откривању.
 
Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. И у Србији је рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији.

Према проценама Глобокана, када је у питању ризик оболевања од рака дојке, Србија се налази заједно са већином земаља западног Балкана (Словенија, Хрватска, Црна Гора) у средини, односно са нешто нижим ризиком оболевања од рака дојке у Европи. Међутим, када је у питању умирање од рака дојке процене Глобокана су да су жене у Србији, одмах после жена у Македонији, под високим ризиком умирања од рака дојке у односу на друге особе женског пола у Европи.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано 3700 оболелих и око 1600 умрлих жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 54,3 на 100.000, а стопа умирања 19,7 на 100.000 жена.

У односу на просечну регистровану стопу оболевања од малигних тумора дојке у Републици Србији, нешто виша стопа је регистрована у Војводини (64,3/100.000) у односу на централну Србију, где је регистрована стопа износила 53,6/100.000 жена.

Као и у случају оболевања, у Војводини је такође регистрована виша стопа умирања од малигних тумора дојке (20,7/100.000) како у односу на просечну регистровану стопу у Републици Србији, тако и у односу на стопу умирања у централној Србији (19,3/100.000). Према истим подацима, у 13 округа су регистроване више стопе оболевања од просечне стопе у Републици Србији. Скоро двоструко више стопе од просечне регистроване у Републици Србији су забележене у Пиротском (93,0/100.000) и Расинском округу (81,4/100.000). Исте године троструко ниже стопе оболевања су регистроване у Пчињском округу (16,4/100.000).

Када говоримо о стопама умирања, у 10 округа су регистроване више стопе од просечне забележене у Републици Србији. Највише стопе су регистроване у граду Београду (23,8/100.000), Западнобачком (23,6/100.000) и Севернобанатском округу (23,1/100.000). Као и у случају оболевања, двоструко ниже стопе умирања у односу на просечну регистроване су у Златиборском (11,1/100.000) и Пчињском округу (11,7/100.000).

Што се тиче умирања од малигних тумора дојке примећује се благи пораст већ у узрасту од 45. године, али највише стопе умирања су и даље у узрастима од 60. до 69. године живота.

Високе стопе оболевања у узрастима од 60. до 69. године прате у истим узрастима и високе стопе умирања, што највероватније говори о касном јављању жена тог узраста, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције, у том смислу, лимитирани.
Имајући ту врсту ограничења у виду, као једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција. Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

Према критеријумима Националног програма за рано откривање карцинома дојке, укупна циљна популација жена у организованом скринингу карцинома дојке у 2017. години у 35 општина у којима се спроводио организовани скрининг радом стационарних мамографа, износила је 311.718 жена старости од 50 до 69 година, а за циклус од две године циљна популација износи око 630.000 жена.

Само у оквиру организованог скрининга рака дојке у 2017. години урађено је око 45.000 скрининг прегледа мамографијом, а у циљу раног откривања рака дојке.

I циклус организованог скрининга рака дојке спроведен је током 2013/2014. године. У првом циклусу је прегледано 78.576 жена и откривено је 290 карцинома. У организованом скринингу је учествовало 19 општина, као и 2 мобилна мамографа.

II циклус организованог скрининга рака дојке спроведен је током 2015/2016, године. У другом циклусу је прегледано 99.953 жене и откривено је 287 карцинома. У организованом скринингу је учествовало 35 општина, као и 2 мобилна мамографа.

III циклус скрининга је у току и спроводи се током 2017/2018. године. У првој години трећег циклуса је прегледано укупно 47.470 жена и откривено је 199 карцинома. У организованом скринингу је учествовало 35 општина и мобилни мамограф Клиничког центра Ниш. У току је акција рада мобилног мамографа уз подршку РТС-а у оквиру кампање „Рак је излечив”.
Од почетка спровођења организованог скрининга рака дојке до сада овим програмом и прегледом потпуно здравих жена, које нису имале симптоме и знаке оболевања, откривен је  карцином дојке код 776 жена.

Институти и заводи за јавно здравље широм земље у сарадњи са представницима локалних самоуправа организују промотивне активности како би утицали на то да што већи број жена обави превентивни преглед у циљу раног откривања рака дојке. Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.
 
 
                                  
 
 

 

КАМПАЊА РТС СЕРВИСА УЗ ПОДРШКУ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА

10. март 2018.

 
БЕСПЛАТНА МАМОГРАФИЈА У РТС-у
 
РТС, Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, уз учешће здравствених установа из Београда (Домови здравља, Институт за онкологију и радиологију Србије, Клиничко болнички центри „Др Драгиша Мишовић“, „Звездара“, „Земун“, „Бежанијска Коса“) су омогућили женама у Београду бесплатну превентивну - скрининг мамографију коју ће, уз претходно заказивање телефоном, моћи да остваре од сутра до 20. Марта 2018., у мобилној амбуланти испред зграде РТС-а у Абердаревој улици.
 
Превентивни скрининг дојки препоручује се женама које имају 50 година и више,  а овај вид прегледа могу обавити и жене млађе од препоручене животне доби, уколико имају неке симтоматичне тегобе или је неко у њиховој породици боловао од сличног или истог обољења.
 
Све даме које су заинтересоване за бесплатну скрининг мамографију коју је омогућио тим кампање РТС-а „Рак је излечив“, могу да искористе ову могућност од 8. до 20. марта- уз обавезно претходно заказивање путем телефона:
 
 

011/ 2684 052 или 011/ 2062 733 (8- 14 часова)
Телефон је отворен за заказивање и суботом и недељом од 8 до 14 сати

(Канцеларија за скрининг рака)

 

Канцеларија за скрининг рака,
Институт за јавно здравље Србије "др Милан Јовановић Батут"
 
Проверите своје здравље !

 

Радно време/ термини током којих ће на располагању бити тим стручњака у мобилном  мамографу у Абредаревој улици, испред зграде Радио-телевизије Србије (од 8- 20. марта 2018.) :
 
 
радним данима 13.00- 19.00,  а викендом 09.00- 19.00.
 
 
Рак погађа свакога од нас, на различите начине. И зато свако може нешто да уради како бисмо променили упозоравајућу статистику: од напуштања лоших животних навика, стварања здраве средине у школи, на послу, окружењу, редовнијих прегледа, побољшања услова за откривање и лечење малигних болести.

Национална кампања РТС-а „Рак је излечив“ која се спроводи уз подршку Министарства здравља Србије је интергрисана, свеобухватна кампања која ће трајати годину дана.

Циљеви кампање су информисање и едукација грађана Србије о значају превенције, правовремена дијагностика и упућивање на лечење.  Кампања подразумева редовно извештавање у емисијама РТС- а, превентивне прегледе, едукацију као и хуманитарне акције.

У наредним данима у оквиру кампање лекари и радиолошки техничари београдских здравствених установа,  биће укључени у ову акцију.

Време је да сви заједно нешто променимо и урадимо, последњи је тренутак да се сви заједно ујединимо и победимо рак!, наводи РТС медијски сервис Србије.

 

 

ПОДРШКА ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ЖЕНСКОМ ЦЕНТРУ „МИЛИЦА“ У ОБЕЛЕЖАВАЊУ ОКТОБРА - МЕЂУНАРОДНОГ МЕСЕЦА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

05. октобар 2017.

Женски центар „Милица“ из Врњачке бање организовао је обележавање октобра међународног месеца борбе против рака дојке у Београду 01.10.2017. године, на Теразијама,  већ традиционалним караваном „Дај педалу раку“ придруживањем бициклистичкој манифестацији ГранФондо која је организована уз подршку Министарства омладине и спорта, Министарства здравља и Бициклистичког Савеза Србије. Институт за јавно здравље Србије је дао подршку овој акцији поред удружења Будимо заједно, Европа Донна, Институт за онкологију и радиологију Србије, Српског форума против рака дојке. У 7 градова у Републици Србији караван “Дај педалу раку” истако је заставу - знак борбе против рака дојке.
 

 

 

ОКТОБАР МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

02. октобар 2017.
РАК ДОЈКЕ-ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОДАЦИ

 

У односу на просечну регистровану стопу инциденције од малигних тумора дојке у 2014. години у Републици Србији (54,3 на 100.000), нешто виша стопа је регистрована у Војводини (64,3/100.000) у односу на централну Србију, где је регистрована стопа износила 53,6/100.000 жена. Стандардизована стопа морталитета је у истој години износила 19,7 на 100.000 жена. Наведени подаци су непубликовани подаци добијени за целокупну територију Републике Србије.

Током 2014. године забележен је пораст узрасно-специфичних стопа оболевања жена од 40. године живота, а највише стопе инциденције су забележене у најстаријим узрастима од 60. до 74. године живота.

Када говоримо о умирању од малигних тумора дојке примећује се благи пораст већ у узрасту од 45. године, али највише стопе морталитета су у узрастима од 60. до 69. године живота.

Нажалост, високе стопе инциденције у узрастима од 60. до 69. године (209,5/100.000) прате у истим узрастима и високе стопе морталитета (85,1/100.000), што највероватније говори о касном јављању жена овог узраста на превентивне прегледе, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Када говоримо о оболевању од рака дојке, према проценама Глобоцана из 2012. године, Србија се налази заједно са већином земаља некадашњег западног Балкана (Словенија, Хрватска, Црна Гора) у средини, односно са нешто нижим ризиком оболевања од рака дојке у Европи.

Међутим, када говоримо о умирању од рака дојке процене Глобоцана су да су жене у Србији, одмах после жена у Македонији,  под високим ризиком умирања од рака дојке у односу на друге особе женског пола у Европи.
 

ПРЕДУЗЕТЕ МЕРЕ У СИСТЕМУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ОД 2012. ГОДИНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
 

Постепено се уводио програм организованог скрининга рака дојке. Скрининг метода је мамографија. Циљна популација су жене узраста 50-69 година.

На територији Републике Србије у овом моменту организовани скрининг рака дојке се спроводи на територији 36 општина (на којима преко 600.000 жена циљне попуалције).
 

ПОРУКА ЗА СВЕ ГРАЂАНКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Овом приликом подсећамо да је октобар месец међународни месец борбе против рака дојке, нека у нашој земљи и ове године октобар месец буде посвећен унапређењу раног откривања рака дојке. Уколико нисте у предходне 2 године урадили мамографију, а имате између 50 и 69 година подсећамо Вас да то учините.
 

Обележавање 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке, сарадња "Будимо заједно" и Канцеларије за скрининг рака”

18. март 2017.

Поводом обележавања 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке, у суботу 18. марта 2017. године, Канцеларија за скрининг рака пружила је подршку Удружењу жена оболелих и лечених од рака дојке „Будимо заједно“, које је организовало промотивну кампању у Тржном центру „Delta city“ уз поруку „Нађи време не губи живот“.

 

Циљ акције био је едуковање јавности и ширење информација о значају редовних превентивних прегледа у циљу  раног откривања рака дојке. Жеља удружења је да овом кампањом утиче на све жене, да воде рачуна о свом здрављу и да редовно иду на превентивне прегледе.

 

Гости Удружења били су др Љиљана Лазић, специјалиста социјалне медицине и специјалиста менаџмента у здравству, Др Оливера Ћирковић, спец. педијатрије, гешталт психотерапеут, др Нада Мацура, потпарол Хитне помоћи, прим. др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, представници Канцеларије за скрининг рака, као и бројни пријатељи удружења.

 

 

 

ЦанЦон Финал цонференце ат тхе Малта Хилтон хотел ин Малта 14 - 15.2.2017

06. март 2017.

 

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представљао је Канцеларију за скрининг рака у овим пројектним активностима, и  учествовао  на завршној конференцији CanCon пројекта  -  "CanCon Finalconference at the Malta Hilton hotel in Malta 14 - 15.2.2017“.

Преко 200 експерата из целе Европе и Малте је учествовало у овој завршној CanCon  конференцији 14-15 фебруара 2017. Три године CanCon заједничког деловања је резултирало разним препорукама за побољшање контроле рака и на конференцији на Малти дискусија је била концентрисана на  резултате.
 
Европски водич за побољшање квалитета  контроле рака је представљен на конференцији. 25 земаља и 126 организација је сарађивало у изради овог водича за побољшање контроле рака у Европи. Водич ће обезбедити кључни стратешки алат за владе и креаторе политика. Водич  прати пет практичних политика, које се баве специфичним темама контроле рака.

Конференција CanCon је била део Малтешког председавања  Већем Европске уније.

 

WП 9 - Састанак Радне групе Цанцон пројекта за скрининг рака у Хелсинкију од 1. децембра 2016. до 2. децембра 2016. године

08. децембар 2016.

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представник Канцеларије за скрининг рака у овим пројектним активностима, учествовао је на састанку WP 9 Working Group - Meeting CANCON Work Package 9 Cancer Screening - Kick-out meeting in Helsinki on the 1-2 December 2016, in Hilton Hotel Kalastajatorppa, Helsinki.
 


 

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака широм ЕУ у односу на фазу имплементације и трајање програма. На састанку су излагали о препрекама и решењима у организованом скринингу рака дојке, скринингу рака грлића материце и о колоректалном карциному у својим земљама  представници из Финске, Шведске, Уједињеног Краљевства, Француске, Норвешке, Пољске, Шпаније и Бугарске. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.
 

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено економским перспективама, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Једна од тема била је потенцијално увођење нових скрининг програма.

Др сци. Урош Ракић био је модератор: Session 4 "Implementation, conclusions and further actions based on CanCon recommendations." Излагао је на тему: "Barriers in implementing Cancon recommendations in EU Member States and how try to overcome them". 

„НАЂИ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ И МЕНЕ“

15. октобар 2016.

Поводом обележавања Октобра - међународног месеца борбе против рака дојке, у суботу 15. октобра 2016. године, Канцеларија за скрининг рака пружила је подршку Удружењу жена оболелих и лечених од рака дојке „Будимо заједно“, које је организовало акцију у заједници у ТЦ „Ушће“ уз поруку „Нађи време за себе и мене“.

Циљ акције био је едуковање јавности и ширење информација о значају превенције и раног откривања рака дојке код жена и девојака и значају одазива на организовани скрининг. Посебан осврт је дат факторима ризика за настанак рака дојке на које се може утицати - физичка активност, правилна исхрана и гојазност као и значају психолошке подршке.

Гости Удружења, на акцији у ТЦ „Ушће“, били су др Љиљана Лазић, специјалиста социјалне медицине и специјалиста менаџмента у здравству, Др Оливера Ћирковић, спец. педијатрије, гешталт психотерапеут, ординација БЕОМЕД, др Нада Мацура потпарол Хитне помоћи, представници Канцеларије за скрининг рака, као и бројне познате личности. 

ЦАНЦОН СТАКЕХОЛДЕР ФОРУМ – “Промотинг qуалитy ин цанцер цонтрол: дифферент дименсионс, цомпеллинг цхалленгес”, Роме, 15-16 Септембер 2016.

10. октобар 2016.

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представник Канцеларије за скрининг рака у овим пројектним активностима, учествовао је на састанку CANCON STAKEHOLDER FORUM -  "Promoting quality in cancer control: different dimensions, compelling challenges" and "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control",  Rome, 15-16 September 2016. Састанак је организован у италијанском министарству здравља, Lungotevere Ripa 1, 00153 Rome, Italy.

Конференција је одржана у партнерству CanCon радних група, италијанског Министарства здравља, Европске коалиције оболелих од рака (ECPC), и Удружења Европске Лиге за рак (ECL).

Састанак је укључио теме које се односе на тренутни статус скрининг програма широм ЕУ у односу на фазу имплементације и времена рада програма. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга. Посебан фокус је дат  евалуацији програма и истраживањима, као и примени нових технологија, и доступности нових лекова. Теме су укључивале перфомансе и ефикасност, здравствено-економске перспективе, користи и штету у односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака широм ЕУ у односу на фазу имплементације и трајање програма. Циљ обе конференције је да створи политички дијалог о томе како стручњаци могу да сарађују широм Европе у настојању да се смање неједнакости у лечењу рака, и то у политикама превенције, приступу иновацијама, и приступу програмима рехабилитације. Крајњи циљ је да се подигне опстанак оболелих од рака и смањује смртност од рака уз побољшање квалитета живота пацијената оболелих од рака и преживелих широм Европе. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.

Другог дана конференција "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control” ("Италија и ЕУ: политика Дијалози у контроли рака") окупила је чланове Европског и Италијанског парламента и ЕУ експерата.  Разговарало се  о имплементацији и процени политике и бриге о оболелима од рака.

Први део конференције био је округли сто у организацији чланова Европског парламента за борбу против рака (MAC). Фокус је био на две критичне тачке: превенција и иновације као два важна пута за успешну контролу рака.

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма рака, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено-економске перспективе, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Спровођење препорука CanCon пројекта у земљама чланицама ЕУ и шире ће бити следећи корак за успешну заједничку акцију.

 

 

ОКТОБАР, МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

30. септембар 2016.

Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.

То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 хиљада жена оболелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године.

Према званичним подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у 2013. години, у Републици Србији је регистровано 3594 новооткривених случајева карцинома дојке, док је 1647 жена изгубило битку са овом болешћу. Доступна стручна литература показује да када се карцином дојке открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. Међутим, због касног откривања болести смртност од карцинома дојке још увек је веома висока.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

С обзиром да узроци рака дојке нису у потпуности разјашњени, рано откривање ове болести представља вид секундарне превенције карцинома дојке. Како би се довело до смањења смртности ове болести и рак дојке дијагностиковао у што ранијој фази, као и унапредио квалитет живота оболелих жена, Светска здравствена организација промовише националне програме за контролу карцинома дојке.

Пратећи препоруке Светске здравствене организације и Европских земаља са искуствима из спровођења популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру месецу 2012. године започело спровођење програма организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

Организовани скрининг рака дојке подразумева позивање и преглед мамографијом (радиографско снимање) жена циљне популације од 50 до 69 година једном на сваке две године. Када се рак дојке открије у раној фази болести, применом адекватне терапије и континуираним лечењем се може спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена. Један од циљева спровођења организованог скрининга рака дојке је и унапређење свести жена о значају раног откривања карцинома дојке и редовних скрининг прегледа, као и јачање капацитета здравствених установа за спровођење скрининга рака дојке.

Организовани скрининг рака дојке се континуирано спроводи у укупно 35 општина на територији Републике Србије, у којима се мамографско снимање обавља у здравственим установама, а додатно у 21 општини, у којима се снимање врши мобилним  мамографом. Тренутно је у току спровођење другог циклуса организованог скрининга карцинома дојке на територији Републике Србије.

Од почетка спровођења програма организованог скрининга рака, позвано је на преглед око 355.000 жена животне доби од 50 до 69 година, а одазив на мамографију је био око 15% у односу на целокупну циљну популацију, на територијама општина где се овакав програм спроводи.

На територији осталих општина где се програм не спроводи у облику организованог скрининга рака дојке, односно где се жене не позивају лично, постоје такође могућности обављања превентивног прегледа дојки жена. Превентивни прегледи се у том случају обављају код гинеколога и лекара опште медицине, када лекар прегледа жену и ако је животне доби од 50 до 65 година живота упути је на мамографију, али ако се ради о женама које су млађе од 50 година, лекар приликом прегледа процењује да ли ће жена бити упућена на мамографију или на ултразвучни преглед дојки, или ће обавити само палпаторни преглед дојки који је у датом моменту довољан. Жене које у својој породичној анамнези имају блиске рођаке са оперисаним раком дојке (мајка, сестра) на ове прегледе се јављају без икаквих позива, редовно и чешће него једанпут у периоду од две године. 

У овом месецу апелујемо на жене да, уколико припадају животној доби од 50 до 69 година, посете свог гинеколога или лекара опште праксе и обаве превентивни преглед дојке. Овакву праксу треба поновити једном у периоду од две године.

Циљна популација током активности у Октобру су и здравствени радници различитог профила, пре свега гинеколози и лекари опште праксе чија је улога у овом Месецу борбе против рака дојке да информишу пацијенткиње да је преглед на рано откривање рака дојке потребан, пожељан и доступан, као и која врста прегледа се саветује зависно од година живота и наследних генетских фактора.

 

 

На Ади Циганлији одржана је 27. марта, трећа по реду, „Розе трка - Белла”. Циљ „Розе трке” је подизање свести јавности о значају превенције рака дојке

27. март 2016.

Поводом Националног дана борбе против рака дојке, на Ади Циганлији одржана је 27. марта, трећа по реду, „Розе трка - Bella. Циљ „Розе трке” је подизање свести јавности о значају превенције рака дојке.

Градоначелник Београда Синиша Мали учествовао је данас у Розе трци око Савског језера, која је одржана поводом Националног дана борбе против рака дојке. Догађају је присуствовао и учествовао министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Pink Run је рекреативна спортска манифестација која се одржава широм света као подршка оболелим женама од којих, само у Србији, годишње умире 1.600. На трци или шетњи, која  се одвијала на кружној стази око Савског језера, су учествовали сви они који  на тај начин пружају подршку и помоћ нашим мајкама, сестрама, ћеркама или пријатељицама оболелим од карцинома дојке.Покровитељи трке били су Канцеларија за скрининг рака и ЈП „Ада Циганлија”, а организатори Фондација „Наталис” и Спортски савез Раковице.
 


 

На Ади Циганлији у недељу 27.03.2016. године у 12х Розе трка

26. март 2016.

Поводом Националног дана борбе против рака дојке, на Ади Циганлији ће се у недељу, 27. марта, у 12 часова одржати, трећа по реду, „Розе трка - Белла”. Старт и циљ трке су код ресторана „Језеро”, где ће од 10.30 до 11.50 часова бити и пријављивање учесника. Циљ „Розе трке” је подизање свести јавности о значају превенције рака дојке.
 
Pink Run је рекреативна спортска манифестација која се одржава широм света као подршка оболелим женама од којих, само у Србији, годишње умире 1.600. На трци или шетњи, која ће се одвијати на кружној стази око Савског језера, могу учествовати сви они који на тај начин желе да пруже подршку и помоћ нашим мајкама, сестрама, ћеркама или пријатељицама оболелим од карцинома дојке.

Трка је хуманитарног карактера и прикупљена новчана средства ће бити усмерена за финансирање програма едукације Удружења жена оболелих и лечених од карцинома дојке „Будимо заједно”. За све учеснике трке организатор је обезбедио мајице, воду и вредне поклоне.
 
Покровитељи трке су Канцеларија за рани скрининг рака дојке и ЈП „Ада Циганлија”, а организатори Фондација „Наталис” и Спортски савез Раковице.


http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1746792

 

Мобилни мамограф у организованом скринингу рака дојке у општини Мали Зворник

25. март 2016.

Рад мобилног мамографа на територији мачванског округа се наставља, радом на територији општине Мали Зворник. Дом здравља Мали Зворник у сарадњи са управом општине Мали Зворник,  активно учествује у планирању и спровођењу Програма организованог скрининга рака дојке. У оквиру поцетка рада мобилног мамографа и спровођења организованог скрининга карцинома дојке представници Канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ су посетили општину Мали Зворник.


 
Састанку одржаном у Дому здравља су учествовали: Др Драган Бојић директор Дома здравља Мали Зворник, Прим Др Верица Јовановић Шеф Канцеларије за скрининг рака, Др Радољупка Радосављевић координатор за скриниг рака дојке, Прим Др Милијана Поповић директор ЗЗЈЗ Шабац, Прим Др Милан Стојановић помоћник директора Институт за медицину рада, Др Оливера Стојановић координатор за скрининг рака дојке  ЗЗЈЗ Шабац
 
Председник општине Мали Зворник, инг. Зоран Јевтић одржао је, такође, састанак поводом договора око заједничких активности на мобилизацији локалне заједнице, грађана Малог Зворника и подршци коју ће општина Мали Зворник пружати континуирано Дому здравља Мали Зворник током рада мобилног мамографа.
 

Мобилни мамограф ће у оквиру Програма Министарства радити бесплатно за све грађане општине Мали Зворник,  у периоду од 24. марта 2016. године до 27. априла 2016. године.
 
Више информација о сарадњи институција на територији Мачванског округа и општине Мали Зворник током рада мобилног мамографа можете погледати овде


http://www.malizvornik.rs/index.php/756-apel-preventivni-pregledi

http://www.malizvornik.rs/index.php/751-podrska-akciji-mobilnog-mamografa

http://www.malizvornik.rs/index.php/750-mobilni-mamograf


 

Прилог ТВ ПРВА - Рак Дојке

24. март 2016.

 

 

 


 

 

 

 

Превентивни прегледи дојки за Београђанке у још пет домова здравља

23. март 2016.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је данас да су превентивни прегледи дојки за жене у три дома здравља у Београду имали велики одзив Београђанки, те да ће се у недел?у, 27. марта, организовати прегледи у још пет домова здравља. Прегледи су организовани у оквиру обележавања Националног дана борбе против рака дојке.
 
- Прегледе је у току једног дана обавило укупно 315 жена, и то без упута и чекања. С обзиром на то да смо наишли на одличан одзив, сада идемо корак даље и овог викенда организујемо бесплатне прегледе у још пет домова здравља, и то на општинама Звездара, Чукарица, Раковица, Обреновац и Земун - рекао је градоначелник и најавио да ће у недељу трчати Розе трку око Савског језера, како би на тај начин дао подршку женама које су оболеле од рака.
 
Градоначелник је рекао и да Град Београд води одговорну здравствену политику, и да овакве акције не захтевају додатна новчана средства, већ само добру вољу и организацију.
 
- Ове акције су део континуиране кампање коју спроводимо, а која подразумева важност превенције. Статистика је поражавајућа и зато апелујемо на наше суграђанке да се на време прегледају. Важно је да буду одговорне према себи, баш као што се ми трудимо да будемо одговорни према њима - истакао је Мали.
 
У недељу, 27. марта, Београђанке ће моћи да обаве превентивне прегледе од 8 до 18 часова у домовима здравл?а на општинама Звездара, Чукарица, Раковица, Обреновац и Земун, и то без упута и чекања.
 
Претходно су, у оквиру обележавања Националног дана борбе против карцинома дојке, организовани превентивни прегледи дојке за жене у три дома здравља у Београду: „Лазаревац”, „Нови Београд” и „Савски венац”. У ДЗ „Лазаревац” прегледе је обавило 138 жена, у ДЗ „Нови Београд” 107 жена, а у ДЗ „Савски венац” 70 жена.
 
Статистички подаци показују да годишње 4.000 жена оболи од карцинома дојке, а да 1.600 њих умре. Уколико се карцином дијагностикује у раној фази и након тога лечи, проценат излечења је 97 одсто.
 

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1746034

 

 

20. марта – Национални дан борбе против рака дојке

20. март 2016.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ - Канцеларија за скрининг рака у недељу, 20. марта 2016. године од 12.00 до 14.00 часова, на платоу Цветни трг у Београду организовала је промотивну акцију поводом обележавања 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке. 

 

 

У промотивној акцији учествовали су и представници Градског завода за јавно здравље Београд, Комитета за међународну сарадњу студената медицине (IFMSA Serbia), Дома здравља Врачар, као и београдских домова здравља на чијој територији се спроводи организовани скрининг рака дојке (Дом здравља Лазаревац, Дом здравља Палилула, Дом здравља Стари град, Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Земун, Дом здравља Обреновац, Дом здравља Раковица и Дом здравља Звездара).

 

 

У оквиру акције на платоу Цветни трг у Београду, у недељу 20. марта 2016.године, од 12.00 до 14.00 часова, подељен је здравствено - васпитни материјал, а суграђани и суграђанке могле су да добију све информације о важности превентивних прегледа у раном откривању рака дојке.

 

 

Више слика можете погледати у галерији...

 

Прилог ТВ ХАППY:

 

 

 

Прилог ТВ Б92:

 

 

 

 

Народна скупштина Републике Србије се прикључила обележавању 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке

20. март 2016.

Народна скупштина Републике Србије се прикључила  обележавању 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке и ружичастим светлима у куполи здања Дома Народне скупштине (Трг Николе Пашића 13) подржала ову иницијативу за унапређење превенције и рано откривање рака дојке.

 

 

Град Београд и домови здравља у кампањи против рака дојке

19. март 2016.

Град Београд заједно са домовима здравља, чији је оснивач, спроводи континуирану кампању борбе против рака дојке, како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, изјавила је за Беоинфо помоћница градоначелника и председница Савета за родну равноправност Града Београда Ирена Вујовић.

- У Србији се годишње дијагностикује више од 4.000 новооболелих, а умре око 1.600 жена. Међутим, када се открије у раној фази, рак дојке је излечив и зато је потребно да што већи број жена иде на редовне превентивне прегледе. Београђанке ће имати прилику да без упута и чекања обаве превентивне прегледе дојке у недељу, 20. марта у домовима здравља „Савски венац”, „Нови Београд” и „Лазаревац”. Ако се болест открије у почетној фази, лечење је успешније, смањује се степен инвалидитета и смртности и омогућава брже враћање пређашњем начину животу - истакла је она и позвала суграђанке да издвоје мало времена и дођу у недељу у ова три дома здравља како би обавиле превентивни преглед.

Према њеним речима, значај ових прегледа је велики, раним откривањем излечење је могуће у највећем броју случајева, док је лечење у поодмаклој фази дуготрајније и неизвесније.

- Ова акција се наставља и биће укључени сви домови здравља, како би превентивним прегледима био обухваћен што већи број жена, најмање 75 процената циљне популације, првенствено од 50 до 69 година - објаснила је она.
У октобарској недељи борбе против рака дојке, овакву акцију већ су реализовали домови здравља у Раковици, на Звездари, у Земуну и Младеновцу. Тада је прегледано 457 жена, од чега је урађено 186 мамографских и 154 ултразвучна прегледа. Промене су установљене код 15 жена и оне су упућене на даљу дијагностику.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1744719

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - 20. март - Национални дан борбе против рака дојке

18. март 2016.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ - Канцеларија за скрининг рака у недељу, 20. марта 2016. године од 12.00 до 14.00 часова, на платоу Цветни трг у Београду организује промотивну акцију поводом обележавања 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке. 

У промотивној акцији учествоваће и представници Градског завода за јавно здравље Београд, Комитета за међународну сарадњу студената медицине (IFMSA Serbia ), Дома здравља Врачар, као и београдских домова здравља на чијој територији се спроводи организовани скрининг рака дојке (Дом здравља Лазаревац, Дом здравља Палилула, Дом здравља Стари град, Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Земун, Дом здравља Обреновац, Дом здравља Раковица и Дом здравља Звездара).

У оквиру акције на платоу Цветни трг у Београду, у недељу 20. марта 2016.године, од 12.00 до 14.00 часова, биће подељен здравствено - васпитни материјал, а суграђани и суграђанке ће моћи да добију све информације о важности превентивних прегледа у раном откривању рака дојке

Народна скупштина Републике Србије ће се укључити у обележавање Националног дана борбе против рака дојке и ружичастим светлима у куполи здања Дома Народне скупштине (Трг Николе Пашића 13) подржаће значај ове иницијативе за унапређење превенције и раног откривања рака дојке.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у просеку сваке године се у Републици Србији региструје око 4100 нових случајева жена свих узраста оболелих од различитих облика малигних тумора дојке, док око 1600 жена годишње у Србији изгуби битку са овом болешћу.

Министарство здравља је 2012.године покренуло Национални Програм раног откривања рака дојке (скрининг рака)  и основало Канцеларију за скрининг рака у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

На територији Републике Србије у току је спровођење другог циклуса организованог скрининга рака дојке. Према подацима Канцеларије за скрининг рака у првом циклусу Програма прегледано је 78 600 жена животне доби од 50 до 69. година и откривено 290 карцинома дојке. Током 2015. године у другом циклусу Програма,  прегледано је 40 700 жена (50 - 69. година) скрининг мамографијом и откривено 102 карцинома дојке. Организовани програм скрининга рака дојке се наставља на територији Републике Србије.

Свака жена је под ризиком да оболи од рака дојке. Најбољи начин да се рак дојке открије у раној фази је редовни превентивни преглед у зависности од животне доби, односно мамографија (посебно у доби од 50 - 69. година), клинички преглед и  остали прегледи по препоруци лекара. Такође је веома значајно да свака жена редовно спроводи самопреглед дојки у циљу раног откривања болести.

 

 

ОПЕРАТИНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У БЕОГРАДУ, ОРГАНИЗОВАНИ СКРИНИНГ РАКА ДОЈКЕ

25. фебруар 2016.

Састанак са координаторима за спровођење организованог скрининга рака дојке из домова здравља и Клиничко болничких центара из Београда, као и представницима Института за онкологију и радиологију Србије одржан је данас у Градском заводу за јавно здравље Београд, у сарадњи са Канцеларијом за скрининг рака Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Састанку су присуствовали и помоћник Министра у сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту Министарства здравља др Весна Књегињић и шеф одсека за јавно здравље др Снежана Пантић Аксентијевић.

Испред Кабинета Председника Владе Србије присутвовала је Милка Симић Маринковић, виши саветник у Тиму за специјалне пројекте, јединице за имплементацију стратешких пројеката.

Испред Републичке стручне комисије за праћење спровођења организованог скрининга рака учешће је узела проф. др Зорица Милошевић, руководилац подкомисије за скрининг рака дојке.

На почетку састанка представили су се драги сарадници пројекта Министарства здравља и Владе Јапана и агенције ЈИЦА, Канако Танигаки са сарадницима који ће учествовати у другој фази пројекта подршке и унапређењу спровођења организованог скрининга рака дојке у Србији.

 

 

Основни циљ састанка је био унапређење организације спровођења организованог скрининга рака дојке на територији Београда и издвајање приоритетних потреба установа у циљу ефикасније реализације Програма. Веома значајна тема састанка је била и контрола квалитета у мамографији,  која се користи као основна скрининг метода у Београду, што је једна од кључних карактеристика Програма организованог скрининг прегледа, као и унапређење преноса мамографских записа у установе у којима се обавља друго тумачење налаза, што је карактеристика Програма.

Планом спровођења органзованог скрининга рака дојке у Београду у спровођење Програма у 2016. години укључено је 7 домова здравља (Домови здравља Палилула, Стари град, Нови Београд, Раковица, Земун, Лазаревац и Обреновац), а појачани опортуни скрининг са интензивним припремама за улазак у Програм још два дома здравља (Дом здравља Звездара и Дом здравља Младеновац).

Значајна тема састанка је била унапређење непосредне оперативне сарадње Клиничко болничких центара, КБЦ “Др Драгиша Мишовић“, КБЦ „Звездараћ, КБЦ „Земун“ и КБЦ “Бежањска Коса“ као и Института за онкологију и радилогију Србије у тумачењу мамографских налаза, убрзавању процеса додатне дијагностике која се у наведеним болничким установама обавља.

Организовани програм скрининга рака дојке спроводи се на територији Републике Србије и града Београда од 2012. године, а циљну популацију за орагнизовани скрининг програм за рано откривање рака дојке чине жене животне доби од 50 до 69. година. Један циклус скрининг програма траје две године, што значи да се жене позивају на преглед једном у овом периоду.

На територијама осталих београдских општина доступна је опортуна скрининг мамографија, где би се све заинтересоване жене преко изабраних гинеколога из својих домова здравља упућивале на преглед опортуном мамографијом у припадајућим КБЦ установама.

Скрининг мамографија је преглед намењен здравим женама, без икаквих тегоба, у циљу раног откривања болести.

Крајњи циљ овог Националног програма је смањење смртности од рака дојке, који представља водећу малигну болест код жена.

 

 

ЖИВЕТИ 100, ТВ Шабац - Подршка програму унапређења скрининга рака дојке

17. фебруар 2016.

У ТВ емисији Живети 100, коју је сачинила новинар ТВ Шабац Ивана Јелић, и која је емитована на ТВ Шабац 17. фебруара 2016. године,  приказана је ситуација на територији Републике Србије у вези оболевања и умирања од малигних болести.
 
Др Стефановић, специјалиста радиологије из Опште болнице Шабац и др Јовановић из Канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије,  говорили су о факторима ризика за настанак рака дојке, програму раног откривања рака дојке скрининг мамографијом и циљевима наведеног програма.
 
Такође је истакнуто да се у фебруару месецу, од 11. фебруара па до 23. марта 2016. на територији општине Владимирци,  спроводи програм организованог скрининга рака дојке,  радом мобилног мамографа. Запослени у Дому здравља Владимирци, локална самоуправа у сарадњи са Домом здравља и Завод за јавно здравље Шабац, узимају активно учешће у реализацији овог програма. Организацију рада мобилног мамографа спроводи Институт за медицину рада из Београда, а подршку и праћење реализације активности спроводи Канцеларија за скрининг рака.
 
 
ТВ прилог: ТВ Шабац
 
 
 
 
 

Мобилни мамограф из донације Б 92 наставио рад у функцији организованог скрининга рака дојке

11. јaнуар 2016.

Мобилни мамограф,  донација Фонда Б 92, 11. јануара 2016. године наставио је свој рад у складу са Планом програма Министарства здравља - организовани скрининг рака дојке у Републици Србији.

Мобилни мамограф  ће у складу са Планом спровођења Националног програма за рано откривање рака дојке,  радити на територији општина мачванског и колубарског округа, у којима здравствене установе не поседују мамографе за обављање ових превентивних прегледа.

Мобилни мамограф ће током јануара бити доступан за прегледе жена општине Коцељева и подручја рада дома здравља Коцељева.

Припреме за почетак рада Мобилног мамографа спроводио је Институт за медицину рада "Др Драгомир Карајовић" у чијем је сада власништву мобилни мамограф, у сарадњи са Канцеларијом  за скрининг рака Института за јавно здравље Србије. Подршку на територији мачванског округа током припрема и у извештавању и праћењу пружа Завод за јавно здравље Шабац.

У спровођењу програма активно учествују свакодневно  Дом здравља Коцељева и представници управе општине Коцељева, како у пријему и праћењу жена које се позивају на прегледе, тако и у обавештавању и оргаизовању превоза до места где је постављен мобилни мамограф.

Финансијска средства за наставак рада мобилног мамографа обезбедило је Министарство здравља Републике Србије.

Подршку раду у стручном делу пружају Институт за онкологију и радиологију Србије, као и Општа болница Шабац.

На дан отпочињања рада мобилног  мамографа у општини Коцељева, мобилни мамограф и особље, као и грађанке Коцељеве које су се одазвале на преглед, посетио је  и господин Веран Матић,  председник Управног одбора Фонда Б92; Господин Матић је пожелео  успешну  мисију мобилног мамографа у превентивним прегледима жена , у циљу раног откривања и смањења смртности од рака дојке на територији мачванског округа.

Председник општине Коцељева, господин Матић је позвао грађанке Коцељева и околине да се одазову позиву дома здравља и ураде мамографију у центру Коцељеве.

Планирано је да у наредних месец дана, тачније до 9. фебруара мобилни мамограф обави прегледе око 1800 жена. Након боравка у Коцељеви мобилни мамограф прелази у општину Владимировце.

 

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=10255 

http://fondb92.org/sr/pokretni-mamografi-iz-nisa-i-bg-ponovo-u-akciji-nid-194.1.24.html

http://koceljeva.dz.rfzo.rs/

http://www.zjz.org.rs/

 

 

Састанак тима Канцеларије за скрининг рака са представницима Јапанске агенције за интернационалну сарадњу (ЈИЦА)

01. децембар 2015.

Један од првих радних састанака у оквиру пројекта Министарства здравља и донације Владе Јапана, који предводи Јапанска интернационална агенција за сарадњу (JICA) одржан је у Институту за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ 01.12.2015. године. Тим јапанске агенције за техничку сарадњу у пројекту за унапређење националног  програма превенције рака дојке у Републици Србији, укључујући стручњаке града Јокохама, посетио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“  и представио спровођење скрининга рака дојке у Јапану и граду Јокохами презентацијама “Скрининг рака дојке мамограмом у Јокохами - лекарска верзија”.

 

После завршених презентација Института и тима јапанске делегације, уследила је дискусија у оквиру које су размењена искуства у спровођењу скрининга рака дојке у Јапану и Србији. Јапанска делегација је веома детаљно представила основне карактеристике националног програма раног откривања рака дојке у Јапану, метод спровођења програма и контролу квалитета у програму.

 

 

Састанак тима Канцеларије за скрининг рака са експертском комисијом из Јапана

19. новембар 2015.

Састанак тима Канцеларије за скрининг рака са експертском комисијом из Јапана, са консултантима Kanako Tanigaki i Kyoko Goto јапанске агенције JICA (JICA - Japan International Cooperation Agency), уз учешће представника Министарства здравља, означила је најаву сарадње два тима у предстојећем пројекту за унапређење раног откривања и контроле рака дојке у Србији.

Донација јапанске Владе   спроводи се уз директну подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA - Japan International Cooperation Agency), Министарству здравља Републике Србије у пројекту подршке и унапређења раног откривања и лечења рака дојке у Србији.

Састанак са тимом Канцеларије за скрининг рака је одржан 19.11.2015. у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

Током посете,  представнице јапанске агенције су поздравиле полазнике обуке за скрининг мамографију на курсу који је тога дана одржан у Институту за јавно здравље Србије у организацији Канцеларије за скрининг рака, а под руководством проф. др Зорице Милошевић, председнице подкомисије за скрининг рака дојке. Подкомисија је формирана у оквиру Републичке стручне комисије Министарства здравља, за праћење спровођења организованог скрининга рака дојке у Србији, чији је председник проф. др Радан Џодић.

 

 

Студентска конференција - Унапређење комуникације између (будућих) лекара и жена оболелих од рака дојке одржана је од 23. - 24.10.2015. године на Златибору, у Хотелу Чигота, под покровитељством Амбасаде УСА у Србији.

26. октобар 2015.

Студентска конференција - Унапређење комуникације између (будућих) лекара и жена оболелих од рака дојке одржана је од 23. - 24.10.2015. године на Златибору, у Хотелу Чигота, под покровитељством Амбасаде УСА у Србији.

 

 

Др сци. Урош Ракић, самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, Институт за јавно здравље Србије, Др Милан Јовановић Батут  одржао је предавање на тему: “ОРГАНИЗОВАНИ СКРИНИНГ РАКА ДОЈКЕ У СРБИЈИ. ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОКАЗАТЕЉИ И ЗНАЧАЈ КВАЛИТЕТНОГ ПРИКУПЉАЊА ПОДАТАКА И ЊИХОВОЈ ВИЗУЕЛИЗАЦИЈИ ПУТЕМ ГЕОГРАФСКОГ ИНФОРМАЦИОНОГ СИСТЕМА“

 

 

Доц. др Иван Марковић (Институт за онкологију и радиологију Србије) одржао је предавање на тему: "ОНКОЛОГИЈА У СРБИЈИ ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА, ЕТИОЛОГИЈА И ДИЈАГНОЗА РАКА ДОЈКЕ“

 

 

Др Маја Гулан, хирург из Опште болнице Ужице, и представник Саветовалишта “Јефимија” Ужице, одржала је предавање на тему: “ЛЕЧЕЊЕ РАКА ДОЈКЕ”

 

 

Славица Симић психолог (Саветовалиште “Јефимија” Ужице) говорила је на тему: “СПЕЦИФИЧНИ ДРУШТВЕНИ И ПСИХОЛОШКИ АСПКЕТИ КОЈИ УТИЧУ НА ПОЈАВУ И ЛЕЧЕЊЕ РАКА ДОЈКЕ”

 

 

Другог дана Студентске конференције биле су организоване “Радионице” где су студенти подељени у групе имали прилику да разговарају са женама које су оболеле од рака дојке.

 

 

Скуп је поздравила у име амбасаде УСА у Србији, Ерика Куенне  (аташе за културу Амбасаде САД-а)

 

 

ТВ прилог Чајетина:

 

 

 

 

 

„Буди део розе тима!“, Ада Циганлија, 25.10.2015. године

25. октобар 2015.

 

Поводом обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке представници Канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ учествовали су у промотивној акцији „Буди део розе тима!“ која је одржана на Ади Циганлији 25.10.2015. године. Акцију су организовали Авон, Фонд Б92 и Амбасада САД уз подршку Министарства здравља.

 

 

У акцији су учествовала и удружења жена оболелих и лечених од рака дојке, чланице НАЛОР-а (Националне асоцијације лечених од рака), као и представници спортских удружења, који су промовисали значај физичке активности за очување и унапређење здравља. Трком мушкараца на розе штиклама пружена је подршка женама оболелим и леченим од рака дојке.

 

 

Циљ акције био је подизање свести и едукација жена о значају превентивних прегледа у циљу раног откривања рака дојке, како би се омогућило успешније лечење, смањење смртности и подизања квалитета живота жена оболелих од ове болести.

 

 

 

Цанцер Цонтрол Јоинт Ацтион - ЦанЦон пројектни тим и Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, Канцеларија за скрининг рака, су отпочели сарадњу (од 25.09.2015 године)

28. септембар 2015.

Cancer Control Joint Action - CanCon пројектни тим  и Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”,  Канцеларија за скрининг рака, су отпочели сарадњу (од 25.09.2015 године).

CanCon пројекат има за циљ да допринесе на различите начине смањењу оболевања од рака како у земљама ЕУ тако и другим подручјима избором различитих успешних превентивних и других стратегија. Активности CanCon пројекта усмерене су на препоруке за унапређење  спровођења мера за продужење преживљавања и смањење смртности од малигних болести.

Osnovni ciljevi projektnih aktivnosti CanCon су:

 

 • Analiza i preporuke mera prevencije i ranog otkrivanja raka
 • Poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka;
  Obezbeđivanje reintegracije obolelih i/ili  palijativnog zbrinjavanja obolelih i smanjenje nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka na terenu.

 

Jedan od veoma značajnih ciljeva projekta je i izrada evropskog vodiča dobre prakse o unapređenju kvaliteta u sveobuhvatnoj kontroli raka, koji se može  primenjivati u različitim državama i sistemima zdravstvene zaštite.

Projekat CanCon ће помоћи партнерима укљученим у заједничке активности,  у дефинисању  националних програма на основу израђеног водича добре праксе у овој области.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”  i Kancelarija za skrining raka su uključeni u radni paket 9 (Work package 9 - Screening WP 9). Овај пакет се базира на стварању  смерница и принципа добре праксе у планирању, имплементацији, управљању и евалуацији активности у области раног откривања - скрининга рака, значајног дела активности у оквиру националних политика контроле рака.

Predstavnik Kancelarije za skrining raka u ovim projektnim aktivnostima je dr sci. Uroš Rakić, samostalni stručni saradnik - projektant, koji je uzeo učešće na sastanku održanom u Zagrebu, 17-18 septembra 2015.godine.

 

 

WП 9 Састанак Радне групе за скрининг рака дојке у Загребу од 17. септембра 2015. до 18. септембра 2015. године

18. септембар 2015.

 

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представио је на састанку WP 9 WORKING GROUP MEETING ON BREAST CANCER SCREENING , Загреб, Хрватска, 17-18 септембар,  презентацију ORGANIZED BREAST CANCER SCREENING IN THE REPUBLIC OF SERBIA . Састанак је организован у House of Europe  (Представништво Европске комисије у Републици Хрватској), Аугуста Цесарца 2, Загреб, Република Хрватска.

 

 

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака дојке широм EU у односу на фазу имплементације и трајање програма. На састанку су излагали о организованом скринингу рака дојке у својим земљама  представници из Хрватске, Немачке, Италије, Норвешке, Литваније, Финске, Бугарске и Србије. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.

 

 

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма рака дојке, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено економским перспективама, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

 

 

ОКТОБАР – МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

16. септембар 2015.

 

Дан за своје здравље

 

Октобар, месец борбе против рака дојке, обележава се у многим земљама широм света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и о палијативном збрињавању особа оболелих од ове болести.

Рак дојке је најчешћа малигна болест код жена. Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1 670 000 хиљада жена, а око 522 000 жена умре. У Србији се сваке године региструје око 4600 новооболелих жена од карцинома дојке, а око 1600 жена изгуби живот. Од укупног броја новооболелих жена  у свету од 20 до 30% жена је млађе од 50 година, а око 33% жена су старости од 50 до 64 године.

Узроци рака дојке нису у потпуности познати. Свака осма жена има ризик да оболи од рака дојке.  Ризик за рак дојке расте са годинама старости. Због касног откривања болести смртност је јако висока. Када се открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу.

Најчешће помињани ризикофактори за настанак ове болести јесу: наследне предиспозиције, рана прва менструација, касна менопауза, нерађање деце или рађање деце у каснијој животној доби, недојење деце, хормонска терапија, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, гојазност, конзумирање алкохола, дувана итд.

Као рани симптоми и знаци могу се јавити: чворићи или задебљање, оток, топлина, промена боје коже, промена величине и облика дојке, удубљење и набораност коже, свраб, црвенило, увлачење брадавица, појава секрета,бол у једној тачки који не пролази и тд.

Ове године обележавањем октобра месеца као међународног месеца борбе против рака дојке,  под слоганом:
„Дан за своје здравље” промовишу се: превентивне активности које имају за циљ, рано откривање рака дојке.

 

Примарна превенција:
 

 

 • смањење ризикофактора (пушење, алкохол, гојазност, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, хормонска терапија),

 • Рађање деце пре 30 године, дојење деце;

   

 

Секундарна превенција (рано откривање рака дојке);
 

 

20 - 29 година
 

 • самопреглед

 • Позитивна породична анамнеза, консултација са изабраним лекаром

 

30 - 39 година
 

 • Превентивни клинички прегледи

 • УЗ дојке по препоруци лекара

 • Самопреглед

 

40 - 49 година
 

 • Базична   мамографија

 • Превентивни клинички преглед

 • УЗ по препоруци лекара

 • Самопреглед

 • Смањење ризикофактора

 

50 - 69 година
 

 • Обавезна мамографија сваке две године (скрининг)

 • Превентивни клинички преглед

 • Уз по препоруци лекара

 • Смањење ризикофактора

 • Самопреглед

 

Едукација радиолога за скрининг мамографију (29-30.06.2015. године)

29. јун 2015.

 

У Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у организацији Канцеларије за скрининг рака спроведена је прва едукација у овој години, за 15 специјалиста радиологије за обављање послова у области скрининг мамографије (послови првог и другог тумачења мамографије) и супервизије.

Канцеларија за скрининг рака је у сарадњи са републичком стручном комисијом за праћење спровођења организованог скрининга рака, подкомисијом за скрининг рака дојке, коју је формирало Министарство здравља, реализовала први дводневни теоријски курс (29. и 30 јуна 2015. године). Програм курса је акредитован код Здравственог савета Србије и састоји се из теоријског и практичног дела.

 

 

Наставу у оквиру курса реализовали су проф. др Зорица Милошевић, руководилац подкомисије за скрининг рака дојке,   уз помоћ професора Универзитета Београд и Нови Сад, Института Винча и Канцеларије за скрининг рака.

Теоријски део наставе је обављен 29/30. јуна 2015. године у Институту „Батут“, а организационе послове уз подршку проф. др Зорице Милошевић спровела је Канцеларија за скрининг рака.

Завршетком комплетне обуке специјалиста радиологије предвиђене програмом, установе које учествују у спровођењу организованог скрининга имаће додатних осам радиолога за прво и друго тумачење мамографија у организованом скринингу рака дојке и додатних седам супервизора.

Овај курс је похађало укупно 15 радиолога из следећих установа: ОБ Зајечар, ДЗ Раковица, ОБ Смедерево, ОБ Чачак, ЗЦ Ужице, ДЗ Обреновац, ДЗ Палилула, ДЗ Стари град, КБЦ Драгиша Мишовић, ОБ Суботица, ДЗ Панчево, ОБ Лозница и ДЗ Пожаревац.

 

 

Курс је посебно обележен брилијантним излагањима из области радилогије проф. Унив. др сци. мед. Зорице Милошевић, проф. др Драгане Богдановић Стојановић, проф. др Сање Стојановић, Асс. др сц. мед. др Мирјан Надрљански, као и садржајним предавањима мр. сци. мед Снежане Мијалковић, др сци Оливере Цирај Бјелац, прим. др Љиљане Лазић и прим. др Верице Јовановић.

Највећи допринос организоване континуиране медицинске едукације, за скрининг мамографију биће у унапређењу капацитета кадрова за ефикаснију реализацију популационог организованог скрининга рака дојке у Србији.

 

 

Предавање “Примена географских информационих система у епидемиологији”

31. март 2015.

У оквиру Епидемиолошке секције  Српског лекарског друштва организован  је Стручни састанак у Београду,  у уторак 31.марта 2015.године, у 12 часова у улици Џорџа Вашингтона 19. Др сци. Урош Ракић из Канцеларије за скрининг рака  је изложио могућности примене ГИС-а у јавном здрављу. Тема предавања је била “Примена географских информационих система у епидемиологији”. Програм је  акредитован одлуком Здравственог савета Републике Србије  под редним бројем А-1-896/15. Представљене су могућности и ефикасност употребе географског информационог система (ГИС) у анализи просторне дистрибуције заразних и незаразних  болести.  

 

 

 

21. Март 2015. године, Розе трка – Ада и здравље

21. март 2015.

Поводом Националног дана борбе против рака дојке, 21.03.2015. године Фондација Наталис организовала је другу по реду Розе трку (шетњу) у циљу подизања свести јавности о значају превенције рака дојке. „Pink run“ је рекреативна спортска манифестација која се одржава широм света као подршка оболелим женама, од које, само у Србији годишње умире 1600 жена. Ове године Розе трка и традиционална кружна трка око савског језера Ада и здравље су спојене у један догађај.

"Розе Трка"- Ада и здравље одржана је у суботу 21. марта 2015. године на Ади Циганлији са почетком у 12:00 часова. Старт и циљ трке био је код ресторана Језеро где се вршило пријављивање учесника од 10:30 до 11:50 часова. На трци или шетњи,  која се одвијала на кружној стази око савског језера, имали су право учешћа сви они који на тај начин желели да пруже подршку и помоћ нашим мајкама, сестрама, ћеркама или пријатељицама оболелим од карцинома дојке. 

 

 

У музичко-забавном програму су наступили познати уметници као и велики број јавних личности из света културе и спорта.

Трка је била хуманитарног карактера и прикупљена новчана средства ће бити усмерена за финансирање програма едукације Удужења жена оболелих и лечених од карцинома дојке)  „Будимо заједно“

Најуспешнији такмичари су добили пехаре и медаље а сви учесници су добили захвалнице и поклоне од донатора трке.

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” подржао је Розе трку и иницијативу унапређења информисаности и знања о значају раног откривања карцинома дојке.

 

 

НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ 20. МАРТ

17. март 2015.

Национални дан  борбе против рака дојке - 20 март, обележава се  већ трећу годину како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке.

Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена како у развијеним тако и у земљама у развоју. Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1.670.000 хиљада жена, а око 522.000 жена умре. Према последњим званичним подацима из 2012. године којима располаже Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”  регистровано је 4.417 оболелих жена од карцинома дојке што чини 25,5% оболелих жена од свих карцинома, а  1663 жена  је изгубило живот односно 18,2%.

Од укупног броја новооболелих жена  у свету од 20 до 30% жена је млађе од 50 година, а око 33% жена су старости од 50 до 64 године. У нашој земљи према расположивим подацима за 2012.годину  од укупног броја новооболелих жена од карцинома дојке  свака пета жена је млађа од 50, година а око 45% је старости од 50 до 64 године. Највећа стопа новооболелих се бележи код жена старости од 65 до 69 година.

Већи број смртних случајева жена оболелих од рака дојке јавља се у земљама у развоју због  дијагностиковања рака дојке у касној фази, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања, као и због недостатка ресурса у здравственом систему. Број оболелих жена према броју становника у нашој земљи јесте сличан другим земљама у окружењу. Према броју умрлих жена на жалост, наша земља заузима неславно друго место у Европи, баш из разлога касног откривања карцинома дојке.

Према расположивим подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”  за 2012.годину, од укупног броја смртних случајева више од 10%  умрлих жена је млађе од 50 година, свака трећа умрла жена је старости од 50 до 64 године.

Рак дојке се најчешће открије када је његова величина преко 2 цм, са већ постојећим ближим или удаљеним метастазама. Препоруке су да се рак дојке открије у раној фази када су промене непалпабилне, односно неопипљиве, или када је величина тумора мања од 1 цм. Када се рак дојке открије у раној фази уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази.  У развијеним земљама се рак у готово 90% случајева открије у раној фази када је могућност лечења највећа.

Према статистичким анализама свака осма до дванаеста жена има ризик да оболи од карцинома дојке.  Према неким епидемиолошким истраживањима са повећањем животног стандарда расте могућност обољевања од рака дојке. Жене могу да оболе у свим животним добима, али се са годинама старости повећава  ризик од обољевања. Највећи број оболелих жена и у нашој земљи јесте старости од 50 до 65 година живота, али се тренд пораста броја оболелих спушта према малађем годишту.

Тренутно не постоји довољно знања о узроцима  настанка рака дојке, тако да рано откривање болести остаје камен темељац контроле рака дојке. Сматра се да је настанак рака дојке мултифакторијалног порекла и да бројни ризикофактори  делују удружено. Најчешће помињани ризикофактори за настанак ове болести јесу: наследне предиспозиције, рана прва менструација, касна менопауза, нерађање деце или рађање деце у каснијој животној доби, недојење деце, хормонска терапија, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, гојазност, конзумирање алкохола, дувана итд.

Фактори ризика се деле на две групе, на оне на које се не може утицати (немодификујући као што су наследне предиспозиције, прва менструација, последња менструација и тд) и оне на које се може утицати (модификујући као што су рађање деце после 30 године, дојење деце, пушење, физичка неактивност,  неправилна исхрана, хормонска терапија и итд).

Имајући у виду високу вероватноћу преживљавања и бољи квалитет живота жена оболелих од карцинома дојке веома је важно рано откривање карцинома дојке, што подразумева самопреглед дојке, који свака жена у генеративном периоду треба да ради једном месечно, превентивни  клинички прегледи код изабраног гинеколога једном годишње, ултразвук дојке и мамографија.

Код жена у млађем животном добу према индикацијама гинеколога поготову ако постоји неки од ризикофактора, метода избора раног откривања рака дојке јесте поред клиничког прегледа, ултразвук дојке због саме структуре дојке.

У том периоду труднице и породиље уколико имају наследну предиспозицију или неки од ризикофактора, или примете било какву промену на својим дојкама, неопходно је да се јаве свом гинекологу који ће проценити која дијагностичка метода је неопходна. Поред клиничког прегледа може се урадити ултразвук дојке, а ако је потребно и радиографија дојке.

Код жена после четрдесете године обавезна је примарна мамографија и ултразвук у индикованим случајевима после клиничког прегледа.

Код жена старијих од педесет година обавезна је мамографија на сваких две године живота. Као најчешћи пут раног откривања рака дојке  јесте спровођење организованог  националног скрининг програма  код жена старости од 50 до 69 година. Метод организованог скрининга јесте скрининг мамографија. Циклус скрининга се понавља на сваке две године и тежи се обухвату циљне популације од 75% жена старости од 50 до 69 година живота.

Уколико се организовани скрининг спроводи према утврђеној методологији, према подацима земаља које годинама спроводе организовани скрининг мамографију смртност жена се смањује за око 35% и што је јако био продужава се животни век и квалитет живота женама код којих је у оквиру скрининга откривен карцином дојке у раној фази.

Тренутно се спроводи у 50 општина радом стационарних и мобилних мамографа и у овим општинама свака трећа жена старости од 50 до 69 година живота је позвана на мамографски преглед. Откривено је 290 карцинома у раној фази код жена које нису имале никаквих симптома и које највероватније у овом периоду  се не би обратиле лекару. Жене су после додатне дијагностике добиле адекватну терапију, даље праћење и лечење.

Програм организованог скрининга карцинома дојке ће се наставити и у наредном периоду са тенденцијом ширења на територију целе наше земље уз обезбеђивање неопходних услова за спровођење.

У местима где се не спроводи овакав вид секундарне превенције спроводи се опортуни скрининг мамографија, односно превентивни прегледи за све жене које се саме јаве лекару.

У Србији у оквиру кампање поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке организује се велики број активности као што су предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози и стручњаци из области јавног здравља организоваће предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност превентивних прегледа.

Јако је битно да жене брину о сопственом здрављу и да редовно спроводе самопреглед дојки. Ова препорука се односи и на жене млађе животне доби,као и труднице и породиље. Потребно је да жене посматрају своје дојке, обрате пажњу на изглед облик и величину дојки, промене на њима, боју коже,изглед брадавица, појаву исцедака или сличних промена. Такође је битно дасе обуче засамопреглед дојки,као и да иду редовно на превентивне прегледе код свог лекара. Битно је скренути пажњу да жене уколико примете било какву променусе одмах јаве лекару.

Неопходно је да жене циљне популације од 50 до 69 година старости када буду позване се обавезно одазову на скрининг мамографију у оквиру организованог скрининга раног откривања рака дојке.

 

Уз вашу помоћ, готова сваки случај рака дојке може бити спречен!

Придружите се кампањи!

Помозите да се подигне свест о превенцији рака дојке.

 

Извор података:

http://www.batut.org.rs/

http://www.skriningsrbija.rs/

 

 

Одржан је курс под називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији” акредитован под бројем А-1-668/14

27. октобар 2014.

Дана 27.10.2014. године у организацији Канцеларије за скрининг рака у склопу КМЕ одржан је Курс под називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији ”акредитован под бројем А-1-668/14. Курсу је присуствовао велики број здравствених радника, који су имали прилику да унапреде своје знање о епидемиолошким карактеристикама малигних болести у Србији и организованом скринингу карцинома дојке, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома у нашој земљи и појединим Европским земљама. Предавања су одржали чланови Канцеларије за скрининг рака и др Снежана Живковић из Центра за превенцију и контролу незаразних болести.

 

 

 

90 година Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”

23. октобар 2014.

Непосредно по завршетку Првог светског рата, оснивањем посебног државног органа, Министарства народног здравља (1919) и њеног стручног саветодавног органа - Сталне епидемијске комисије којом је председавао др Милан Јовановић Батут (1847-1940), започињу припреме за формирање првих превентивних установа. Од пресудног значаја за развој целокупне превентивне делатности у тадашњој држави имало је формирање Централног хигијенског завода у Београду (ЦХЗ).

 

Предлог за оснивање „великог Бактериолошко-хигијенског завода у Београду” дао је представник Министарства војске у Сталној епидемијској комисији, санитетски пуковник др Лазар Генчић (1868-1942). О оснивању овакве установе веома активно је расправљало и Хигијенско одељење Министарства народног здравља, чији је начелник био др Андрија Штампар (1888-1958). На основу Закона о устројству Министарства народног здравља и Закона о оснивању посебних санитетских установа за испитивање и сузбијање заразних болести од 25. новембра 1921. донешен је Правилник о оснивању и организацији Централног хигијенског завода од 15. октобра 1924, X Бр. 46447 у којем се каже: „Завод је средиште целокупне хигијенске службе у држави и све хигијенске установе у држави подређене су њему”. Ступио је на снагу 25. октобра 1924. године обнародовањем у „Службеним новинама” (стр. 6) и представља први формално утврђени законски акт о Централном хигијенском заводу. Од оснивања па све до 1937. године (када одлази на дужност начелника санитетског одељења Министарства народног здравља) Централним хигијенским заводом руководио као првоизабрани управник др Стеван Иванић (1884-1948), некадашњи шеф Сталне бактериолошке станице.

Зграда Централног хигијенског завода сазидана је у болничком кругу по узору на сличне установе у Европи, највећим делом средствима из буџета, а у висини од девет милиона динара. Рокфелерова фондација из Америке, која је помагала подизање сличних бројних превентивних установа у целом свету и њихово опремање, обезбеђивала средстава за специјализацију стручњака у области превентивне медицине и разне хуманитарне акције за време Првог светског рата, поклонила је средства Централном хигијенском за опремање лабораторија.

По угледу на овакве установе у свету већ 1926. настао је први књижни фонд будуће узорне библиотеке, спајањем већ створених приручних библиотека установа које су у самом почетку ушле у састав Завода: Бактериолошке лабораторије, Лабораторије за тропске болести и Института за социјалну медицину.

Године 1969. године у част обележавања 50 година организоване превентивне службе код нас формирањем Сталне епидемијске комисије (1919), откривена је биста др Милана Јовановића Батута у холу установе. Некадашњи Централни хигијенски завод за деведесет година од оснивања доживео је више трансформација мењајући назив. Од 1979. године а на предлог посебне Комисије истакнутих лекара са поносом носи име др Милана Јовановића Батута. Познато је да није било значајнијег посла у држави везаног за здравље народа, а да у њему др Милан Јовановић Батут није учествовао. Овај здравствени просветитељ био је професор судске медицине и хигијене на некадашњој Великој школи у Београду и први декан Медицинског факултета у Београду (1920), најзаслужнији за његово оснивање. Истовремено је лично много допринео у погледу здравственог законодавства и раду Министарства здравља тадашње државе.

Година 2014. је значајна - деведесета годишњица од оснивања некадашњег Централног хигијенског завода а данашњег Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, националне установе у области превентивне медицине. У години јубилеја установе која носи име једног од најзаслужнијих наших лекара уопште подсетимо се да је о његовом деведесетом рођендану 1937. објављен у Прагу рад њему у част, а под насловом „Патријарх здравствене културе”. Било је то још једно у низу бројних највиших признања и одликивања поред четири почасна доктората које је др Милан Јовановић Батут својим радом у борби за народно здравље заслужено а за живота примио. Нама преостаје да радећи на пољу превентивне медицине у установи његовог имена као некада он „враћамо дуг своме народу”.

 

Срећан рођендан – Сајт Канцеларије за скрининг рака слави 21. октобра, 2014. годину дана рада.

21. октобар 2014.

                   

Срећан рођендан - Сајт Канцеларије за скрининг рака слави 21. октобра, 2014.   годину дана рада.

Сајт  Канцеларије за скрининг  рака је посетило у току прве  године рада 21 883 посетилаца, из 96 земаља и 726 градова из целог света!

На први рођендан, желео бих да се захвалим свима који подржавају овај сајт и прате наш рад.

 

Урош Ракић

 

Подршка Министра здравља Републике Србије акцији „ Милион разлога зашто желим свет уз тебе“

20. октобар 2014.

Традиционалну шетњу подршке у борби против рака дојке „Милион разлога зашто желим свет уз тебе која је одржана 18.октобра 2014.године у Београду, у Кнез Михаиловој улици подржали су др Златибор Лончар министар здравља Србије, др Драган Илић директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Тања Мишћевић шефица преговарачког тима Србије са ЕУ, амбасадор САД у Србији Мицхаел Д. Кирбy, Веран Матић председник Управног одбора Фонда Б92, Весна Ковљенић директорка Авон Србија.

Промотивни пулт са стручњацима  из канцеларије за скрининг, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Института за Онкологију и Радиологију Србије,  посетио је   Министар здравља  Републике Србије и том приликом исказао подршку спровођењу Националног програма раног откривања рака дојке и промотивним  активностима у циљу подизања свести жена о значају скрининг мамографије.

 

“Милион разлога зашто желим свет уз тебе “, Кнез Михаилова, Београд 18.10.2014. године

18. октобар 2014.

Поводом октобра међународног месеца борбе против рака дојке, представници канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, су учествовали у промотивној акцији 18. октобра у Београду у Кнез Михаиловој улици.

Ову кампању под називом “Милион разлога зашто желим свет уз тебе “,  организовао је Фонд Б92 у сарадњи са компанијом  АВОН и Америчком амбасадом у Београду. У промотивној акцији су учествовала бројна удружења жена оболелих и лечених од рака дојке као чланице НАЛОР-а (Националне асоцијације лечених од рака).

Циљ кампање  је  подизање свести о значају раног откривања рака дојке, адекватне дијагностике и лечења жена оболелих од рака дојке, као и скретање пажње јавности да се женама у Србији омогући здравији и квалитетнији живот.

У оквиру манифестације на пултовима су били  постављени промотивни  материјали о раку дојке, самопрегледу дојке,  скрининг мамографији, а стручњаци из разних области су пружали корисне информације о превенцији, самопрегледу, раном откривању и лечењу од рака дојке.

Са продајних штандова удружења жена оболелих и лечених од рака дојке прикупљени новац је уплаћен у фонд за борбу против рака дојке.

Шетњом и трком мушкараца у розе штиклама кроз Кнез Михаилову улицу, дата је подршка женама оболелим и леченим од рака дојке, скренута пажња на овај проблем и на значај превенције и раног откривања рака дојке.

 

Слике са манифестације можете погледати у Галерији слика или на Facebook страници Канцеларије за скрининг рака.

 

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији

06. октобар 2014.

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији (6 бодова)

 

27. октобра 2014. године у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"  

 

КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА

 

Курс који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-668/14 под називом Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији.

Похађање курса је бесплатно и доноси 6 бодова сваком учеснику. Курс је акредитован  код Здравственог савета Србије за здравствене раднике и сараднике (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, здравствени сарадници). Добродошли!

 

Преузмите оба фајла са сајта:

 

           ПРИЈАВУ ЗА КМЕ

        ПРОГРАМ КМЕ

 

Пријаву за курс попуните и пошаљите Канцеларији за скрининг рака на

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

 

Октобар, месец борбе против рака дојке

01. октобар 2014.

Октобар, месец борбе против рака дојке, обележава се у многим земљама широм света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и о палијативном збрињавању особа оболелих од ове болести.

Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена како у развијеним тако и у земљама у развоју. Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1.670.000 хиљада жена, а око 522.000 жена умре. У Србији се сваке године региструје око 4600 новооболелих жена од карцинома дојке, а око 1600 жена изгуби живот. Од укупног броја новооболелих жена  у свету од 20 до 30% жена је млађе од 50 година, а око 33% жена су старости од 50 до 64 године.

Већи број смртних случајева жена оболелих од рака дојке јавља се у земљама у развоју због  дијагностиковања рака дојке у касној фази, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања, као и због недостатка ресурса у здравственом систему. Када се рак дојке открије у раној фази уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази.

Тренутно не постоји довољно знања о узроцима  настанка рака дојке, тако да рано откривање болести остаје камен темељац контроле рака дојке. Ризик да од рака дојке оболи у току живота има свака осма жена. Најчешће помињани ризикофактори за настанак ове болести јесу: наследне предиспозиције, рана прва менструација, касна менопауза, нерађање деце или рађање деце у каснијој животној доби, недојење деце, хормонска терапија, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, гојазност, конзумирање алкохола, дувана итд.

На неке ризикофакторе се не може утицати, али постоје ризикофактори који се могу спречити.

 

Примарна превенција има за циљ промоцију здравих стилова живота и превенцију ризикофактора за настанак многих болести, па и рака дојке.

Акценат се ставља на:

-  смањење физичке неактивности,

-  регулацију  неправилне исхране,

-  регулације телесне тежине, односно смањење гојазности код жена.

 

Ове године обележавањем октобра месеца као међународног месеца борбе против рака дојке,  под слоганом: „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?” промовишу се:

-  физичка активност,

-  правилна исхрана,

-  регулација телесне тежине.

 

Избор животних навика игра кључну улогу  за здравље груди сваке жене. Редовна физичка активност, избегавање гојазности и регулација телесне тежине, као и избалансирана исхрана су битни фактори за очување здравља груди. Према доступним подацима  ширењем свести о превенцији ризикофактора и променом начина живота код око 25 до 33% жена може се превенирати  рак дојке.

Поред примарне превенције и промоције здравих стилова живота јако је битна и секундарна превенција, односно рано откривање рака дојке.

 

Секундарна превенција као најчешћи пут раног откривања рака дојке спроводи се преко националних скрининг програма којима се може смањити смртност од рака дојке код око 35% жена старости од 50 до 69 година. Најчешће коришћена скрининг метода је мамографија.

Наша земља спроводи Национални програм за рано откривање рака дојке према децентрализованом моделу од 2013. године. У току је друга година првог циклуса организованог скрининга који се спроводи у 19 општина радом стационарних мамографа и у 23 општине радом мобилних мамографа. Према доступним подацима закључно са августом 2014. године, скрининг мамографија је урађена код 61.878 здравих жена старости од 50 до 69 година живота и откривено је 193 карцинома дојке. У наредном периоду овакав вид секундарне превенције прошириће се на територију целе земље како би скрининг мамографијом обухватили све жене старости од 50 до 69 година живота и открили карцином дојке у раној фази чиме би се побољшало лечење ових особа и смањила смртност од карцинома дојке што је главни циљ оваквих активности.

Промотивне активности путем примарне или секундарне превенције спроводе се током целе године, али се већи акценат ставља обележавањем датума из Календара здравља. С тим у вези уз коришћење свих расположивих ресурса (здравственог система, невладиних организација, удружења, медија итд) у току октобра месеца  промовисаће се здрави стилови живота и значај раног откривања болести у циљу смањења оболевања и умирања од карцинома дојке.

 

Напишите поруку: Шта ће те у наредном периоду урадити за здравље ваших груди?

Поруке се могу слати на маил адресу, фацебоок и тwиттер страну Канцеларије за скрининг рака:

 

Најлепше поруке биће јавно промовисане.

 

Кампања “Милион разлога зашто желим свет уз тебе “, Београд 18.10.2014. године

01. октобар 2014.

Поводом октобра међународног месеца борбе против рака дојке, представници канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, учествују у промотивној акцији 18.октобра у Београду у Кнез Михаиловој улици.

Ову кампању под називом “Милион разлога зашто желим свет уз тебе “,  већ другу годину организује Фонд Б92 у сарадњи са компанијом АВОН и Америчком амбасадом у Београду. Поред наведених институција у промотивној акцији учествују и бројна удружења жена оболелих и лечених од рака дојке као чланице НАЛОР-а (Националне асоцијације лечених од рака).

Циљ кампање јесте подизање свести о значају раног откривања рака дојке, адекватне дијагностике и лечења жена оболелих од рака дојке, као и скретање пажње јавности да се женама у Србији омогући здравији и квалитетнији живот.

У оквиру манифестације на пултовима ће бити поставЉени промотивни  материјали о раку дојке, самопрегледу дојке,  скрининг мамографији, док ће стручњаци из разних области пружати корисне информације о превенцији, самопрегледу, раном откривању и лечењу од рака дојке.

Постојаће и продајни штандови удружења жена оболелих и лечених од рака дојке од  којих ће прикупЉени новац ићи у фонд за борбу против рака дојке.

Шетњом кроз Кнез Михаилову улицу и трком мушкараца у розе штиклама, још једном ће се дати подршка женама оболелим и леченим од рака дојке, скренути пажња на овај проблем и на значај превенције и раног откривања рака дојке.

 

Едукативни семинар о раку дојке под називом “Нађи време, добро је знати”

29. септембар 2014.

Представници канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” су учествовали на  семинару који се  одржао у Београду  19. и 20. септембра 2014. године у хотелу Best Western Шумадија  као Едукативни семинар о раку дојке под називом “Нађи време, добро је знати”, у организацији Удружења жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно” из Београда.

Циљ семинара “Нађи време, добро је знати” је да представницима пацијентских организација, које окупљају особе оболеле и лечене од рака дојке из Србије и региона, представи савремене приступе у лечењу карцинома дојке, као и значај учешћа самих организација у спровођењу скрининг програма у циљу превенције и раног откривана рака дојке.

 

Првог дана семинара је о основним принципима дијагностике и хируршког лечења рака дојке говорио је Асс.др.сци.мед.Иван Марковић, хирург.,о системској терапији рака дојке говорила је Прим.мр сц.мед.др Љиљана Стаматовић, а о улози радиотерапије у лечењу карцинома дојке говорила је Прим.мр.сц.мед.др Јасмина Младеновић.

У наставку Семинара прим.др Љиљана Лазић, Координатор за рано откривање рака дојке Канцеларије за скрининг рака говорила је о месту и улози удружења оболелих од рака дојке у спровођењу организованог скрининга.

Другог дана семинара говорено је о психолошкој подршци женама оболелим од рака дојке. Такође другог дана представљен је рад удружења жена оболелих и лечених од рака дојке из земље и региона (Словенија, Хрватска, Црна Гора и Македонија) и изнете идеје како унапредити рад здравствене заштите у циљу превенције, раног откривања и лечења жена од рака дојке.

 

КМЕ - А-1-620/14 - Рано откривање рака - скрининг малигних болести

23. септембар 2014.

Решите тест који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-620/14 под називом Рано откривање рака - скрининг малигних болести.

Проверите своје познавање спровођења организованих скрининга/раног откривања малигних болести.

Тестирање је бесплатно и доноси 3 бода. Тест је намењен здравственим радницима и сарадницима (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, друго).

Прочитајте инструкције за попуњавање теста и добијање бодова за КМЕ.

 

                             

 

       Преузмите оба фајла са сајта:

           ПРИЈАВА

         ТЕСТ

 

Преузете фајлове и попуните - попуните пријаву за решавање онлајн теста и сачувајте, на питања из теста одговорите укључујући и питања из евалуационог упитника (последњих 5 питања)

 

Попуњена два документа (тест и пријаву) пошаљите на e-mail: skrining@batut.org.rs

 

Потврду о успешно положеном тесту добићете са e-mail:  Канцеларије.

 

Желимо Вам да тест решите успешно и да добијете најмање 23 поена колико је неопходно за позитиван  резултат. Сваки тачан одговор доноси један поен.

 

Литература коју можете користити налази се на сајту Канцеларије за скрининг рака у фолдеру документа (Уредба, Програми, Водичи добре праксе)

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији

17. јун 2014.

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији (6 бодова)

 

26. јуна 2014. године

 

КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА

 

Курс који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-668/14 под називом Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији.

Континуирана медицинска едукација ће се одрзати 26. јуна 2014 године у просторијама Завода за јавно здравље Шабац, са почетком у 10 часова.

 

          

Похађање курса је бесплатно и доноси 6 бодова сваком учеснику. Курс је акредитован  код Здравственог савета Србије за здравствене раднике и сараднике (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, здравствени сарадници). Добродошли!

 

Преузмите фајл са сајта:

 

        ПРОГРАМ КМЕ

 

Можете се пријавити  за похађање курса на емаил Канцеларије за скрининг рака на

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

          

Одржан је Курс у склопу КМЕ, акредитован под бројем А-1-668/14 и називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији”

26. мај 2014.

Дана 26.05.2014. године у организацији Канцеларије за скрининг рака одржан је Курс у склопу КМЕ, акредитован под бројем А-1-668/14 и називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији”.

Курсу су присуствовали здравствени радници и сарадници из здравствених установа са територије Републике Србије.

Предавања су одржали др Снежана Живковић из Центра за превенцију и контролу незаразних болести као и.чланови Канцеларије за скрининг рака са темама о скринингу карцинома дојке, грлића материце и колоректалног карцинома у нашој земљи као и у неким земљама Европе (Француска, Финска и Велика Британија).

 

 

 

 

 

 

 

 

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији

12. мај 2014.

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији (6 бодова)

 

26. мај 2014. године

 

КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА

 

Курс који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-668/14 под називом Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији.

Похађање курса је бесплатно и доноси 6 бодова сваком учеснику. Курс је акредитован  код Здравственог савета Србије за здравствене раднике и сараднике (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, здравствени сарадници). Добродошли!

 

Преузмите оба фајла са сајта:

 

           ПРИЈАВУ ЗА КМЕ

        ПРОГРАМ КМЕ

 

Пријаву за курс попуните и пошаљите Канцеларији за скрининг рака на

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

          

"Хвала! - Заједно за превенцију рака дојке"

08. април 2014.

У оквиру Националне кампање „Србија против рака“, Алфа банка је, у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, креирала јединствену “MasterCard Hvala” кредитну картицу. Картицу која чини добра дела.

Приликом сваке трансакције овом кредитном картицом, Алфа банка одваја искључиво део својих средстава и уплаћује их у фонд Националног програма за превенцију рака дојке. Корисници ове кредитне картице без уложених додатних трошкова и напора, постају активни донатори у овој хуманој акцији.

Од прикупљених средстава обезбеђени су апарати неопходни за савремену дијагностику рака дојке за здравствене установе у Кладову, Крагујевцу, Ваљеву, Нишу, Ужицу, Врању, Пироту, као и за Институт за онкологију и радиологију Србије.

Циљ Националне кампање Министарства здравља Републике Србије „Србија против рака“ је смањење броја новооболелих и броја пацијента преминулих од последица малигних обољења, уз развијање свести грађана о значају превентивних прегледа. Више информација о “MasterCard Hvala” картици можете пронаћи на следећем линку.

 

            

 

Додатни материјал:

Брошура

Досадашња сарадња

Постер

 

 

Информацију можете погледати и на сајту Министарства здравља Републике Србије: линк.

 

Први дан пролећа, 20. март, у знаку борбе против рака дојке

20. март 2014.

Још један почетак пролећа обележен је у духу наде и вере у истрајну и упорну борбу против једне од честих болести данашњице. Национални дан борбе против рака дојке, у организацији Фонда Б92 и компаније Авон, уз подршку  Канцеларије за скрининг и Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, обележен је низом активности чији је циљ јачање свести о значају превенције у борби против рака дојке,  с обзиром да је ова болест која је и даље један од водећих узрока смртности међу женама у Србији излечива ако се открије на време.

          

             Др Драган Илић, директор , са представницима

             Института „Батут“ и  аташе Америчке амбасаде Drew Giblin

 

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у  Републици Србији је током 2011. године оболело 4.616 жена од карцинома дојке, док је у истој години умрло 1.647 жена. У односу на жене у Европи, наше жене налазе се у средњем ризику оболевања од карцинома дојке и у високом ризику умирања од ове врсте малигног тумора.

Главни догађај је одржан на Калемегдану, испред павиљона “Цвијета Зузорић”, где је постављена специјално дизајнирана жардињера у облику врпце, симбола борбе против рака дојке. Организатори, активисти невладиних организација, жене које су победиле рак дојке, познате личности и представници Института за јавно здравље Србије послали су са овог места своје поруке охрабрења женама којима је дијагностикован рак дојке, али и заједнички апел женама свих генерација  да одвоје време за превентивне прегледе које им могу спасити живот. Акција је настављена постављањем необичних цветних аранжмана на неочекиваним градским локацијама како би порука о значају превенције стигла до што већег броја људи. Са истом идејом, најрепрезентативнији градски објекти осветљени су у розе вече уочи и на сам Национални дан борбе против рака дојке.

 

 

 

Видео снимак поводом Националног дана борбе протв рака дојке можете погледате на линку:

 

 

 

Национални дан борбе против рака дојке, 20. март

17. март 2014.

У циљу едукације јавности о значају превенције рака дојке, у Србији се од прошле године 20. март званично обележава као Национални дан борбе против рака дојке. Нови датум је уврштен у Календар јавног здравља на иницијативу компаније Авон и Фонда Б92, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Института за онкологију и радиологију Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

 

                                     

 

Рак дојке је најчешће злоћудно (малигно) обољење код жена данас.  Широм света, па и у Србији учесталост ове врсте тумора континуирано расте већ 30 година и тај пораст износи 3,1 % годишње. У  нашој земљи, 26 % новооболелих жена од рака има дијагнозу карцинома дојке и 17,5% жена умре од ове врсте малигних тумора.

Према непубликованим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у  Републици Србији је током 2011. године оболело 4.616 жена од карцинома дојке, а стопа инциденције је износила 75,3 на 100.000. У истој години од рака дојке умрло је 1.647 жена, а стопа морталитета износила је 23,7 на 100.000. Највише стопе инциденције од рака дојке су регистроване у Пиротском (100,2/100.000), Јужнобачком округу (90,7/100.000) и граду Београду (88,5/100.000), а највише стопе морталитета,  су регистроване у Севернобанатском (28,1/100.000), Севернобачком округу (27,3/100.000) и граду Београду (24,5 /100.000).

Жене у Србији налазе се у средњем ризику оболевања од карцинома дојке и у високом ризику умирања од ове врсте малигног тумора у односу на жене у Европи. У земљама европског региона просечна инциденција од карцинома дојке је 67,5 на 100.000, а просечна стопа морталитета 16,0 на 100.000.

Чиниоци који повећавају ризик оболевања од рака дојке, су године старости (са годинама старости расте ризик),  рак дојке у породици (мама, тетка, бака),  претходни рак дојке, рана прва менструација (пре 12. године), касна менопауза (после 50. године), нерађање, касни први порођај (после 30. године), недојење, употреба хормонских препарата, итд. Дуготрајна употреба контрацептивних пилула, као и других хормонских препарата, без редовних лекарских  прегледа може представљати значајан фактор ризика у настанку рака дојке. Поред тога и особе које живе и раде у окружењима у којима су изложени зрачењу или испарењима различитих штетних материја, под повећаним су ризиком.

Рак дојке се не може спречити, али се може дијагностиковати док је још у почетној фази, што значи док је мањи од 1 цм, када се не може напипати и када жена нема никакве тегобе. Ако се рак дојке открије у раном стадијуму, петогодишње преживљавање је око 96%. Рак дојке се може открити на време и преко 70% рака дојке пронађу саме жене самопрегледом и  зато треба следити препоруке за рано откривање рака дојке:  самопреглед дојке, почев од 20. године, сваког месеца; клинички преглед дојке код изабраног лекара, од 30. године и први мамографски преглед од 45. године.

Упутство за извођење самопрегледа дојки свака жена може добити од свог изабраног лекара. Спровођење самопрегледа дојке повећава свест жене о значају прегледа дојки, смањује страх од скрининг прегледа и повећава мотивисаност за учешће у организованим скрининг програмима. Када говоримо о скринингу рака дојке, он се спроводи организовањем мамографских прегледа код здравих жена одређене старосне доби, од 50-69 године.  Откривање рака дојке у раној фази - скринингом, жени даје велике шансе за излечење, бржи опоравак, смањење инвалидности, бољи квалитет живота, али и смањење трошкова лечења и индиректних трошкова болести (нега, рехабилитација...).

Открити рак на време даје могућност да се адекватном терапијом  рак дојке може и излечити, а самим тим  и спречити све компликације које ова болест носи. Уколико се рано открије, рак дојке је излечив у преко 90% случајева. Нажалост, због касног откривања рака дојке у око 50% случајева женама се мора урадити мастектомија, односно ампутација дојке

 

Организовани скрининг карцинома дојке у Србији

 

Канцеларија за скрининг рака  Института за јавно здравље Србије од 2012. године  координира и прати спровођење организованог скрининга карцинома дојке на територији Републике Србије.

Основни циљ овог програма је смањење смртности жена од карцинома дојке, а циљна група за овај програм су жене старости од 50 до 69 година живота.

Данас се организовани скрининг карцинома дојке спроводи у 20 општина широм Србије. У периоду од почетка организованог скрининга карцинома дојке до сада, на преглед мамографским снимањем позвано је укупно око 75000 жена. Скоро свака друга жена се одазвала на преглед. Код око 2200 жена утврђени су позитивни  мамографски налази што чини 5,5% од укупног броја урађених мамографија у овом програму.

Од почетка спровођења овог програма, организованим скрининг прегледима постављена је дијагноза и хистопатолошки су потврђени карциноми дојке код 143 жене.

Организовани скрининг прегледи карцинома дојке су један вид превентивних прегледа, за жене које су у животном добу од 50 до 69. година.  Поред наведених прегледа у оквиру организованог скрининга мамографијом за жене наведене животне доби, жене треба да размишљају о превентивним прегледима и да посете свог гинеколога у циљу превентивних прегледа дојки и ван овог скрининг програма, за све жене од 15 и више година.  

Саопштење за јавност поводом марта - месеца борбе против рака

09. март 2014.

Редован преглед је најбоља заштита

После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју, па и у Србији.

Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. Очекује се да ће до 2032. године оболети 25 милиона људи широм света, односно оболевање од рака ће порасти за 70 посто. У нашој земљи 2011. године је новодијагностиковано скоро 37.500 нових случајева малигних тумора и око 21.000 људи који су умрли од рака. Током последње деценије забележен је пораст стопа оболевања и умирања од свих водећих локализација малигних тумора осим од рака желуца у оба пола. Србија се сврстава међу земље са средњим ризиком оболевања и умирања од малигних болести у Европи.

Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона и ректума и простате. Код жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, колону и ректуму, плућима и грлићу материце.

У нашој земљи непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава у спровођењу програма превенције и раног откривања рака из развијених земаља Европе и света, и даље представља значајан проблем. Оно што охрабрује је чињеница да се на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака може утицати, мењати их или их потпуно елиминисати.

У складу са Резолуцијом о превенцији и контроли рака коју је усвојила Скупштина Светске здравствене организације 2005. године, Министарство здравља Републике Србије израдило је Национални програм за борбу против рака. Овај програм представља део интегрисане акције друштва усмерене на елиминацију фактора ризика, превенцију и рано откривање малигних тумора, боље дијагностиковање, лечење и негу оболелих од рака.

У великом броју случајева малигне болести су излечиве, уколико се открију на време. Редовном посетом свом изабраном лекару, дајете себи шансу да будете бржи од болести.

 

РОЗЕ ТРКА – ЗА ДУГ ЖИВОТ

08. март 2014.

Поводом 8. марта - Интернационалног Дана жена и 20. марта Националног дана борбе против рака дојке, организована је прва Розе трка (шетња) у циљу подизања свести јавности о значају превенције рака дојке.

Pink Run је рекреативна спортска манифестација која се одржава широм света као подршка оболелим женама, од које, само у Србији годишње умире 1600 жена.

 

 

 

 

Трка је имала и хуманитарни карактер, а прикупљена средства усмерена су за финансирање програма едукације жена оболелих и лечених од карцинома дојке “Будимо заједно”.

Као један од најзначајнијих донатора програма “Србија против рака” Министарства здравља, Алпха Банк је, током више од четири године активног учешћа у борби против рака дојке, путем своје МастерЦард Хвала картице, прикупила 27.145.825 милиона динара.

Ова средства су употребљена за опремање онколошких клиника широм Србије новим уређајима за рану детекцију рака дојке.

 

 

 

 

Розе трка  је одржана на нашем најпопуларнијем излетишту Ади Циганлији а подршку је пружио велики број личности из света спорта.

Трка је реализована  у сарадњи са Институтом за онкологију и радиологију Србије, Институтом за јавно здравље Србије, Канцеларијом за скрининг рака,  под покровитељством ЈП Ада Циганлија. Институт за трансфузију крви Србије је организовао и акцију добровољног давања крви.

Организатор трке је Фондација Наталис у сарадњи са Спортским савезом Раковице и АК 21 Мај, а директор трке је легенда српске женске кошарке Оливера Кривокапић Драгићевић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Светски дан борбе против рака – 4. фебруар

03. фебруар 2014.

Руководећи  се успехом прошлогодишње кампање, 4. фебруар 2014. године, Светски дан борбе против рака се фокусира на циљ број 5 из Светске декларације о раку “Смањимо стигматизације и расветлимо заблуде о раку”, са кључном поруком “Разоткријмо заблуде о раку”.

Још увек постоји много заблуда о раку тако да овај дан представља добру прилику да се заблуде о њему разоткрију. Подизање свести и едукација о раку, како појединаца, заједнице, тако и доносиоца одлука, довешће до позитивних промена у систему онколошке здравствене заштите.

4. фебруара 2014. године фокусирамо се на разоткривање четири кључне заблуде!

 

 

Зашто је значајан светски дан борбе против рака?

 

Оболевање и умирање од рака у свету је попримило облик епидемије која наставља да расте. Ако се предузму одлучне мере како би се достигао циљ “25 до 25” Светске здравствене организације (смањење превремене смртности у узрасту од 30 до 69 година, од незаразних болести за 25% до 2025. године), могло би бити спашено 1,5 милион живота изгубљених због рака годишње.

У свету сваке године 7,6 милиона људи умре од рака, од којих 4 милиона превремено. Уколико се не предузму хитне мере за подизање свести људи о овој болести и не развију програми или стратегије које се односе на рак, до 2025. године,  процена је да ће се број превремених смрти услед рака повећати за 50% и износити 6 милиона смртних исхода годишње.

Светски дан борбе против рака је идеална прилика да се  разоткрију заблуде о раку кроз ширење образовања и знања о овој болести.

 

www.worldcancerday.org

 

Нови сајт

21. октобар 2013.

„Глобе атхон“ шетња у Новом Саду

11. октобар 2013.

С обзиром да Канцеларија за скрининг рака сматра да је подршка НБО сектору важан корак ка стварању савезништава у борби са заједничким непријатељем карциномима и у дизању свести о постојању проблема женског здравља, др Бојана Милошевић, координатор за скрининг рака грлића материце и др Клаудиа Кравић, асистент за скрининг рака дојке, придружиле су се глобалној шетњи у Новом Саду и пружиле подршку организаторима и учесницима.

     

Током промотивне шетње за окончање рака код жена „Један корак може учинити свет другачијим“ предвиђеном рутом од Трга Слободе до Дунавског кеја, др Мандић је заједно са волонтерима делио мајице, качкете и брошеве, као и агитке о потреби редовних прегледа, са освртом на карцином грлића материце, јајника и ендометријума. Подељен је и мањи број промотивног материјала Канцеларије за скрининг рака преведеног на мађарски и ромски језик.

Канцеларија за скрининг рака у кампањи против рака дојке „Милион разлога зашто желим свет уз тебе“

11. октобар 2013.

Поводом октобра, месеца борбе против рака дојке,  Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Канцеларија за скрининг рака подржавају кампању  „Милион разлога зашто желим свет уз тебе“, коју организује Фонд Б92 и компанија “АВОН”.

Кампања се спроводи као караван који обухвата три највећа града у Србији, Нови Сад, Београд и Ниш.  Манифестације у оквиру каравана одржаће се у Новом Саду - Трг Слободе 5.10.2013 године; Нишу -Трг Краља Милана, 10.10.2013.године и Београду - Трг Републике, 12.10.2013. године. Промотивним активностима у наведеним градовима допринеће и надлежни заводи за јавно здравље.

Канцеларија за скрининг рака Института „Батут“ учествоваће у суботу, 12. октобра 2013. године од 12 часова у Београду у промотивној шетњи од Трга Републике до Калемегдана и назад, где ће имати свој штанд, делити промотивни материјал везан за национални скрининг карцинома дојке, учествовати у консултацијама и едукацији грађана по питању рака дојке, мамографском снимању и спровођењу Националног програма за рано откривање карцинома дојке.

Оваквим промотивним активностима и социјалном мобилизацијом целог друштва кроз мултисекторску сарадњу доприносимо скретању пажње,  подизању свести и едукацији жена о значају превентивних прегледа, самопрегледа и скрининг мамографије, ради раног откривања карцинома дојке у циљу успешнијег лечења,  смањења смртности жена од ове болести и подизања квалитета живота жена оболелих од рака дојке, до потпуног излечења, што је  и циљ  обележавања месеца борбе против рака дојке.

Усвојене уредбе о Националним програмима раног откривања карцинома

27. септембар 2013.

Влада Републике Србије је 16.08.2013. године донела Уредбе о националним програмима раног откривања карцинома дојке, карцинома грлића материце и  колоректалног карцинома:

 • Уредба о Националном програму раног откривања карцинома дојке.
 • Уредба о Националном програму раног откривања карцинома грлића материце.
 • Уредба о Националном програму раног откривања колоректалног карцинома.

 Ове уредбе су ступиле на снагу 24.08.2013.године. Интегралнни делови три појединачне уредбе су национални програми раног откривања карцинома дојке, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома. 

 

Милион разлога зашто желим свет уз Тебе

27. септембар 2013.

Поводом Међународног месеца борбе против рака дојке, овогодишња кампања под називом “Милион разлога зашто желим свет уз Тебе”, представљена је кроз караван који обухвата три велика догађаја у три највећа града Србије: Београду, Нишу и Новом Саду

 

Посета ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг 28.-30.08.2013.

30. август 2013.

Представници ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг су у тродневној посети Србији представили организацију скрининг програма у земљама чланицама ЕУРОМЕД асоцијације и упознали се са програмима организованог скрининга рака дојке, грлића материце и дебелог црева у Србији.

Током тродневне посете представнике ЕУРОМЕД пројектног тима су примили представници Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Канцеларије за скрининг рака, као и представници пројекта ЕУ „ Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“.

Скуп је отворио помоћник министра из сектора за европске интеграције и међународну сарадњу, проф др Берислав Векић, након чега су се присутнима обратили представници ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг др Ливиа Гиордано, др Луиги Бисанти и Лина Јарамилло, који су представили ЕУРОМЕД асоцијацију и начин организовања скрининга рака грлића материце у различитим регионима Италије.

Директор Института за јавно здравље Србије прим. др. сци. мед. Драган Илић поздравио је све присутне и одржао презентацију на тему „Управљања скринингом рака грлића материце у Србији“.

Присутнима се након тога обратила др Снежана Жујковић, координатор за скрининг рака грлића материце пројекта Европске Уније „ Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“, која је представила резултате пројекта на пољу скрининга рака грлића материце.

Национални координатор за скрининг рака грлића материце, Канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравље Србије, др Бојана Милошевић упознала је све присутне са Националним програмом за скрининг рака грлића материце, након чега су колеге из Канцеларије за скрининг рака, др Тамара Наумовић, др сци Урош Ракић и др Клаудиа Кравић представили индикаторе за

 

 

скрининг рака грлића материце, начин сакупљања података у скринингу и ИТ систем, као и досадашње резултате скрининга рака грлића материце у Србији.

Представници Дома здравља Палилула и Дома здравља Крушевац, др Јованка Ђаконовић и др Весна Гајић, као и др Милош Михајловић, спец. патологије, из Здравственог центра Крушевац представили су резултате скрининга рака грлића материце у својим установама. Упознали су све присутне са начином организације и реализације скрининга на терену.

  

Другог дана скупа присутнима се обратио проф др Живко Перишић из ГАК „Народни фронт“ који је говорио о превенцији и скринингу рака грлића матрице у Србији и представио Национални водич добре клиничке праксе за дијагностиковање и лечење рака грлића материце.

Др Наташа Милићевић је презентовала палијативно збрињавање и психолошку подршку за онколошке болеснике у Србији, након чега је Др Драгана Атанасијевић из Републичког фонда за здравствено осигурање говорила о начинима финансирања националног програма за рано откривање рака грлића материце у Србији.

Након излагања дискутовало се о приоритетима, изазовима и могућим критичким тачкама скрининга, као и начинима за њихово превазилажење. Представници Еуромед пројекта су изнели своја искуства у погледу организовања и финансирања скрининга рака грлића материце у Италији.

Скуп је завршен посетом цитолошкој лабораторији КБЦ Земун и Дома здравља „Др Симо Милошевић“ Чукарица, након чега су на састанку у Институту за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“  општим закључцима са скупа договорени начини будуће међусобне сарадње.

Пружање унапређених услуга на локалном нивоу

01. август 2013.


 

Пројектом Министарства здравља „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу” - ДИЛС, финансираном из кредита Светске банке, у домовима здравља широм Србије, ангажовано је 60 младих лекара. Они су распоређени у 40 домова здравља и бавиће се превенцијом карцинома, кардиоваскуларних болести, дијабетеса и подизањем нивоа знања о здрављу грађана Републике Србије.  

Др Тамара Наумовић и др Марко Вељковић из Националне канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравље Србије,  учествовали су у едукацији „Млади лекари као подршка здравственим активностима у заједници” која је одржана од 24.7.2013 до 26.7.2013. године у Београду. Наведени стручњаци изложили су теме о скрининзима рака дојке и рака дебелог црева.

Др Марко Вељковић одржао је предавање на тему скрининга рака дебелог црева. Младе колеге могле су да чују о значају извођења скрининга рака дебелог црева, о начину спровођења скрининга у здравственим установама и да се упознају са досадашњим резултатима програма.

Др Тамара Наумовић говорила је о методологији извођења скрининга рака дојке са посебним освртом на кораке везане за могуће различите налазе на мамографским снимцима, што је од посебног значаја за сваку учесницу скрининга, али и од професионалног значаја за самог лекара.

Надамо се да ће у сарадњи са Канцеларијом за скрининг рака млади лекари успети да обезбеде и успешно спроведу програме организованог националног скрининга.
 


 

Канцеларија за скрининг рака